Ο Βήμα fm χορηγός επικοινωνίας στην παράσταση «Ισμήνη»

Ένας μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου από τη συλλογή του «Τέταρτη Διάσταση». Πρεμιέρα : Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 για 16 παραστάσεις μόνο

«Η Ισμήνη του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία της Άσπας Τομπούλη με την Κάτια Γέρου στον επώνυμο ρόλο επιστρέφει από τις 17 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στη σκηνή του Εν Αθήναις, ένα νέο θέατρο στην οδό Ιάκχου στο Γκάζι. Μια παράσταση με μεγάλη απήχηση στο κοινό και για την σκηνοθετική της προσέγγιση και για την ερμηνεία της Κάτιας Γέρου.

Η Ισμήνη είναι ένας από τους πολυπαιγμένους και, σίγουρα, ένας από τους πιο αγαπητούς στο κοινό μονολόγους της συλλογής Τέταρτη Διάσταση του Γιάννη Ρίτσου.

Στα επάλληλα ανεβάσματα της, η Ισμήνη ερμηνεύτηκε από σημαντικές ηθοποιούς όπως η Ρένη Πιττακή, η Ασπασία Παπαθανασίου, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Στον κλασσικό μύθο, η Ισμήνη συμβουλεύει την Αντιγόνη να μην αντισταθεί στους νόμους του Κρέοντα και να αφήσει άταφο το πτώμα του προδότη αδελφού της. Είναι ένα πρόσωπο στην σκιά της δοξασμένης αδελφής της.

Στον μονόλογο του Ρίτσου, η ηρωίδα ανατρέχει στο παρελθόν και στην καταστροφή της οικογένειάς της μέσα από το βλέμμα του μέσου, αισθησιακού ανθρώπου που θέλησε να γευτεί τον έρωτα και την ζωή. Με την εμπειρία της γυναίκας που η προσωπική της ζωή συνθλίφτηκε στα γρανάζια της Ιστορίας και η ίδια σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από γεγονότα που την ξεπερνούσαν, η Ισμήνη καταθέτει μια άλλη αντίληψη ζωής, εντελώς διαφορετική από εκείνη της ένδοξης αδελφής της. Διαβρώνει καίρια σημεία του μύθου, κρίνει γεγονότα και ανθρώπινες αδυναμίες, ηρωισμούς και πάθη. Μέσα από καίριες εικόνες και συνεχείς αναχρονισμούς, ο Ρίτσος περνάει από το σήμερα στον μύθο, από τον μύθο σε ιστορικά γεγονότα και από ιστορικά γεγονότα σε μικρές, ανθρώπινες, καθημερινές στιγμές εκφέροντας ένα λόγο ανατρεπτικό και βαθύτατα πολιτικό που αφορά άμεσα τον σημερινό θεατή.

Το κείμενο του Ρίτσου θέτει ένα κρίσιμο και πολύ επίκαιρο ερώτημα: Μπορεί κανείς να μείνει αμέτοχος και ανέμελος μέσα στη δίνη καταλυτικών πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων;

Η παράσταση αντιμετωπίζει το κείμενο του Ρίτσου μέσα από αυτό το καίριο ερώτημα. Το πρόσωπο που εκφωνεί την «Ισμήνη» (Κάτια Γέρου) στέκεται στο σανίδι του σκηνής, τώρα, στην Αθήνα του 2012. Καθώς ξετυλίγεται ο μονόλογος, η ταραγμένη και χαοτική πόλη, παρεισφρέει δυναμικά μέσα στο κλειστό χώρο της ηρωίδας. Προσδίδει νέες τροπές στο λόγο αλλά και στην συμπεριφορά του ανώνυμου άνδρα (Στέφανος Κοσμίδης) που παραμένει μέχρι την τελευταία στιγμή αμίλητος. Όχι όμως ανενεργός….

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία- Σκηνικός χώρος: Άσπα Τομπούλη – Τόλης Τατόλας
Κοστούμια: Χριστίνα Μπάρλου-Παπούλια
Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Φωτισμοί: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Αλεξανδράκης

Παίζουν:
Ισμήνη: Κάτια Γέρου
Ακροατής: Στέφανος Κοσμίδης

ΘΕΑΤΡΟ «Eν Αθήναις»
Ιάκχου 19 –Γκάζι
Τηλ. 2103425170 / 6975620984

Παραστάσεις : κάθε Τετάρτη & Πέμπτη 21:15
Τιμή εισιτηρίου: € 15,00 κανονικό, € 10,00 φοιτητικό, ανέργων κλπ

Πληροφορίες για κρατήσεις:
TEXNIS Οργάνωση Θεάματος
τηλ. 210 9345378, 210 9340038

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk