Με απόσυρση της επένδυσης στη VDSL απειλεί ευθέως ο ΟΤΕ

Σε κατά μέτωπον επίθεση κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προχωρά ο ΟΤΕ για το ζήτημα της ρύθμισης της VDSL, ο οποίος θέτει στη ρυθμιστική αρχή προθεσμία για την οριστική επίλυση του προβλήματος έως τις 11 Οκτωβρίου, απειλώντας, μάλιστα, με απόσυρση από την επένδυσή του στα δίκτυα νέας γενιάς.

Σε κατά μέτωπον επίθεση κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προχωρά ο ΟΤΕ για το ζήτημα της ρύθμισης της VDSL, ο οποίος θέτει στη ρυθμιστική αρχή προθεσμία για την οριστική επίλυση του προβλήματος έως τις 11 Οκτωβρίου, απειλώντας, μάλιστα, με απόσυρση από την επένδυσή του στα δίκτυα νέας γενιάς.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, η απόφαση της ΕΕΤΤ για τη ρύθμιση της VDSL του ΟΤΕ δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στον οργανισμό, «καθώς του απαγορεύει να υποβάλει για έγκριση νέα προϊόντα για τουλάχιστον έξι μήνες, κάτι που δεν ισχύει για τους ανταγωνιστές του».
Ο ΟΤΕ υπογραμμίζει ότι «έπειτα από δύο χρόνια» το ζήτημα της VDSL είναι «πάλι στο μηδέν», λόγω της συγκεκριμένης απόφασης, καθώς οι όροι της είναι ασαφείς και δεν επιτρέπουν την διάθεση υπηρεσιών.
Ο όμιλος, στην επιστολή που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, ζητεί την οριστική τοποθέτηση της ΕΕΤΤ «χωρίς όρους και αστερίσκους» έως τις 11 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι «σύντομα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη στιγμή που ο ΟΤΕ επιχείρησε πιλοτικά να διαθέσει υπηρεσίες VDSL και σταμάτησε με Απόφαση της Επιτροπής».
«Η πρόταση του ΟΤΕ διασφαλίζει φθηνό και γρήγορο VDSL Ιnternet έως 50 Μbps για όλους τους Ελληνες, τόσο για τους δικούς του πελάτες όσο και τους πελάτες των παρόχων. Οι υπόλοιποι πάροχοι μπορούν να χρησιμοποιούν με χαμηλό κόστος τις επενδύσεις του ΟΤΕ για να προσφέρουν υπηρεσίες στους πελάτες τους χωρίς να χρειάζεται να προβούν οι ίδιοι σε επενδύσεις» σημειώνεται στην ανακοίνωση του οργανισμού.
Η πρόταση του ΟΤΕ, υπογραμμίζεται, για διάθεση στους εναλλακτικούς παρόχους υπηρεσιών VDSL χονδρικής, «περιελάμβανε και περαιτέρω έκπτωση περίπου 3€/μήνα, στις καθορισμένες από την ΕΕΤΤ τιμές, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των τιμολογίων λιανικής του ΟΤΕ (που έχουν κατατεθεί στην ΕΕΤΤ τόσο από τις αρχές του 2012 όσο και τον περασμένο Ιούλιο)».
«Ομως, η ΕΕΤΤ στην απόφασή της δεν τοποθετείται συνολικά επί της πρότασης του ΟΤΕ, καθώς από την απόφαση δεν προκύπτει κανονιστική βεβαιότητα για τη δυνατότητα του ΟΤΕ να διαθέσει λιανικές υπηρεσίες VDSL σε συγκεκριμένες τιμές και σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο μέλλον» σημειώνεται και αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, λόγω δύο όρων:
– «Την υποβολή εκ μέρους του ΟΤΕ στοιχείων που τεκμηριώνουν ότι οι πάροχοι έχουν επαρκές περιθώριο δραστηριοποίησης με βάση τις τιμές χονδρικής. O ΟΤΕ έχει ήδη υποβάλει στην ΕΕΤΤ αναλυτικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη δυνατότητα των παρόχων να δραστηριοποιηθούν με πολύ ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους» και
– «Τη στοιχειοθέτηση εκ μέρους του ΟΤΕ της κοστοστρέφειας των προτεινόμενων στοιχείων χονδρικής. Και για αυτό τον όρο η ΕΕΤΤ έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά καθώς γνωρίζει όλα τα κοστολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τα προϊόντα που συνθέτουν το νέο προϊόν χονδρικής και δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο στοιχείο που να είναι στη διάθεσή του ΟΤΕ και να μην έχει ήδη υποβληθεί στην ΕΕΤΤ μέσω του κοστολογικού ελέγχου».
Ο ΟΤΕ θεωρεί ότι η απόφαση της ΕΕΤΤ «δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στον ΟΤΕ, καθώς του απαγορεύει να υποβάλει για έγκριση νέα προϊόντα για τουλάχιστον έξι μήνες, κάτι που δεν ισχύει για τους ανταγωνιστές του».
«Εξαιτίας των αποφάσεων της ΕΕΤΤ, η εξέλιξη της χώρας σε σύγχρονες τεχνολογίες μένει πίσω, ενώ επενδύσεις από μία εταιρεία που έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να επενδύσει σημαντικά ποσά στη δημιουργία υποδομών, μένουν παγωμένες εδώ και δύο χρόνια. Εάν δεν δοθεί ουσιαστική λύση, ο ΟΤΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο μέχρι και απόσυρσης της πρότασης για παροχή VDSL σε χονδρική και λιανική» καταλήγει η ανακοίνωση του οργανισμού.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk