Τρεις λύσεις για την «προίκα» της Υγείας

Ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε σαν ένα στοίχημα που έβαλε η Πολιτεία για την ενιαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Τώρα η Πολιτεία καλείται να σώσει το εγχείρημά της, το οποίο με τους ρυθμούς που ακολουθεί καταρρέει. Ο ΕΟΠΥΥ έγινε χωρίς σχεδιασμό, οργάνωση και προοπτική.

Τρεις λύσεις για την «προίκα» της Υγείας | tovima.gr
Ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε σαν ένα στοίχημα που έβαλε η Πολιτεία για την ενιαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Τώρα η Πολιτεία καλείται να σώσει το εγχείρημά της, το οποίο με τους ρυθμούς που ακολουθεί καταρρέει. Ο ΕΟΠΥΥ έγινε χωρίς σχεδιασμό, οργάνωση και προοπτική. Σ’ αυτόν ενσωματώθηκαν όλα τα Ταμεία που χρωστούσαν τεράστια ποσά και τα οποία αυτομάτως «ξέχασαν» τα χρέη τους. Δηλαδή ο Οργανισμός λειτούργησε σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ».
Από την άλλη πλευρά, δεν χρηματοδοτήθηκε επαρκώς ώστε να αντιμετωπίσει τουλάχιστον τα λειτουργικά του έξοδα. Αφέθηκε στην τύχη του και μάλιστα κάθε μήνα άρχισαν να μπαίνουν ταχύτατα τα ασφαλιστικά Ταμεία, το ένα μετά το άλλο, χωρίς «προίκα» και χωρίς να έχουν προϋπολογιστεί οι απαιτούμενες πιστώσεις.
Σήμερα όλοι μιλούν για τη σωτηρία του ΕΟΠΥΥ μέσω χρηματοδότησης, χωρίς όμως να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις.
Προτείνω τρεις λύσεις χρηματοδότησης χωρίς να διεκδικώ κιόλας την πατρότητά τους:
  • Χρηματοδότηση μέσω του ειδικού φόρου που υπάρχει στα είδη καπνού. Το 1 δισ. από τα 2,9 δισ. ευρώ θα μπορούσε να πηγαίνει απευθείας στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό δικαιολογείται διότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία και αυξάνει το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Χρηματοδότηση από τον ειδικό φόρο που υπάρχει στα αλκοολούχα ποτά. Τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα μπορούσε να πάει στον ΕΟΠΥΥ με την ίδια αιτιολογία.
  • Τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τον φόρο για τα καύσιμα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον ΕΟΠΥΥ εξαιτίας των πολλών τροχαίων που αυξάνουν την ιατροφαρμακευτική δαπάνη.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι όλη αυτή η χρηματοδότηση που προτείνω θα λείψει από κάπου αλλού. Ομως αυτό που προέχει είναι η Υγεία. Ας μπει επιτέλους η Υγεία στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ως σήμερα δυστυχώς δεν είναι…
Ο κ. Κώστας Λουράντος είναι πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk