Τη λύση της επιμήκυνσης των πληρωμών προς την Ελλάδα φαίνεται να επιλέγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο την περασμένη εβδομάδα έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς την Αθήνα αλλά και τους ευρωπαίους εταίρους ότι δεν θα εκταμιεύσει το μερίδιό του από την επόμενη δόση για την Ελλάδα αν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο ή αν δεν υπάρξει δέσμευση για κάλυψη του κενού χρηματοδότησης στο πακέτο στήριξης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα του διεθνούς οργανισμού, η επιμήκυνση των πληρωμών (elongating the payments) είναι το πιθανότερο σενάριο, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό του Ταμείου για απεμπλοκή από την Ελλάδα και κυρίως από τους Κινέζους και τους Βραζιλιάνους οι οποίοι την κατηγορούν ότι μεροληπτεί υπέρ των Ευρωπαίων.
«Η κυρίαρχη άποψη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδος το Ταμείο ρίχνει χρήματα σε μαύρη τρύπα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι «σε κάθε περίπτωση το Ταμείο δεν πρόκειται να εγκρίνει νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας». Οσον αφορά την εκταμίευση των συμφωνηθέντων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι «για να προχωρήσουμε χρειαζόμαστε βιωσιμότητα του χρέους και διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση. Θα πρέπει να υπάρχουν και τα δύο» τόνισε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κλίμα για τη χώρα είναι άσχημο στην έδρα του ΔΝΤ. «Υπάρχει έντονη δυσπιστία για την Ελλάδα. Πιστεύουν ότι η χώρα δεν αλλάζει πραγματικά» σημειώνουν και προσθέτουν ότι «παρ’ όλα αυτά απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ».
Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε ο Πολ Κρούγκμαν σε κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε πύργο, έξω από το Δουβλίνο, στην ιρλανδική ύπαιθρο, με ομιλητές μεταξύ άλλων τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και τον έλληνα καθηγητή στο London Business School κ. Μιχάλη Ιακωβίδη. Οπως αναφέρεται, ο νομπελίστας οικονομολόγος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έλεγε ότι με τα σημερινά δεδομένα απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, μεσοπρόθεσμα. Αυτή άλλωστε είναι σήμερα η κυρίαρχη άποψη στην Ευρώπη, κάτι που αποτυπώνεται και στις αγορές.
Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν διπλασιαστεί από το κούρεμα ως σήμερα. Βεβαίως εξακολουθούν να διακινούνται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά από το εξαιρετικά χαμηλό των 13 σεντς το ευρώ διαμορφώνονται σήμερα στα 27 σεντς το ευρώ, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο που στη διάρκεια του 2012 βρέθηκε ακόμη και κάτω από τις 500 μονάδες (471 μονάδες το χαμηλότερο σημείο) έκλεισε την Παρασκευή πάνω από τις 800 μονάδες.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η εκτίμηση παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ συνδέεται με τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2013. Ηδη η χώρα έχει μπει σε προεκλογική τροχιά και, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «η Ανγκελα Μέρκελ δεν θέλει μια έκρυθμη κατάσταση στην Ελλάδα και στον Νότο εν γένει που θα ανέτρεπε το προβάδισμα που έχει στις δημοσκοπήσεις έναντι του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD)».
Οπως εκτιμούν, ανεξάρτητα από την έκθεση της τρόικας, το Βερολίνο δεν θα τραβήξει το χαλί στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας. Ως πιθανότερο σενάριο θεωρούν την τμηματική καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ, υπό όρους (conditionality), έτσι ώστε η πίεση στη χώρα για τήρηση των συμπεφωνημένων και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών να μη χαλαρώσει.
Πάντως η αδυναμία της Ελλάδας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έχει αρχίσει να κουράζει τους Ευρωπαίους. Αυτό επεσήμανε στη συνάντηση της Ιρλανδίας ο βρετανός πολιτικός και πρώην υπουργός των Εργατικών Πίτερ Μάντελσον, αίσθηση που, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν διάχυτη στο ακροατήριο, που απετελείτο από ευρωπαίους ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και επιχειρηματίες.
Βεβαίως η στάση της Ανγκελα Μέρκελ αλλά και των άλλων ευρωπαίων ηγετών να μην αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες επίλυσης της κρίσης της ευρωζώνης και απλώς να διαχειρίζονται τις καταστάσεις επισημάνθηκε από τον Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της έλλειψης ηγεσίας στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει αναδειχθεί ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης στην υπεράσπιση του ευρώ.
Αλλωστε την περασμένη εβδομάδα έθιξε για πρώτη φορά δημόσια το ζήτημα μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να συναινέσει στην επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, εν τούτοις το γεγονός ότι απάντησε σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου θεωρείται ότι ανοίγει την εν λόγω συζήτηση.
Δεν είναι μόνο οι γερμανικές εκλογές που λειτουργούν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Εξίσου σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από το Ισραήλ αλλά και η αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας.
«Με δεδομένη την ουδετερότητα της Τουρκίας σε περίπτωση επίθεσης των Δυτικών σε μουσουλμανικό κράτος (όπως έχει συμβεί και το παρελθόν κατά τον πόλεμο κατά του Ιράκ), η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κρήτη αναδεικνύεται η πιο προκεχωρημένη συμμαχική δύναμη των Αμερικανών. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση αποσταθεροποιημένη την Ελλάδα» επισημαίνουν οι συνομιλητές μας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ