ΠΑΟΚ και… πασών των Ρωσιών θέλει ο Ιβάν Σαββίδης

Από τον περασμένο Αύγουστο ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ ζει την εποχή του Ιβάν Σαββίδη. Ο ελληνικής καταγωγής ρώσος επιχειρηματίας που αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ (το είχε επιχειρήσει και παλαιότερα, αλλά τότε η υπόθεση δεν προχώρησε), μπήκε στον κόσμο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες, αλλά πολύ γρήγορα έδειξε – και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του – ότι η κίνησή του έχει ευρύτερες στοχεύσεις, πολιτικές και οικονομικές, πέραν από τη σωτηρία του ποδοσφαιρικού Δικέφαλου του Βορρά.

Από τον περασμένο Αύγουστο ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ ζει την εποχή του Ιβάν Σαββίδη. Ο ελληνικής καταγωγής ρώσος επιχειρηματίας που αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ (το είχε επιχειρήσει και παλαιότερα, αλλά τότε η υπόθεση δεν προχώρησε), μπήκε στον κόσμο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες, αλλά πολύ γρήγορα έδειξε – και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του – ότι η κίνησή του έχει ευρύτερες στοχεύσεις, πολιτικές και οικονομικές, πέραν από τη σωτηρία του ποδοσφαιρικού Δικέφαλου του Βορρά. Οσο αθόρυβα, στο μέτρο του δυνατού, προχώρησε στην αγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο κ. Σαββίδης, άλλο τόσο θορυβωδώς και ρηξικέλευθα ακούστηκαν στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου οι θέσεις του για τον σκοπό της επένδυσής του, που ο ίδιος την εντάσσει στο πλαίσιο της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας της Ρωσίας με την Ελλάδα.

Γεννημένος στον Πόντο της Γεωργίας, ο κ. Ιβάν Σαββίδης έχει αξιοσημείωτη πολιτική διαδρομή – ήταν βουλευτής στη ρωσική Δούμα ως τον περασμένο Δεκέμβριο -, αλλά και έντονη δραστηριότητα στο πλαίσιο του ποντιακού ελληνισμού, αφού υπήρξε πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων. Πολιτικός φίλος του νυν προέδρου της Ρωσίας κ. Βλαντίμιρ Πούτιν – τον είχε ορίσει αναπληρωτή συντονιστή της Επιτροπής των Διακυβερνητικών Σχέσεων Ρωσίας – Ελλάδας -, ο κ. Σαββίδης έχει ισχυρές πολιτικές απόψεις και δεν διστάζει να καταφέρεται κατά της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής ιδεολογίας ως υπεύθυνων «που η χώρα (σ.σ.: η Ελλάδα) έφθασε σε αυτή την απελπιστική κατάσταση». Σύμφωνα μάλιστα με τον νέο ιδιοκτήτη του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, «η σωτηρία της βρίσκεται στη γεωπολιτική συνένωση του ορθόδοξου κόσμου με την πιο πλούσια χώρα της Ορθοδοξίας που είναι η Ρωσία».

Σε συνέντευξή του τον Απρίλιο του 2012 σε τηλεοπτικό κανάλι της Κρήτης, ο κ. Σαββίδης είχε καταφερθεί εναντίον του κ. Γιώργου Παπανδρέου αναφέροντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε απαντήσει ποτέ στην πρόταση που του είχε γίνει για έκδοση ομολόγων από τους Ελληνες της Διασποράς στη Ρωσία, ενώ υποστήριξε ότι «έκανε ό,τι του έλεγαν οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί».
Από τον Φράγκο στον Λυσσαρίδη…
Με δεδομένο το (πολιτικό) πρίσμα κάτω από το οποίο βλέπει την επένδυσή του στον ΠΑΟΚ ο κ. Σαββίδης, η φημολογία που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη για αναζήτηση στελεχών για την ΠΑΕ με ευρύτερο κοινωνικό προφίλ δεν φαίνεται να στερείται βάσης. Μάλιστα ενδέχεται, αν ο ίδιος ο ρώσος επιχειρηματίας δεν καταλάβει τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η «συνταγή» αυτή να εφαρμοστεί και για τη θέση του επικεφαλής του Δικέφαλου του Βορρά.
Η ονοματολογία έχει ήδη ξεκινήσει και περιέλαβε ακόμη και τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Φραγκούλη Φράγκο, γνωστών ΠΑΟΚτσήδικων αισθημάτων. Ο τελευταίος όμως αφού τόνισε ότι «με τιμά ιδιαίτερα η οποιαδήποτε σκέψη περί ανάληψης προεδρίας του ΠΑΟΚ», ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο Βρύζας και ο Ιωσηφίδης, που γνωρίζουν καλύτερα το άθλημα και είναι στη διακριτική ευχέρεια του νέου επενδυτή να τους χρησιμοποιήσει».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να έχει η συζήτηση για το πρόσωπο του κ. Γιώργου Λυσσαρίδη, ενός ανθρώπου με σημαντική διοικητική εμπειρία στο ποδόσφαιρο, καθώς διετέλεσε επί δεκαετία πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, αλλά και επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ, έχοντας οικοδομήσει το προφίλ του αδιάφθορου και πολέμιου των κυκλωμάτων της βρώμικης μπάλας. Ο κ. Λυσσαρίδης, που δεν έχει κρύψει τα ΠΑΟΚτσήδικα αισθήματά του, έχει διατελέσει ακόμη Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού (από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο 1996) και Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης από τον Οκτώβριο του 1997 ως τον Μάρτιο του 2004.
Εξεύρεση ισχυρών χορηγών από Ρωσία
Ιδιαίτερα ισχυρός πυλώνας του «σχεδίου Σαββίδη» είναι και η προώθηση μέσω του ΠΑΟΚ των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας. Ως πρώτο βήμα ο ρώσος επιχειρηματίας θεωρεί τη δική του κίνηση με την οποία «ήθελα να διακηρύξω προς το μεγάλο κεφάλαιο της Ρωσίας ότι μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα χωρίς φόβο». Το δεύτερο βήμα είναι η εξεύρεση ισχυρών χορηγών από τη Ρωσία για τον ΠΑΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαββίδης δεν δίστασε να στοχεύσει όσο πιο ψηλά γινόταν χτυπώντας την πόρτα της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας και της κορυφαίας στον κόσμο στον τομέα της παραγωγής φυσικού αερίου, της περίφημης Gazprom.
Ο ρωσικός κολοσσός που έχει στην ιδιοκτησία του την πρωταθλήτρια Ρωσίας Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης είναι χορηγός της πρωταθλήτριας Ευρώπης, αγγλικής Τσέλσι, της γερμανικής Σάλκε, του σερβικού Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, αλλά και του Τσάμπιονς Λιγκ. Χαρακτηριστικό των ποσών που επενδύει στο ποδόσφαιρο η Gazprom είναι ότι μόνο η χορηγία προς τον Ερυθρό Αστέρα φθάνει στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα δαπανήθηκαν 100 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει η Ζενίτ δύο παίκτες (τον Βραζιλιάνο Χουλκ και τον Βέλγο Βιτσέλ)!
Με δεδομένο ότι η Gazprom είναι κρατική εταιρεία, οι επιλογές της δεν υπαγορεύονται μόνο από οικονομικά κριτήρια, αλλά και με παραμέτρους γεωπολιτικούς, γεγονός το οποίο γνωρίζει ο κ. Σαββίδης και το λαμβάνει υπόψη του στις επαφές του με τον ρωσικό κολοσσό. Ο ποντιακής καταγωγής επιχειρηματίας έχει στο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων του για να πείσει τη διοίκηση της Gazprom τόσο τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, αλλά και το προφίλ του ΠΑΟΚ που συνδέεται έντονα λόγω της καταγωγής του, της Κωνσταντινούπολης, και των συμβόλων του, με την Ορθοδοξία.
Ρύθμιση χρεών και αναδιάρθρωση
Η επίτευξη των ευρύτερων πολιτικών και οικονομικών βλέψεών του προϋποθέτει για τον κ. Σαββίδη την αναδιάρθρωση του ΠΑΟΚ και τη μετατροπή του σε υγιή επιχειρηματική μονάδα. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, δεδομένων τόσο των οικονομικών προβλημάτων του ΠΑΟΚ (χρέη προς το Δημόσιο και προς ιδιώτες) όσο και της χαμηλής οργανωτικότητας της ΠΑΕ. Ο κ. Σαββίδης όμως με τις ως τώρα κινήσεις του δείχνει αποφασισμένος να βάλει σε άλλες ράγες το «όχημα» του ΠΑΟΚ. Αυτό φάνηκε και από τον τρόπο που προσέγγισε το θέμα της αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ.
Από τη μία πλευρά οι άνθρωποί του έκαναν φύλλο και φτερό τα οικονομικά του ΠΑΟΚ, ενώ από την άλλη οι κινήσεις του ρώσου επιχειρηματία λάμβαναν υπόψη και το πολιτικό τάιμινγκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια των δύο εφετινών εκλογικών αναμετρήσεων οι διεργασίες για την αγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχαν σχεδόν παγώσει για να επιταχυνθούν τον Ιούλιο όταν είχε πέσει ο εκλογικός πυρετός.
Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ ο κ. Σαββίδης έβαλε τους δικούς του τοποτηρητές με επικεφαλής την κυρία Μαρία Γκοντσάροβα, στέλεχος των επιχειρήσεών του, και ταυτόχρονα σε εφαρμογή ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχοντας την «τεχνογνωσία» από την ως τώρα επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητά του ζητεί πλάνο για όλους τους τομείς της δραστηριότητας της ΠΑΕ, αλλά και αιτιολόγηση ακόμη και για το τελευταίο ευρώ που ξοδεύεται.
Ελεγχος οπαδών και… νταραβερτζήδων
Ιδιαίτερη προσοχή δίνει στο θέμα του ελέγχου της συμπεριφοράς της μερίδας των θερμοκέφαλων οπαδών που κόστισαν ήδη αρκετά χρήματα στην επένδυσή του, καθώς ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών από τα Κύπελλα Ευρώπης και με πρόστιμο λόγω των επεισοδίων στον αγώνα με τη Ραπίντ Βιέννης. Ο κ. Σαββίδης είναι αποφασισμένος να καθαρίσει το… θολό τοπίο των βεγγαλικών και των κροτίδων στην Τούμπα και ήδη ως πρώτο μέτρο υιοθέτησε την τοποθέτηση προστατευτικού διχτυού στην κερκίδα των «ταραξιών». Το δύσκολο για τον ρώσο επιχειρηματία θα είναι να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην απομόνωση όσων είναι πρόθυμοι για επεισόδια στο γήπεδο και στη θερμή αλλά κόσμια υποστήριξη της ομάδας από τους φανατικούς οπαδούς της.
Το πλεονέκτημα για τον κ. Σαββίδη είναι ότι γνωρίζει τον χώρο του ποδοσφαίρου, αφού είχε εμπλακεί από το 2002 με την ομάδα του Ροστόφ, για την οποία όπως ο ίδιος αναφέρει είχε ξοδέψει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Τέσσερα χρόνια αργότερα είχε αναλάβει τη δεύτερη ομάδα του Ροστόφ, τη SKA, από την οποία αποχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο. Για τον κ. Σαββίδη η επιχειρηματική τεχνογνωσία του και η εμπειρία του στο ποδόσφαιρο μπορούν να αποτελέσουν την προστατευτική ομπρέλα για την αντιμετώπιση των γνωστών… νταλαβερτζήδων που περιφέρονται γύρω από τις ελληνικές ΠΑΕ. Τα άλλα μεγάλα όπλα, ισχυρίζονται όσοι τον γνωρίζουν, είναι η διορατικότητά του και η ευφυΐα του.
Τι τελικά θα προκύψει θα το διαπιστώσουμε σταδιακά στην πορεία. Κομβική πάντως θα είναι και η αγωνιστική πορεία του ΠΑΟΚ. Διότι, όσο κι αν νοικοκυρευτεί οικονομικά-διοικητικά η ΠΑΕ, αν η ομάδα δεν πάει καλά θα αρχίσουν πάλι τα όργανα και τα «λαϊκά δικαστήρια» με την (οπαδική) πελατεία να φυλλορροεί και το λεγόμενο «μαγαζί-γωνία» της Τούμπας να χάνει σε πρεστίζ και κατ’ επέκταση σε εμπορική αξία…
Το πολιτικο-ιδεολογικό στίγμα
Η επένδυση και το μανιφέστο ενός φίλου του Πούτιν

Με αφορμή την αγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό περιοδικό «Μir Ομόνοια». «Το Βήμα» δημοσιεύει ορισμένες απαντήσεις-θέσεις μέσα από τις οποίες δίδεται όχι μόνο η επιχειρηματική-ποδοσφαιρική πτυχή αλλά και το στίγμα της πολιτικοϊδεολογικής και κοινωνικοοικονομικής θεώρησης των πραγμάτων από τον νέο μεγαλομέτοχο του Δικεφάλου του Βορρά και δηλωμένο πολιτικό φίλο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Επανήλθα στην ιδέα της αγοράς του ΠΑΟΚ κρίνοντας ότι με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα πράττω το σωστό. Ολοι βλέπουμε ότι η κρίση δανεισμού μετετράπη σε οικονομική κρίση, η οποία με τη σειρά της εξελίχθηκε σε πολιτική.
Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στα όρια της καταστροφής. Δεν μπορούσα να παρακολουθώ τη διάλυση μιας ομάδας η οποία έχει τις ρίζες της στην Κωνσταντινούπολη και αξίες ίδιες με τις δικές μου και χιλιάδων άλλων ανθρώπων που διαμένουν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Ως επιχειρηματία με ενδιαφέρει η συνεργασία της Ρωσίας και της Ελλάδας σε οικονομικό, πολιτικό και αθλητικό επίπεδο.
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σήμερα εκρηκτική και από γεωπολιτική άποψη. Οι άνθρωποι υποφέρουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά. Η διάσωση μιας ομάδας μπορεί να εκληφθεί και ως φιλανθρωπική κίνηση.
Ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλώς μια ομάδα. Είναι ιδεολογία, που σημαίνει ότι παράγει πολιτική. Την αθλητική συνεργασία μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και ως μέρος της εξωτερικής οικονομικής πολιτικής. Αν αγόραζα ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα επίσης θα ασκούσα κάποια επιρροή στη χώρα. Μέσω του αθλητισμού και της συναισθηματικής προσέγγισης που χαρακτηρίζει την αγορά του ΠΑΟΚ, η επιρροή προφανώς θα είναι μεγαλύτερη.
Εκ βαθέων ελπίζω ότι όσοι ασχολούνται με την πολιτική στην Ελλάδα θα αντιληφθούν επιτέλους ότι η αμερικανική και ευρωπαϊκή ιδεολογία ευθύνεται που η χώρα έφθασε σε αυτή την απελπιστική κατάσταση. Η σωτηρία της βρίσκεται στη γεωπολιτική συνένωση του ορθόδοξου κόσμου με την πιο πλούσια χώρα της Ορθοδοξίας που είναι η Ρωσία.
Δεν μου είναι αδιάφορη η τύχη της ιστορικής μου πατρίδας. Γνωρίζοντας ότι το σύστημα αξιών του ρωσικού λαού διαμορφώθηκε υπό την επίδραση της ελληνικής Ορθοδοξίας, αντιλαμβάνομαι ότι όποιος καταστρέφει την Ελλάδα χτυπάει ταυτόχρονα και τη Ρωσία.
Οποιαδήποτε οικονομική επένδυση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας κάθε χώρας. Οι μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις δεν γίνονται ποτέ εν αγνοία του Λευκού Οίκου.
Ως ορθόδοξος λειτουργώ με βάση τις αρχές της Ορθοδοξίας. Για την αγορά του ΠΑΟΚ έλαβα την ευλογία των πνευματικών μου και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μου.
Ελπίζω το παράδειγμά μου να το ακολουθήσουν και άλλοι επιχειρηματίες. Με την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΠΑΟΚ ήθελα εκτός των άλλων να διακηρύξω προς το μεγάλο κεφάλαιο της Ρωσίας ότι μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα χωρίς φόβο.
Η καθυστέρηση στην αγορά του ΠΑΟΚ οφείλεται στο γεγονός ότι συγκεκριμένα πρόσωπα ήθελαν τα χρήματα της επένδυσης να πάνε στους μετόχους. Εμείς επιμέναμε ότι έπρεπε να πάνε αποκλειστικά στην ομάδα, όπως και έγινε. Από την πρώτη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο της ομάδας, του ξεκαθάρισα ότι στη ζωή μου έχω μάθει να θέτω στόχους. Και στο βάθρο των νικητών αναγνωρίζω μόνο την πρώτη θέση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός