Ιαπωνικές συστάσεις για τη μείωση του χρέους

Η συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές, οι οποίες δεν θα ήταν απαραίτητο να περιλαμβάνουν τη μείωση του κεφαλαίου που οφείλει η χώρα μας στον ευρωπαϊκό τομέα προκειμένου να είναι κάτι τέτοιο πολιτικά «εύγευστο», εκτίμησε η Nomura.

Η συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές, οι οποίες δεν θα ήταν απαραίτητο να περιλαμβάνουν τη μείωση του κεφαλαίου που οφείλει η χώρα μας στον ευρωπαϊκό τομέα προκειμένου να είναι κάτι τέτοιο πολιτικά «εύγευστο», εκτίμησε η Nomura. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως εκτιμά η ιαπωνική τράπεζα, θα μπορούσε να κινηθεί μια επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν από την ΕΚΤ, πιθανώς μέσω των εθνικών υπουργείων Οικονομικών, ώστε αυτό να μη θεωρηθεί νομισματική χρηματοδότηση. Η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να αποφέρει μείωση 6% στον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ ως το 2020. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε νομισματική χρηματοδότηση. Η ανακεφαλαιοποίηση επίσης των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης θα μειώσει 11%-16% τον δείκτη του χρέους ως προς το ΑΕΠ, ενώ η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα μείωνε ως και 16% τον λόγο χρέους/ΑΕΠ.
Παράλληλα θετικά θα λειτουργούσε η μείωση του περιθωρίου των διμερών δανείων και η επαναγορά του χρέους είτε μέσω της αντικατάστασης των ομολόγων του EFSF των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης από τα νέα ελληνικά ομόλογα είτε με εμπροσθοβαρείς εκταμιεύσεις που θα επιτρέψουν στον ΟΔΔΗΧ να διεξαγάγει τέτοιες επαναγορές στη δευτερογενή αγορά. Μια παραλλαγή της τελευταίας επιλογής θα μπορούσε να είναι η αγορά όλων των ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες αφαιρώντας τον κίνδυνο των ομολόγων από τις εγχώριες σε μια προκαθορισμένη τιμή με έκπτωση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk