Η σύζυγος με τις €300.000 και η κατάθεση μισού δισ.

Επειτα από καθυστερήσεις δύο χρόνων, τη δημόσια κατακραυγή και τον κλυδωνισμό του πολιτικού συστήματος, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα των οικονομικών εισαγγελέων. Οι κκ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης βάζουν στο μικροσκόπιο της δικαστικής έρευνάς τους όλους τους μεγαλοκαταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ – Φαλτσιανί», ελέγχοντας αν τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που κατέθεταν σε δύο τράπεζες της Ελβετίας φορολογήθηκαν προηγουμένως στη χώρα μας.

Επειτα από καθυστερήσεις δύο χρόνων, τη δημόσια κατακραυγή και τον κλυδωνισμό του πολιτικού συστήματος, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα των οικονομικών εισαγγελέων. Οι κκ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης βάζουν στο μικροσκόπιο της δικαστικής έρευνάς τους όλους τους μεγαλοκαταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ – Φαλτσιανί», ελέγχοντας αν τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που κατέθεταν σε δύο τράπεζες της Ελβετίας φορολογήθηκαν προηγουμένως στη χώρα μας. Αναζητούν επίσης αν στα εκατομμύρια ευρώ που διοχετεύθηκαν στη UBS και στην HSBC κρύβεται και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και αν υπάρχουν ενδείξεις για μαύρο πολιτικό χρήμα.
Εισαγγελικές πηγές αλλά και ο ίδιος ο κ. Πεπόνης με έγγραφό του προς το ΣΔΟΕ την περασμένη Παρασκευή επιμένουν ότι η άποψη πως η «λίστα Λαγκάρντ» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί διότι είναι προϊόν υποκλοπής δεν ευσταθεί αφού το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί και σε κάθε περίπτωση οι δημόσιοι λειτουργοί που την παρέλαβαν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις πολύτιμες πληροφορίες. Αλλωστε, τονίζει ο εισαγγελέας, είναι έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Με τη βοήθεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ οι εισαγγελείς ερευνούν κατάθεση συζύγου πολιτικού προσώπου ύψους 300.000 ευρώ την τριετία 2005-2008. Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η κατάθεση 500.000.000 ευρώ από ιδιωτική υπάλληλο σε ναυτιλιακή εταιρεία. Για το ποσό αυτό ελέγχεται ο εφοπλιστής για τον οποίο εργαζόταν. Ο συγκεκριμένος είχε απασχολήσει παλαιότερα την κοινή γνώμη με το γαμήλιο πάρτι του γιου του. Εικάζεται ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος εμφανίζεται αντί του εργοδότη της και τώρα αναμένεται να ελεγχθεί αν έχει δηλώσει το ποσό αυτό. Στις εξηγήσεις που θα τους ζητηθούν θα ερευνηθεί αν πίσω από αυτή την κατάθεση κρύβονται και τρίτα πρόσωπα.

Το πάρτι των δισ.
Πάντως το συνολικό ποσό των καταθέσεων αγγίζει, όπως φαίνεται, τα 3 δισ., ενώ οι πρώτοι 20 στη λίστα αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Ο χρόνος των καταθέσεων είναι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 αλλά κυρίως η τριετία 2005-2008. Πρόσωπο που έχει δει τη λίστα επιμένει ότι κρύβει «βόμβες» από οικονομικούς κυρίως παράγοντες παρά πολιτικούς. Περιλαμβάνονται βιομήχανοι, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και χρηματιστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δικαστική έρευνα για την πορεία της «λίστας Λαγκάρντ – Φαλτσιανί» στην Ελλάδα έχουν προκύψει ερωτήματα και πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες πολιτικών, κυρίως για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπεξαγωγής εγγράφων. Μάρτυρας καταθέτει μάλιστα ότι η λίστα παρελήφθη στη χώρα μας, μέσω υπηρεσιών, την άνοιξη του 2010. Ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιμένει ότι παρέλαβε τη λίστα τον Οκτώβριο του 2010. Νωρίτερα, όπως κατέθεσε στον κ. Πεπόνη αλλά και στη Βουλή ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης, ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως (Δεκέμβριος 2010) δέκα ονόματα με τα ποσά των καταθέσεων για τα οποία ζητούσε ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ και διευθύνσεις. Εισαγγελικές πηγές αλλά και παράγοντες του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι νόμιμη και επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο υπουργός γνώριζε και προεπέλεξε τα υπό έλεγχο πρόσωπα και θέτουν το ερώτημα με ποια κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα αν – μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων – οδηγηθεί η δικογραφία στη Βουλή, ερευνηθούν τυχόν ευθύνες και για πολιτικά πρόσωπα και στη συνέχεια βγει απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Η «λίστα των 45»
Στα χέρια του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νίκου Παντελή παραδόθηκε και η λίστα δεκάδων πολιτικών που ελέγχονται. Εχει διαταχθεί το άνοιγμα των λογαριασμών τους, είτε με εισαγγελική εντολή είτε από ανακριτές ή καταγγελίες στο ΣΔΟΕ.

Ερβέ Φαλτσιανί, πρώην υπάλληλος της HSBC
Ο «Ρομπέν» που έσπασε το απόρρητο της Ελβετίας
Για τις Αρχές της Ελβετίας, την HSBC και τους φοροφυγάδες-πελάτες της τράπεζας ο Ερβέ Φαλτσιανί είναι ένας κοινός εγκληματίας. Από την άλλη πλευρά, ο 40χρονος Γάλλος (κάτοικος Μονακό με διπλή, γαλλική και ιταλική, υπηκοότητα) φαντάζει για ορισμένους ως ένας «σύγχρονος Ρομπέν των Δασών» που αποφάσισε να σπάσει de facto το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας αποκαλύπτοντας ονόματα και στοιχεία 24.000 προσώπων που διατηρούσαν λογαριασμούς στο υποκατάστημα της βρετανικής τράπεζας στη Γενεύη.
Ο Φαλτσιανί χρειάστηκε να εργαστεί συστηματικά επί περίπου δύο χρόνια προκειμένου να αντιγράψει στον προσωπικό του υπολογιστή τα δεδομένα που κρατούσε κρυφά στα αρχεία της η HSBC. Τον Φεβρουάριο του 2008 ο τότε υπάλληλος της τράπεζας είχε πλέον έτοιμο τον κατάλογο τον οποίο επιχείρησε να πουλήσει μεταβαίνοντας με πλαστή ταυτότητα στη Βηρυτό.
Εναν μήνα μετά η Ελβετική Ομοσπονδία Τραπεζιτών στέλνει επείγον σήμα για τον εντοπισμό του Ρουμπέν ελ Σιντιάκ, ο οποίος αποδείχθηκε ότι δεν ήταν άλλος από τον Φαλτσιανί. Εντοπίζεται τελικά τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους μαζί με έναν συνεργάτη του, οι οποίοι ανακρίνονται για την κατοχή προϊόντος υποκλοπής και εν συνεχεία αφήνονται ελεύθεροι. Ο Φαλτσιανί βρέθηκε την επόμενη κιόλας ημέρα σε «ασφαλές έδαφος» στη Γαλλική Ριβιέρα, κοντά στα ιταλικά σύνορα.
Καθώς λοιπόν οι γαλλικές Αρχές παρείχαν μια ιδιότυπη ασυλία στον ίδιο τον Φαλτσιανί, η Ελβετία αιτήθηκε στο Παρίσι έρευνα στην κατοικία και κατάσχεση των προσωπικών αρχείων του Φαλτσιάνι.
Αυτό όμως αποδείχθηκε μοιραίο λάθος για τους Ελβετούς που με αυτόν τον τρόπο μετέτρεψαν τον υπάλληλο της HSBC από καταζητούμενο σε πολύτιμο συνεργάτη των φορολογικών αρχών της Γαλλίας. Η έρευνα στο σπίτι του έφερε στο φως 130.000 τραπεζικούς λογαριασμούς φοροφυγάδων και έτσι ο γάλλος εισαγγελέας παρήγγειλε νέα έρευνα σε βάρος όχι του Φαλτσιανί αλλά των πελατών της τράπεζας. Η Βέρνη διαμαρτυρήθηκε προς το Παρίσι κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί στοιχεία που είχαν υποκλαπεί, ο τότε πρόεδρος όμως της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανταπάντησε στην Ελβετία με την απειλή να προστεθεί στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων.
Με αυτόν τον τρόπο το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών εντόπισε 4.200 φορολογουμένους που είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν εισοδήματα που αντιστοιχούσαν σε φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk