«Ουδέν νεώτερον» από τη Συνέλευση του ΟΗΕ

Η είδηση ήταν ότι… δεν υπήρχε είδηση. Αναφέρομαι στην εφετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο 67ο έτος της ηλικίας του, από την οποία, αντίθετα απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, δεν «ακούστηκε» τίποτε. Και ευθύνεται ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γι’ αυτό. Η παράδοση θέλει τον αμερικανό πρόεδρο να έχει συνομιλίες με καμιά δεκαριά ομολόγους του και με άλλους ηγέτες στη διήμερη συνήθως επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.

Η είδηση ήταν ότι… δεν υπήρχε είδηση. Αναφέρομαι στην εφετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο 67ο έτος της ηλικίας του, από την οποία, αντίθετα απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, δεν «ακούστηκε» τίποτε. Και ευθύνεται ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γι’ αυτό. Η παράδοση θέλει τον αμερικανό πρόεδρο να έχει συνομιλίες με καμιά δεκαριά ομολόγους του και με άλλους ηγέτες στη διήμερη συνήθως επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. Εφέτος ο αμερικανός πρόεδρος δεν είδε κανέναν ηγέτη! Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξήγησε ότι στις παραμονές των εκλογών ο πρόεδρος δεν θα ήθελε «να παρερμηνευθεί» κάποια συνάντησή του είτε κάποια δήλωση, του γραφείου του ή του ξένου συνομιλητή του, η οποία μπορεί να δημιουργούσε ζητήματα. Ετσι, εφέτος δεν υπήρχε «η είδηση».

Αλλες χρονιές οι συναντήσεις του αμερικανού προέδρου στο λεγόμενο «περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» έβγαζαν είδηση και μάλιστα σημαντική. Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν σ’ ένα τέτοιο «περιθώριο» συμφώνησε με τον σοβιετικό υπουργό Εξωτερικών Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε να συναντηθεί στην Ισλανδία με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στον ΟΗΕ ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είδε τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και εξασφάλισε την έναρξη του διαλόγου Παλαιστινίων – Ισραήλ. Το μόνο που δεν απέφυγε εφέτος ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν η καθιερωμένη δεξίωση στους ηγέτες και στους άλλους εκπροσώπους των κρατών-μελών του ΟΗΕ – μια ευκαιρία για να φωτογραφηθεί μαζί τους, να τους πει τα τυπικά πόσο χάρηκε που τους είδε και ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη χώρα τους, υλικό αρκετό για να τους επιτρέψει να το διαμορφώσουν όπως αυτοί θα ήθελαν – για… εσωτερική κατανάλωση, φυσικά.

Αλλά και η ομιλία του αμερικανού προέδρου πέρασε απαρατήρητη – πάντοτε λόγω εκλογών. Επιβεβαίωσε το αόριστο δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, προειδοποίησε την Κίνα ότι δεν μπορεί να αυθαιρετεί στην περιοχή των αμερικανικών συμφερόντων στον Ειρηνικό και βεβαίωσε ότι η Αμερική βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό εκείνων που αγωνίζονται για ελευθερίες, δικαιώματα, δημοκρατία κτλ.
Ετσι, η εφετινή Γενική Συνέλευση εξελίχθηκε σε ρουτίνα. Αν όμως η μεγάλη αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης δεν «έβγαλε είδηση», οι διάδρομοι και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις υπουργών ήταν αρκετά παραγωγικοί. Το θέμα που κυριάρχησε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ήταν οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και ο εμφύλιος στη Συρία. Αρκετά ευδιάκριτο το φάσμα έξωθεν επέμβασης, αλλά μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ανίσχυρος ο ΟΗΕ να χαράξει κάποια ουσιαστική διέξοδο – το παραδέχεται και η Γραμματεία. Εντυπωσιακά ψυχροί οι Αραβες στις συνομιλίες τους με τους (λίγους) Ευρωπαίους που συνάντησαν – «με άκουγαν διστακτικά και δεν σχολίασαν ούτε αντιπρότειναν οτιδήποτε» δήλωσε ευρωπαίος υπουργός. Δραστήριοι όπως πάντοτε όλοι οι Ασιάτες με επίκεντρο ενδιαφέροντος την πρόσφατη ένταση στον ευρύτατο θαλάσσιο χώρο του Ειρηνικού.
Οι κινέζοι διπλωμάτες δεν άφησαν κανέναν να αμφισβητήσει τα «ιστορικά και εθνικά δικαιώματά» τους στις νησίδες της Κινεζικής θάλασσας – περίπτωση με αρκετές ομοιότητες με τα Ιμια. Και όταν η Χίλαρι Κλίντον μιλώντας σε δημοσιογράφους διεμήνυσε στο Πεκίνο «το ζωηρό ενδιαφέρον» της Ουάσιγκτον για μια «συλλογική λύση» του προβλήματος, δηλαδή συζήτησε με όλους τους ενδιαφερομένους (Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Αμερική), λύση την οποία προκαταβολικά έχει απορρίψει η Κίνα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πήρε μια (έμμεση) απάντηση που της έλεγε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν επρόκειτο να παραμείνει επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακόμη και αν επανεκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι φήμες στην Ουάσιγκτον βλέπουν να την αντικαθιστά η Σούζαν Ράις, η σημερινή αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Και η Ευρώπη μας; Απούσα από το προσκήνιο, αλλά και τα παρασκήνια. Με εξαίρεση τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έκαναν λόμπι για την ένταξή τους στην ΕΕ, τα προβλήματα της Ευρώπης, οι σχέσεις των κρατών που τη συγκροτούν με τον άλλο κόσμο, ακόμη και αυτή η κρίση που διέρχεται δεν φαίνεται να συγκινούν κανέναν. Το διαπίστωσε και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όταν έδωσε συνέντευξη Τύπου σε μισοάδεια αίθουσα.

Τα πυρηνικά του Ιράν
Το σκίτσο του Νετανιάχου
Οσοι περίμεναν ότι η αντιπαράθεση του Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα παρουσίαζε κάποιο ενδιαφέρον απογοητεύθηκαν. Ο πρόεδρος του Ιράν ήταν ασυνήθιστα ήπιος στην ομιλία του, απέφυγε τις κραυγαλέες απειλές εναντίον του Ισραήλ, για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του δεν πρόσφερε τίποτε το νέο και συγκεκριμένο και τα βέλη του στράφηκαν κυρίως προς την Αμερική με σαφείς υπαινιγμούς και για τον ρόλο ορισμένων αραβικών χωρών. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος έχει πάντοτε εσωτερικά, κυβερνητικά προβλήματα, θέλησε να εντυπωσιάσει την (κατάμεστη) αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης αλλά μάλλον προκάλεσε σύγχυση. Μιλώντας τρεις ημέρες μετά τον Αχμαντινετζάντ κατήγγειλε το Ιράν ότι πραγματικά προχωρεί προς την κατασκευή πυρηνικών όπλων και για να εντυπωσιάσει παρουσίασε ένα σχέδιο με ζωγραφισμένη μια βόμβα όπου το άνω άκρο της διέσχιζε μια κόκκινη γραμμή θέλοντας να δηλώσει ότι το πρόγραμμα για τη βόμβα πλησιάζει επικίνδυνα στο 90% της ολοκλήρωσής του.
Το σχέδιο με τη βόμβα παρερμηνεύθηκε διπλά: και στο Ισραήλ και στη Γενική Συνέλευση. Στο Ισραήλ άλλοι ερμήνευσαν το 90% ως το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο εμπλουτισμός του ουρανίου και άλλοι ως το όριο ανοχής της χώρας τους στο πρόγραμμα του Ιράν, ότι δηλαδή το Ισραήλ θα επέμβει πολύ σύντομα και θα καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Στους πρωθυπουργούς, υπουργούς, διπλωμάτες και στους άλλους αξιωματούχους των κρατών-μελών με κάποια χρόνια εμπειρίας στον ΟΗΕ που άκουσαν τον Νετανιάχου οι μνήμες θύμισαν τον Κόλιν Πάουελ, τον υπουργό Εξωτερικών του προέδρου Τζορτζ Μπους που στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης έδειχνε σε μια πρόχειρη οθόνη τις πυρηνικές βόμβες του Σαντάμ Χουσεΐν – ένα πολιτικό και εθνικό φιάσκο που κάνει έκτοτε τους Αμερικανούς να μη δίνουν μεγάλη προσοχή σε κάτι τέτοια πειστήρια εγκλήματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk