Ι. Ραγκούσης: «Εγώ ήμουν στο ΠαΣοΚ πριν από τον Βενιζέλο»

Από την περασμένη εβδομάδα είναι πλέον απολύτως σαφές ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Ι. Ραγκούσης βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση. Ο πρώην υπουργός και ως πριν από δεκαοκτώ μήνες αρχιστράτηγος του πολιτικού σχεδιασμού του ΠαΣοΚ, όχι απλώς βρίσκεται εκτός ΠαΣοΚ, αλλά πιθανότατα θα αποτελεί στο μέλλον και τον πολιορκητικό κριό όσων από το παλαιό και ενωμένο ΠαΣοΚ θελήσουν να επιτεθούν κατά του σημερινού αρχηγού του.

Από την περασμένη εβδομάδα είναι πλέον απολύτως σαφές ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Ι. Ραγκούσης βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση. Ο πρώην υπουργός και ως πριν από δεκαοκτώ μήνες αρχιστράτηγος του πολιτικού σχεδιασμού του ΠαΣοΚ, όχι απλώς βρίσκεται εκτός ΠαΣοΚ, αλλά πιθανότατα θα αποτελεί στο μέλλον και τον πολιορκητικό κριό όσων από το παλαιό και ενωμένο ΠαΣοΚ θελήσουν να επιτεθούν κατά του σημερινού αρχηγού του. Παρ’ ότι δεν το ομολογεί ακόμη, είναι προφανές ότι ο κ. Ραγκούσης δεν αποχώρησε από το ΠαΣοΚ για να ιδιωτεύσει στην Πάρο, αλλά για να δημιουργήσει μαζί με πολιτικούς του φίλους και ενδεχομένως και άλλους δυσαρεστημένους από άλλα κόμματα έναν νέο πολιτικό φορέα που ως βασικό χαρακτηριστικό του θα έχει την αντιπαράθεσή του με τους πρωταγωνιστές της «σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης».

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, η διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε ο κ. Βενιζέλος το περίφημο «CD Φαλσιανί» ήταν απλώς η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Η απόφασή του να αποχωρήσει από το ΠαΣοΚ είχε ληφθεί μέσα στο καλοκαίρι, όταν διεπίστωσε – όπως τόνιζε συχνά στους συνομιλητές του – ότι έχουν μπει σε λίστα προγραφών όσοι αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την υποψηφιότητα του αρχηγού του ΠαΣοΚ.

Η ανακοίνωσή του με την οποία δήλωνε ότι αποχωρεί από το κόμμα έγινε το πρωί της Τετάρτης, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει κανέναν. Και η κίνησή του δυσαρέστησε πολλούς. Πρώτα-πρώτα τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος το βράδυ της ίδιας ημέρας τον χαρακτήρισε με συνέντευξή του στο Mega «αειπάρθενο»! «Μπορεί να μην είναι ο Ραγκούσης αειπάρθενος, γιατί κανείς στην πολιτική δεν είναι. Αλλά δεν πρόκειται να παρακολουθήσει εξυπνακισμούς που οδηγούν σε ένα χαμηλό επίπεδο αντιπαράθεσης» απαντούν οι συνεργάτες του.
Ταυτόχρονα δυσαρέστησε την ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ, που επισημαίνει ότι δικαιούνται όλοι να κάνουν κριτική στο ΠαΣοΚ, αλλά όχι και ο «αρχικηπουρός» του Παπανδρέου, που οδήγησε την παράταξη στα βράχια. «Οσο ο αρχικηπουρός είχε την ευθύνη της επικοινωνιακής στρατηγικής, το ΠαΣοΚ κέρδισε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ο κατήφορος άρχισε από τον Ιούνιο του 2011 που την ευθύνη αυτή ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος» απαντούν οι συνεργάτες του κ. Ραγκούση.
Και βεβαίως δυσαρέστησε και τον κ. Α. Λοβέρδο, καθώς η πρώτη του δημόσια εμφάνιση επισκιάστηκε από την ανακοίνωση Ραγκούση. Είναι απλή σύμπτωση, απαντά η πλευρά Ραγκούση. Αν οι πληροφορίες για τη λίστα Λαγκάρντ έβγαιναν άλλη μέρα, τότε και η ανακοίνωση θα έβγαινε άλλη μέρα, τονίζουν. Σε αυτό που ο κ. Ραγκούσης δεν απαντά είναι αν θεωρεί τον εαυτό του συνυπεύθυνο για την πολιτική που ακολούθησε ο κ. Γ. Παπανδρέου μετά τις περιφερειακές εκλογές, που οδήγησαν σταδιακά το ΠαΣοΚ στην απαξίωση. Απλώς θυμίζει ότι είχε υποβάλει παραίτηση μετά τους άστοχους χειρισμούς στο θέμα της «Υπατίας».
«Δεν μπορώ να παραμείνω άλλο στο ΠαΣοΚ» υπογράμμισε ο κ. Ι. Ραγκούσης σε όσους μίλησαν μαζί του μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του. «Η παράταξή μου έχει μπει σε μια πολιτική περιδίνηση θανάτου, όπου έχει απολέσει πια την πολιτική της αξιοπιστία αλλά και την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της. Ο αρχηγός της εκφράζει πλέον το πολιτικό κατεστημένο της Μεταπολίτευσης» σημειώνει, υπενθυμίζοντας ότι έφθασε στο σημείο να φωτογραφίζεται δύο ημέρες πριν από τις εκλογές με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο και να ζητεί «συγγνώμη» από τους οπαδούς του Κινήματος για την πολιτική του Παπανδρέου.
«Σιγά που θα μας πει τώρα ότι είναι ΠαΣοΚ και ο Ραγκούσης» του απαντούν ιστορικά στελέχη του ΠαΣοΚ, όπως ο κ. Π. Κουκουλόπουλος. «Εγώ είμαι στο ΠαΣοΚ πριν από τον Βενιζέλο» ανταπαντά ο πρώην υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι ήταν επικεφαλής της ΠΑΣΠ στη Νομική Θεσσαλονίκης όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν λέκτωρ.
«Απλώς εγώ δεν μπήκα ποτέ στη λογική να πιάσω στασίδι στην Ιπποκράτους» συμπληρώνει ο κ. Ραγκούσης.
Το ερώτημα που αυτομάτως τίθεται πλέον είναι τι σχεδιάζει για το μέλλον ο κ. Ραγκούσης. Τον ρώτησαν πολλοί τις τελευταίες ημέρες, και ιδίως μετά το μεσημέρι της Παρασκευής που επιτέθηκε ευθέως κατά του κ. Βενιζέλου, αλλά και όσων άλλων πολιτικών ευθύνονται για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
«Δεν έχω αποφασίσει, ούτε έχω συναποφασίσει, τη δημιουργία οποιασδήποτε πολιτικής πρωτοβουλίας ακόμη» απαντά, προαναγγέλλοντας στην ουσία εκείνο που προς το παρόν αρνείται. «Η παραίτησή μου δεν ήταν μέρος ενός πολιτικού σχεδίου, αλλά μια αντίδραση συνείδησης» προσθέτει, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι όποιες κινήσεις του θα ξεκινήσουν αργότερα, πιθανότατα μετά την ψήφιση των νέων μέτρων από τη Βουλή, όπως σχεδιάζει και ο κ. Α. Λοβέρδος.
Παραδέχεται όμως ότι συνομιλεί με πολλούς από εκείνους που είναι στο ΠαΣοΚ ή ήταν κάποτε στο ΠαΣοΚ, αλλά και με αρκετούς από άλλα κόμματα. Ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν πρόκειται να πάει σε άλλο κόμμα και ιδίως στη ΝΔ. Γι’ αυτό στην ομιλία του την Παρασκευή φρόντισε να επιτεθεί και στον κ. Αντ. Σαμαρά. «Δεν πρόκειται να συμπορευθώ με κανέναν απ’ όσους έχουν πρωταγωνιστήσει κατά τη διάρκεια της σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης» σημειώνει στους συνομιλητές τους, αλλά «και με όσους ηγούνται μιας κυβέρνησης αντιμεταρρύθμισης και μιας κυβέρνησης που άφησε να περάσουν άπρακτες οι εκατό πρώτες ημέρες της», κόβοντας τις πιθανές γέφυρες επικοινωνίας με τις ηγετικές ομάδες της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ.

Εκτείνεται η κινητικότητα στους πολιτικούς σχηματισμούς

Οι ωδίνες για το νέο κόμμα
Οι παράλληλες δημόσιες εμφανίσεις των κκ. Α. Λοβέρδου και Ι. Ραγκούση την περασμένη εβδομάδα, παρ’ ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους, επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση των εσωτερικών διεργασιών που έχουν ξεκινήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με πρωταγωνιστές προς το παρόν στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι πλέον σαφές ότι μια ομάδα στελεχών που ανήκουν ή ανήκαν κάποτε στο ΠαΣοΚ συζητούν συχνότερα μεταξύ τους, διερευνώντας την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα που θα κατορθώσει να εκφράσει στις επόμενες εκλογές το νέο και το ελπιδοφόρο κόμμα που αναζητούν οι πολίτες.
Φαίνεται όμως ότι αυτή είναι μια διαδικασία που δεν αφορά πια μόνο το ΠαΣοΚ. Ολο και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι στην ιδέα αυτή της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού ρεύματος θα μπορούσαν να συγκλίνουν και στελέχη από άλλα κόμματα, τα οποία δείχνουν ήδη να ασφυκτιούν στις παρατάξεις τους. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι η ψήφιση των νέων οικονομικών μέτρων από τη Βουλή είναι πιθανό να προκαλέσει τάσεις αποσκίρτησης βουλευτών από τη ΝΔ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες που θα αναζητήσουν νέα πολιτική στέγη σε έναν φορέα που δεν θα έχει ευθύνη για τη στήριξη αυτού του επώδυνου πακέτου, αλλά ούτε και για την άκριτη απόρριψή του.
Τέτοιου είδους συζητήσεις πραγματοποιούνται όλο και συχνότερα στο Περιστύλιο και στο Εντευκτήριο της Βουλής, αλλά και σε μυστικές συναντήσεις βουλευτών, όπου διαπιστώνεται ότι το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα καταρρέει και πως θα πρέπει να υπάρξει σύντομα ένας νέος πόλος, που θα λειτουργήσει ως πολιτικό ανάχωμα στο νέο δίπολο που δημιουργείται από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.
Το πρόβλημα που διαπιστώνεται σε όλες αυτές τις ζυμώσεις είναι ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπο που θα πρέπει να ηγηθεί μιας τέτοιας κίνησης, καθώς δεν μπορεί να είναι κανείς από τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ήδη στο πολιτικό σύστημα. Παρ’ ότι έχουν διατυπωθεί πολλές προτάσεις, διατυπώνονται ενστάσεις για όλα τα πρόσωπα που έχουν «πέσει στο τραπέζι», γιατί κανένα δεν συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει το προφίλ του νέου ηγέτη, δηλαδή της πολιτικής εμπειρίας, του τεχνοκράτη στον τομέα της οικονομίας και της απαιτούμενης ακτινοβολίας που θα πρέπει να εκπέμπει στο εξωτερικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk