Ο ρόλος των φιλάθλων

ΣΕ ΚΑΘΕ μεγάλη κρίση και λαϊκή δοκιμασία (εθνική, οικονομική, κοινωνική, αρχών και ηθών και ιδεών) υπάρχει ρόλος για όλους. Ετσι και σήμερα που ο ελληνικός αθλητισμός διατοιχίζεται και λαβώνεται από πολλές μεριές, ο ρόλος του φιλάθλου, του φιλαθλητικού ανθρώπου, είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Ο ρόλος των φιλάθλων | tovima.gr
ΣΕ ΚΑΘΕ μεγάλη κρίση και λαϊκή δοκιμασία (εθνική, οικονομική, κοινωνική, αρχών και ηθών και ιδεών) υπάρχει ρόλος για όλους. Ετσι και σήμερα που ο ελληνικός αθλητισμός διατοιχίζεται και λαβώνεται από πολλές μεριές, ο ρόλος του φιλάθλου, του φιλαθλητικού ανθρώπου, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Στοχεύει στη στήριξη και στην επιβίωση αυτού του αναντικατάστατου και πολύτιμου – πέραν από θολές σκοπιμότητες – κυττάρου που λέγεται ερασιτεχνικό σωματείο. Αυτοί οι «άγνωστοι στρατιώτες» που χρόνια και χρόνια – πολλοί από αυτούς ίσως να μην το έχουν συνειδητοποιήσει – ασκούν κοινωνικό λειτούργημα πρέπει να σταθούν όρθιοι και με κάθε απόθεμα πίστης και με το υστέρημά τους να κρατήσουν ζωντανές τις ρίζες, τα θεμέλια της πυραμίδας.
***
ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δική τους φιλοσοφία – πλείστοι όσοι είναι και αυτοδίδακτοι – για το ότι, όπως έγραφε το 1934 στην εφημερίδα «Πρωία» ένας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος, ο Φώτης Πολίτης (διετέλεσε και επιφυλλιδογράφος του «Ελεύθερου Βήματος»), είναι φυσικό ο νέος να χαρεί τα νιάτα του κορμιού του, τη δύναμή του, την ελαστικότητα που έχουν τα χέρια και τα πόδια του. Θα δείξει τη ζωτικότητά του από καθαρή ανάγκη (και αυτή τη ζωτική ανάγκη υπηρετεί και προσφέρει το ερασιτεχνικό σωματείο). «Αργότερα έρχεται η συστηματικότερη εκγύμναση και η συνεπής παίδευση στα γυμναστήρια».
***
ΟΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ φίλαθλοι, τώρα που φυλλορροεί και αγωνιά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, καλούνται να παίξουν δυναμικά τον ιδεολογικό ρόλο τους, δίχως κερδοφόρες σκοπιμότητες, ακόμη και κόντρα στον αχαλίνωτο οπαδισμό. Βέβαια μέσα σ’ αυτή την οικονομική δυσπραγία θα υπάρξουν, στατιστικά άλλωστε, εντυπωσιακές ομαδικές ή ατομικές διακρίσεις αλλά το πρωτεύον είναι να μη σβήσει στο χωριό, στη συνοικία, στις πόλεις το φυτώριο.
***
ΑΣ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ πολλά από την Πολιτεία. Αυτό όμως που έχει χρέος τιμής προς την άθληση ως ουσιώδες κοινωνικό πεδίο είναι ούτε ένα ευρώ να μην πηγαίνει σε δραστηριότητες που δεν εξυπηρετούν πραγματικά και όχι πλασματικά και προς εντυπωσιασμό των υπερκειμένων την αληθινή έννοια της άθλησης. Και αυτή την έννοια όσοι έχουν καθαρή σκέψη, μακριά από κερδοφόρες σκοπιμότητες – οι οποίες δεν είναι αποκλειστικά οικονομικές -, καλούνται να την υπηρετήσουν πεισματικά σε όλη την κλιμάκωση του ελληνικού αθλητικού γίγνεσθαι σε καιρούς χαλεπούς, από τους οποίους το χρέος και η ελπίδα δεν πρέπει να λείπουν.
***
Η ΣΤΗΛΗ καταγράφει ένα γεγονός που σπανιότατα (αν όχι καθόλου) συναντάμε στις σχέσεις αθλητικών συλλόγων της ίδιας περιοχής. Συγκεκριμένα στη Νέα Σμύρνη, ο ΑΟΝΣ Μίλων τίμησε – στο πλαίσιο της διανθισμένης με χιούμορ κλήρωσης του πρωταθλήματος της μεγάλης κατηγορίας του βόλεϊ – τον Πανιώνιο ως τον δημιουργό της πετοσφαίρισης στην Ελλάδα. Αρχικά το 1919 στη Σμύρνη και στη συνέχεια στη μεταφύτευση του αθλήματος στην ελεύθερη πατρίδα μετά τον ξεριζωμό του μικρασιατικού Ελληνισμού. Αναμφίβολα γενναιοδωρία φιλάθλου πνεύματος. Ο Πανιώνιος όταν ήρθε στην Αθήνα είχε 14 τμήματα στη Σμύρνη. Οσον αφορά τον Μίλωνα, ανήκει στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής άνθησης, καθώς το 1928 μια φούχτα από τους λίγους αλλά ηρωικούς πρωτοπόρους οικιστές της Νέας Σμύρνης με νύχια και με δόντια και προσωπική εργασία δημιούργησαν το γυμναστήριο του Αθλητικού Ομίλου Νέας Σμύρνης (δεκαετίες αργότερα προστέθηκε το «Μίλων»).
***
ΣΤΗ ΡΟΗ των 84 χρόνων ο ΑΟΝΣ πρόσφερε μεγάλο αθλητικό-κοινωνικό έργο με πυξίδα τον ερασιτεχνισμό. Η επιστροφή «στη μεγάλη κατηγορία» της ομάδας βόλεϊ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, παράλληλα με την πολυσχιδή δραστηριότητα των «ακαδημιών του» σε οκτώ (!) αθλήματα. Τέλος, η κοινή διακήρυξη της συνεργασίας Πανιωνίου και Μίλωνα σε αθλητικό και πολιτισμικό επίπεδο είναι στοιχείο ιδιαίτερης κοινωνικής αξίας.
***
Ο ΦΙΛΟΣ αναγνώστης της στήλης Κ. Ιορδάνογλου μ’ ένα σύντομο αλλά μεστό περιεχομένου μήνυμα αναρωτιέται γιατί «κάποιο από τα τηλεοπτικά κανάλια που αφειδώλευτα ηρωοποιούν τους αστέρες του επαγγελματικού αθλητισμού δεν φρόντισε, με διάθεση ενός δεκαλέπτου, να δείξει στον κόσμο τι ακριβώς είναι και πώς παίζεται το παρολυμπιακό αγώνισμα «μπότσια» που πρόσφερε στην Ελλάδα το μοναδικό χρυσό μετάλλιο για να γνωρίσουμε στην πράξη τους αθλητές και την αθλήτρια και τους προπονητές, τον άθλο του άλλου αθλητισμού». Απάντηση;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk