Ενα σκηνικό για ένα brutal show στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψήφισης των νέων μέτρων φαίνεται ότι προσανατολίζεται να στήσει η Χρυσή Αυγή. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι βουλευτές αλλά και οι τηλεθεατές θα ακούσουν και θα δουν πολλά. Στόχος τους είναι να στήσουν ένα κλίμα έντασης με φραστικά, τουλάχιστον, λιντσαρίσματα, που θεωρούν ότι θα τους εξασφαλίσουν μεγάλη, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, προβολή. Είναι ενδεικτική η κατάσταση που δημιουργήθηκε προχθές στη Βουλή με τις απειλές κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ κ. Μανιάτη να μην τολμήσει να πάει στην Αργολίδα γιατί θα τον πάρουν με τα πορτοκάλια…Επιτέθηκαν ακόμα με ακραίους χαρακτηρισμούς κατά των κκ. Παπανδρέου και Βενιζέλου για να αποχωρήσουν στο τέλος από την αίθουσα του κοινοβουλίου, εκτοξεύοντας ύβρεις.
Το ερώτημα «πώς θα συμπεριφερθεί η Χρυσή Αυγή στη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση των νέων μέτρων;» άρχισε να απασχολεί πολλούς στο Κοινοβούλιο. Και τούτο γιατί οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η ως τώρα κύρια δύναμή της, το μεταναστευτικό μέτωπο, αρχίζει να περνά σε δεύτερη μοίρα, αφού οι χρυσαυγίτες μελέτησαν τα εκλογικά τους αποτελέσματα (και τις ως τώρα δημοσκοπήσεις) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουν άνοδο και σε περιοχές που δεν υπήρχε μεταναστευτικό πρόβλημα.
Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι είναι ότι τώρα που πλησιάζει η ψήφιση των νέων μέτρων δεν θα φτάσουν για την προβολή τους τα συσσίτια μόνο για Ελληνες ούτε απλώς η καταψήφιση των μέτρων, ώστε να ικανοποιήσουν τους οπαδούς τους, αλλά και τους δυνητικούς ψηφοφόρους τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε μέλη του κόμματος, μπορεί να καλεί σε όσα συλλαλητήρια θέλει, ο κ. Π. Καμμένος μπορεί να μαζεύει όσες υπογραφές για Εξεταστική θέλει, αλλά η Ακροδεξιά οφείλει να κάνει τη διαφορά.
Ο φόβος της ποινικοποίησης της δράσης της Χρυσής Αυγής και της τοποθέτησής της εκτός νόμου έχει προβληματίσει τον «αρχηγό» κ. Ν. Μιχαλολιάκο και όσοι παρακολουθούν τελευταίως τις δραστηριότητες του ακραίου αυτού κόμματος έχουν διαπιστώσει ορισμένες αλλαγές στη στρατηγική. Στα επεισόδια, για παράδειγμα, με τους αντιεξουσιαστές την περασμένη Κυριακή στον Αγιο Παντελεήμονα τα λεγόμενα «τάγματα εφόδου» ή «ομάδες κρούσης» της Χρυσής Αυγής, όπως αποκαλούνται στο εσωτερικό του κόμματος, δεν έκαναν στην αρχή την εμφάνισή τους για να αντιπαρατεθούν με τους αντιεξουσιαστές όσο κι αν η ηγεσία του κόμματος επιχείρησε να προβάλει το αντίθετο. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη της Χρυσής Αυγής του Αγίου Παντελεήμονα ζήτησαν τηλεφωνικώς επανειλημμένως την επέμβαση των «ομάδων κρούσης». Το ίδιο συνέβη και στο Παρανέστι Δράμας.
Οι διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών ανήκαν σε κάποια κίνηση πολιτών, όχι όμως στη Χρυσή Αυγή, που ενώθηκαν με ορισμένα μέλη του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Βεβαίως οι διαρροές ότι μετείχαν σ’ αυτά χρυσαυγίτες βολεύουν τον κ. Μιχαλολιάκο, που αφήνει εκτός μάχης και πιθανής σύλληψης μέλη του κόμματός του, αλλά συγχρόνως τα πιστώνεται όλα αυτά επικοινωνιακά.
Στην πραγματικότητα, περιμένοντας να έρθει η ώρα της ψήφισης των μέτρων, η Χρυσή Αυγή πολιτεύεται με αυτόματο πιλότο. Απλώς ο «αρχηγός» εγκαινιάζει τοπικά γραφεία, βγάζει έναν λόγο για τα «λαμόγια πολιτικούς», επιτίθεται στους Αθίγγανους, ζητώντας από την Αστυνομία να καθαρίσει τους καταυλισμούς τους, και απειλεί ότι το κόμμα του θα γίνει ακόμη πιο ακραίο, ως απάντηση σ’ αυτούς που τόλμησαν να τον κατηγορήσουν ότι ενσωματώθηκε στο κοινοβουλευτικό σύστημα.
Με τις απειλές αυτές και την προετοιμασία που γίνεται τούτες τις ημέρες φαίνεται ότι αλλάζουν προσανατολισμό αλλά και στόχο. Δεν θα κυνηγούν πλέον μόνο μετανάστες, αλλά και έλληνες υπηκόους, είτε αυτοί είναι Αθίγγανοι είτε εβραίοι είτε ακόμη και πολιτικοί.
Κάτι στο οποίο δεν δόθηκε από σχεδόν κανέναν η πρέπουσα σημασία είναι η αντιμνημονιακή ρητορική της Χρυσής Αυγής. Από την πρώτη στιγμή της έλευσης της τρόικας τα «λεβεντόπαιδα με τα μαύρα μπλουζάκια» βγήκαν με φανατισμό στους δρόμους. Ο αντιμνημονιακός λόγος της Χρυσής Αυγής δεν συνοδεύτηκε από οικονομικές αναλύσεις, αλλά από συνωμοσιολογικές θεωρίες που ανακάλυπταν μασόνους, εβραίους και «άλλους εχθρούς της πατρίδας», όπως ονόμαζαν συλλήβδην όλους αυτούς που δεν ήταν μαζί τους. Αυτή ακριβώς η ρητορική σε συνδυασμό με τη «μνημονιακή» κατεύθυνση του ΛΑΟΣ οδήγησαν μια πρώτη μεγάλη μάζα ανυποψίαστων ψηφοφόρων στο ακραίο εθνικιστικό αυτό στρατόπεδο.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι χρυσαυγίτες προβληματίζονται εάν κατά τη διάρκεια της συζήτησης των μέτρων στη Βουλή θα καλέσουν ή όχι τον κόσμο σε συλλαλητήριο. Φοβούνται, λέει η ηγεσία τους, προβοκάτσια(;). Βέβαιο, τέλος, είναι ότι δεν θα ζητήσουν από τους βουλευτές τους να παραιτηθούν, αν και εξέτασαν το ενδεχόμενο αυτό. Φαίνεται ότι φοβήθηκαν να χρεωθούν το κόστος έστω και κάποιων επαναληπτικών εκλογών. Κανένας εξάλλου δεν μπορεί να τους εγγυηθεί τη σίγουρη επανεκλογή, ούτε το τι μπορεί να συμβεί το μεσοδιάστημα που δεν θα υπάρχει βουλευτική ασυλία. Ηδη ζητήθηκε να αρθεί η ασυλία σε τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής που αντιμετωπίζουν σοβαρότατες κατηγορίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ