Θυσιάζονται στην τρόικα τρεις συντάξεις του ΟΓΑ

Σχεδόν 1.000 ευρώ τον χρόνο θα χάσουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, από 800 ευρώ και πάνω οι συνταξιούχοι των άλλων Ταμείων και 720 ευρώ οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα της τρόικας για περικοπές κοντά στα 9 δισ. ευρώ σε μισθούς – συντάξεις – επιδόματα το 2013.

Σχεδόν 1.000 ευρώ τον χρόνο θα χάσουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, από 800 ευρώ και πάνω οι συνταξιούχοι των άλλων Ταμείων και 720 ευρώ οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα της τρόικας για περικοπές κοντά στα 9 δισ. ευρώ σε μισθούς – συντάξεις – επιδόματα το 2013. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται ότι θα πει το τελικό OK για τις παραπάνω περικοπές στους εκπροσώπους του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν και της ΕΕ κ. Ματίας Μορς αύριο το πρωί ώστε να διασφαλίσει ότι το ίδιο απόγευμα θα κάνουν θετική παρουσίαση στο Eurogroup.
Η επιπλέον περικοπή στις συντάξεις του ΟΓΑ γίνεται για εξοικονόμηση 870 εκατ. ευρώ. Εκτός από την περικοπή των 30 ευρώ στις μηνιαίες συντάξεις των 360 ευρώ (ετήσια απώλεια 360 ευρώ), βέβαιη θεωρείται πλέον και η περικοπή των δώρων που θα οδηγήσει σε απώλεια 720 ευρώ ετησίως τους δικαιούχους. Αυτό σημαίνει ότι 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ θα χάσουν ουσιαστικά τρεις συντάξεις (980 ευρώ) ή το 21% των συντάξιμων αποδοχών τους σε ετήσια βάση.
Για τους συνταξιούχους των άλλων Ταμείων οι απώλειες ξεκινούν από τα 800 ευρώ, ποσό που προκύπτει από την πλήρη περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης. Για όσους το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ θα υπάρξουν επιπλέον απώλειες. Από τα 1.000 ως τα 1.500 ευρώ θα χάσουν 2% ως 3%, από τα 1.500 ευρώ ως τα 2.000 ευρώ 8% και από 2.000 ευρώ και πάνω 10% ως 12%.
Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου μπαίνουν και τα δώρα του ΟΑΕΔ. Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η πλήρης περικοπή των δώρων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας (σύνολο δύο επιδόματα ή 720 ευρώ τον χρόνο) είναι μέτρο άμεσου αποτελέσματος και χαμηλού ρίσκου εφαρμογής (low implementation risk) καθώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί με μια απλή παρέμβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΕΔ.
Ο υπουργός ενέταξε αυτό το μέτρο στον πίνακα των περικοπών ύψους 8,8 δισ. ευρώ από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που είχαν συμφωνηθεί ως το πρωί του Σαββάτου. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να αποκλειστεί την τελευταία στιγμή αν υπάρξει παρέμβαση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς η άποψη που επικρατεί τις τελευταίες ώρες είναι ότι ξεπερνά τα όρια, ότι στερείται δηλαδή στοιχειώδους κοινωνικής ευαισθησίας, καίτοι οικονομικά αποτελεσματικό, άμεσα εφαρμόσιμο και ήδη αποδεκτό από την τρόικα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk