Μετά την πρόσφατη ομιλία του στην Tate Liverpool και την παρουσίαση του έργου του στην έκθεση «World Event Young Artists» στο Νότιγχαμ – όπου συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του Λονδίνου – ο Μπιλ Μπαλάσκας επιστρέφει στην πατρίδα του.

Ο 29χρονος καλλιτέχνης με τη διεθνή εικαστική πορεία κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα όπου και παρουσιάζει τη δουλειά του «Parthenon Rising» στην γκαλερί Kalfayan (Χάρητος 11, Κολωνάκι) από τις 2 Οκτωβρίου.

Στην παρουσίασή του στην Αθήνα (έχει προηγηθεί η έκθεση του καλλιτέχνη το 2011 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης), ο Βασίλης Μπαλάσκας συνεχίζει την ενασχόλησή του με την «υπονόμευση» εικόνων του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού μέσω εικαστικών έργων τα οποία, άμεσα ή έμμεσα, τοποθετούνται απέναντι στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος.

Πυρήνας της έκθεσης στην γκαλερί Kalfayan αποτελεί η νέα in-situ εγκατάσταση «Architecture of Good and Evil», στην οποία ο Μπαλάσκας διερευνά τα πολιτισμικά αίτια της σύγχρονης κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Το έργο αποτελείται από ένα αναποδογυρισμένο αντίγραφο ιωνικού κίονα και 172 έργα σε χαρτί. Ο καλλιτέχνης έχει επιλέξει να επέμβει πάνω σε σελίδες που προέρχονται από το βιβλίο του A. W. Lawrence «Greek Architecture» (1957) οι οποίες εικονίζουν αρχιτεκτονικά σχέδια αρχαιοελληνικών μνημείων.

Ο καλλιτέχνης που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει να επιδείξει ένα αξιοσημείωτο έργο το οποίο έχει παρουσιαστεί διεθνώς στο πλαίσιο περισσότερων από 60 εκθέσεων, επιχρωματίζει ένα τμήμα του σχεδίου κάθε φορά με μπλε χρώμα. Ο 29χρονος Μπαλάσκας θέτει εύστοχα ερωτήματα σχετικά αφενός με την πολυσημία των συμβόλων και αφετέρου με τον ρόλο που διαδραματίζει στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτισμικής συνείδησης η, πολλές φορές, μονοσήμαντη αντιμετώπισή τους.

Μία άλλη διάσταση αυτής της προβληματικής θέτει το video «Parthenon Rising», έργο με το οποίο ο καλλιτέχνης επιλέχθηκε φέτος ως υποψήφιος για το διεθνές βραβείο ALICE και απέσπασε τιμητική διάκριση («People’s Voice Award»). Έχοντας κινηματογραφηθεί η μοναδική νύχτα κάθε χρόνου κατά την οποία η Ακρόπολη είναι επισκέψιμη, το έργο προβάλλει μία εικόνα του Παρθενώνα λιγότερο οικεία στο ευρύ κοινό. Με αυτό ο καλλιτέχνης στοχεύει σε ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στη σχέση θεατή-θεάματος.

Ο 29χρονος καλλιτέχνης είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Γεννήθηκε το 1983 στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες. Το 2005 εγκαταστάθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες στη Σχολή Πειραματικού Κινηματογράφου του Maidstone και στο Royal College of Art στο Λονδίνο, όπου και εκπονεί αυτή την περίοδο τη διδακτορική του διατριβή. Έχει βραβευτεί ως συγγραφέας από το Βρετανικό Συμβούλιο και ως σεναριογράφος από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Houston. Η έκθεση στην Αθήνα θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου 2012.

Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα)
Διάρκεια έκθεσης : 2 Οκτωβρίου –10 Νοεμβρίου 2012
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Σάββατο 10.00 – 15.00 | Τρίτη,
Παρασκευή 10.00 – 20.00