Επτά διεθνείς και εγχώριοι «μνηστήρες» για την Αφάντου

Στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση έκτασης 1.857 στρεμμάτων στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, εκδήλωσαν ενδιαφέρον επτά διεθνείς και εγχώριοι φορείς, αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.

Στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση έκτασης 1.857 στρεμμάτων στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, εκδήλωσαν ενδιαφέρον επτά διεθνείς και εγχώριοι φορείς, αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Ι. Στουρνάρας εκφράζει ακόμη την εκτίμηση ότι μία τουριστική ανάπτυξη τέτοιου τύπου θα έχει ευεργετικές συνέπειες συνολικά για το τουριστικό προϊόν της Ρόδου, όπως «άλλωστε δείχνει και η διεθνής εμπειρία».

Αποκαλύπτει δε ότι το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να κάνει χρήση της νομικής δυνατότητας που παρέχεται για παραχώρηση στον επιλεγέντα επενδυτή της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υλοποιεί ήδη τη μελέτη του χωρικού προορισμού του Ακινήτου μέσω κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα.

Στο πλαίσιο του ΕΣΧΑΔΑ καταρτίζεται και θα δημοσιευθεί άμεσα Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την έγκριση της οποίας θα προηγηθεί ειδική διαδικασία διαβούλευσης και συγκεκριμένα γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

«Κατά συνέπεια πρόκειται για μια απολύτως διαφανή διαδικασία, δεδομένου ότι κάθε στοιχείο και πληροφορία του σχετικού φακέλου θα είναι στη διάθεση του κοινού, στόχος της οποίας είναι η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, διευκρινίζοντας ότι μετά τη δημοσίευση του ΕΣΧΑΔΑ θα ακολουθήσει χωροθέτηση του επενδυτικού σχεδίου, με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης.

«Η αξιοποίηση του Ακινήτου από τον επιλεγέντα επενδυτή θα πραγματοποιηθεί εντός του πλαισίου που θέτουν οι νομικές δεσμεύσεις του Ν. 3986/2011 και εγγυήσεις προς εξασφάλιση μιας πολεοδομικά άρτιας, περιβαλλοντικά φιλικής και αναπτυξιακά βιώσιμης επένδυσης όσο και εν γένει ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι θα καθοριστούν ειδικότεροι όροι αξιοποίησης των εγκαταστάσεων γκολφ, ώστε πράγματι να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

«Άλλωστε η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μία τουριστική ανάπτυξη τέτοιου τύπου θα έχει ευεργετικές συνέπειες συνολικά για το τουριστικό προϊόν της Ρόδου, όσο και της χώρας, δεδομένου ότι θα προσελκυστούν επισκέπτες υψηλού εισοδήματος» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Αποκαλύπτει δε ότι με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ακινήτου, το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να κάνει χρήση της νομικής δυνατότητας που παρέχεται με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011, το οποίο επιτρέπει την παραχώρηση στον επιλεγέντα επενδυτή της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης.

Προσθέτει όμως ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για την απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στην παραλία της Αφάντου.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέα Βουδούρη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Πάρη Μουτσινά, Ασημίνα Ξηροτύρη, Νίκο Τσούκαλη και Νίκη Φούντα, οι οποίοι ζητούσαν να ενημερωθούν τι θα γίνει με την παρακείμενη στην έκταση παραλία και αιγιαλό και πώς θα προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα στην περιοχή, και γενικότερα το δημόσιο συμφέρον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk