ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Κάτι θα έχετε ακούσει για την ποσόστωση, δηλαδή την αναλογία των στελεχών που διορίζει σε κυβερνητικές θέσεις καθένα από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Με βάση την ποσόστωση, λοιπόν, η θέση του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) δόθηκε στη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία επέλεξε τον κ. Γιάννη Σούκο.

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Ποσόστωση
 • Κάτι θα έχετε ακούσει για την ποσόστωση, δηλαδή την αναλογία των στελεχών που διορίζει σε κυβερνητικές θέσεις καθένα από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Με βάση την ποσόστωση, λοιπόν, η θέση του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) δόθηκε στη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία επέλεξε τον κ. Γιάννη Σούκο.
 • Ο γραμματέας, όμως, παρ’ ότι ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του, δεν ανέλαβε ποτέ τη θέση. Ετσι προχθές ανακοινώθηκε ότι τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ αναλαμβάνει ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Κανδαράκης προερχόμενος από τον ίδιο πολιτικό χώρο.
 • Ο κ. Κανδαράκης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Ασχολείται με τη μαχόμενη δικηγορία, κυρίως στο Εργατικό και Αστικό Δίκαιο.

Ενδιαφέρον
 • Με μεγάλη προσοχή παρακολούθησαν τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση οι ομόλογοί του στο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης (EPSCO) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.
 • Ισως γιατί τους ανακοίνωσε τα μέτρα που έρχονται για την Ελλάδα και κάποια στιγμή ειδικά οι χώρες του Νότου θα κληθούν να τα εφαρμόσουν από την τρόικα παρόμοια.
 • Ο κ. υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έρχονται στο πεδίο της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η μεγάλη περικοπή των συντάξεων, η μάχη εναντίον της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής και οι δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης.
 • Οπως πληροφορείται η στήλη, στο περιθώριο της συνόδου δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από συναδέλφους του όχι μόνο για τα μέτρα αλλά και για την κατάσταση και τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί η εφαρμογή τους.
Απόδειξη
 • Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου ύψους 53 εκατ. ευρώ στη Media Markt, με αποτέλεσμα η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών να καλύψει τις συσσωρευμένες ζημιές και να καταστήσει θετικά τα ίδια κεφάλαιά της.
 • Η μητρική Metro Group, όπως είχε ανακοινώσει το 2011, απέδειξε εμπράκτως ότι η επένδυσή της στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας και δεν δίστασε να προσθέσει άλλα 53 εκατ. ευρώ στις ήδη υλοποιημένες επενδύσεις στη χώρα, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
 • Ωστόσο οι δυσκολίες παραμένουν. Η αγορά συνεχίζει να φθίνει, ο όμιλος έκλεισε τρία Saturn και συνεχίζει τη δραστηριότητά του με 10 Media Markt, τα οποία απέφεραν την τελευταία 12μηνη χρήση που έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου πωλήσεις κάτω από 200 εκατ. ευρώ, όταν ο όμιλος στην πλήρη ανάπτυξή του τη χρήση 2008-2009 είχε πωλήσεις 280 εκατ. ευρώ.

Σχέσεις
 • Η άρνηση ορισμένων ξένων τραπεζών να συναινέσουν στην υλοποίηση της συμφωνίας Mεβγάλ – Δέλτα αφού ήθελαν να πληρωθούν τα δάνειά τους και να αποχωρήσουν αλλά και η πρόθεση της Δέλτα να μη λάβει άλλο ελληνικό ρίσκο αφού εξαπλώνεται στα Αραβικά Εμιράτα ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν ώστε να μην ολοκληρωθεί το deal της εξαγοράς της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας από τον όμιλο της Vivartia.
 • H νέα συμφωνία προβλέπει ότι οι οικογένειες Παπαδάκη και Χατζηθεοδώρου διατηρούν το 43% της Μεβγάλ και αποκτούν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας με την εξαγορά επιπλέον 8% από τη Δέλτα έναντι περίπου 8 εκατ. ευρώ. Η Δέλτα περιορίζει τη συμμετοχή της στο 6,5%.
 • Θα έχει ενδιαφέρον η επόμενη ημέρα στη Μεβγάλ, αφού η εταιρεία έχει βασικούς μετόχους (οικογένειες Παπαδάκη και Χατζηθεοδώρου με 51% και Συμεωνίδη και Νίκης Χατζάκου με 28,5%) που δεν έχουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις μεταξύ τους.

Ιδέες
 • Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σε δημοσίευμα στο τελευταίο τεύχος του αναφέρει ότι η τρόικα προτείνει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης σε θέματα τεχνογνωσίας και μεταφοράς εμπειριών από γερμανούς συνταξιοδοτημένους μάνατζερ και τεχνοκράτες στο πλαίσιο του υπάρχοντος γερμανικού δικτύου Senior Expert Services που θα βοηθήσει το Ελληνικό Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
 • Πρόκειται για μια ελληνική ιδέα και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα Greek Expert Services που πρώτος είχε παρουσιάσει σε συνέδριο του Γερμανικού Συνδέσμου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων τον περασμένο Μάιο στο Μόναχο ο κ. Δημήτρης Καμαριάννης.
 • Από το ίδιο πακέτο ιδεών ξεχωρίζει η πρόταση για την αξιοποίηση των ελλήνων γιατρών στις ερευνητικές δραστηριότητες των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών.
 • Τους τελευταίους 18 μήνες έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία πάνω από 6.000 γιατροί, πράγμα που σημαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό που θα μπορούσε να αποτελέσει το ερευνητικό δυναμικό πολλών και μεγάλων φαρμακευτικών ευρωπαϊκών εταιρειών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων υψηλής προστιθεμένης αξίας στη χώρα μας αλλά και την τοποθέτηση στον ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη.
 • Ιδέες υπάρχουν…

Μπίρες και συντάξεις
 • Το «σέρβις» του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα προς την τρόικα περιελάμβανε την Παρασκευή το απόγευμα μπίρες!
 • Είκοσι ελληνικές μπίρες σε κουτάκια έφτασαν παγωμένες στο γραφείο του κύριου υπουργού μέσα σε μια χρησιμοποιημένη σακούλα σουπερμάρκετ την ώρα της συνάντησης για να τις πιουν όλοι μαζί.
 • Ομως επειδή δεν πίνουν όλοι από το τενεκεδάκι, η γραμματέας του κ. Στουρνάρα τηλεφώνησε εσπευσμένα στον καφετζή του κτιρίου και ζήτησε οκτώ άδεια ποτήρια που κατέφτασαν πάνω στον δίσκο έπειτα από λίγα λεπτά.
 • «Το κόψιμο των συντάξεων πάει με μπίρα» σχολίασε πικρόχολα ένας από τους παρευρισκόμενους στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως για να μην παρεξηγηθούν τα στελέχη της τρόικας και ο κύριος υπουργός απέφυγαν το προϊόν που διαφημίζεται με το σλόγκαν «γιατί έτσι μας αρέσει».
 • Η μπίρα που ήπιαν διαφημίζεται από γνωστό τηλεμάγειρο με τη φράση «αυτή είναι η συνταγή της απλότητας»! Και όντως, όταν αποτυγχάνεις στα διαρθρωτικά και στη φοροδιαφυγή η «συνταγή της απλότητας» είναι να κόβεις συντάξεις…
 • Πάντως, ο κ. Στουρνάρας θα ταξιδέψει μαζί με τα στελέχη της τρόικας για το Λουξεμβούργο. Μαζί θα πάνε και μαζί θα γυρίσουν με τις ίδιες πτήσεις, καθισμένοι κοντά-κοντά.
 • Ολα σχεδιασμένα από τον κύριο υπουργό στο πνεύμα της καλλιέργειας καλών σχέσεων. Μακάρι να αποδώσει. Γιατί αν δεν αποδώσει…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk