Κάμερον: Απειλές για βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε να θέσει βέτο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για την περίοδο 2014-2020), τονίζοντας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ότι δεν θα ανεχτεί «σκανδαλώδεις» προσπάθειες αύξησης των κοινοτικών δαπανών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε να θέσει βέτο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για την περίοδο 2014-2020), τονίζοντας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ότι δεν θα ανεχτεί «σκανδαλώδεις» προσπάθειες αύξησης των κοινοτικών δαπανών.

Σε συνέντευξή του λίγες ώρες πριν από την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμινγκχαμ, ο κ. Κάμερον επισήμανε πως θα μπλοκάρει τον προϋπολογισμό αν δεν είναι σύμφωνος με τα συμφέροντα των Βρετανών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως θεωρεί «σκανδαλώδει»ς τις τάσεις που εμφανίζονται για αύξηση του προϋπολογισμού στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την περίοδο 2014-2020.

«Σχετικά με την οικονομική συμφωνία-πλαίσιο των επόμενων χρόνων, θα είναι απαράδεκτο να τροφοδοτηθεί ένας κεντρικός προϋπολογισμός από ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων των ευρωπαίων φορολογούμενων», τόνισε.

«Για το λόγο αυτό θα δώσουμε μια σκληρή μάχη. Αν χρειαστεί να πω ‘όχι’ σε μια συμφωνία που δεν είναι σωστή για την Βρετανία, θα το κάνω», είπε.

«Θα είναι σκανδαλώδες να δούμε μεγάλες αυξήσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, την ίδια ώρα που θα πρέπει να προχωρήσουμε σε περικοπές στον εθνικό προϋπολογισμό μας», προσέθεσε και ανέφερε πως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, συμφωνεί με αυτήν την πολιτική γραμμή.

Δύο ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί

Ο κ. Κάμερον προτείνει να υπάρξουν δύο ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί, ένας για τις 17 χώρες της Ευρωζώνης και ένας για τις υπόλοιπες δέκα χώρες της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν τόνισε πως η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει περισσότερες περικοπές μετά την «αδύναμη» οικονομικά χρονιά που διανύει.

«Η οικονομία βρίσκεται σε φάση ίασης, όμως ο δρόμος είναι μακρύτερος και δυσκολότερος. Θα απαιτηθεί να υπάρξουν και άλλες περικοπές», πρόσθεσε.

«Οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν μια απλή επιλογή: θα βουλιάξουν ή θα κολυμπήσουν. Θα υπάρξουν πολλές γειτονικές μας χώρες που θα πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Σε 20 ή 30 χρόνια από τώρα θα είναι φτωχότερες», εκτίμησε.

Μεγάλη «ψαλίδα» στις δημοσκοπήσεις

Πάντως, η κυβέρνηση Κάμερον συνεχίζει να είναι αρκετά πίσω σε σχέση με τους Εργατικούς, στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον βρετανικό Τύπο, απόρροια και της πολιτικής σκληρής λιτότητας που ακολουθεί.

Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov δίνει διαφορά 14% στους Εργατικούς απέναντι στους Συντηρητικούς του Κάμερον. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στους Sunday Times, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 45% έναντι 31% των Συντηρητικών και 8% των Φιλελεύθερων.

Δημοσκόπηση της Opinium Research που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Observer, δίνει διαφορά 11% ανάμεσα στα δύο κόμματα, δηλαδή 30% για το Συντηρητικό Κόμμα και 41% για το Εργατικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk