«Πόσο ακόμη θα επιδοτούμε τη δημόσια υγεία; Δεν αντέχουμε»

Δυσχερές είναι το κλίμα στις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma κ. Κωνσταντίνο Ευριπίδη. Ο κ. Ευριπίδης είναι επίσης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με αρμοδιότητα επί των ομολόγων και των χρεών του Δημοσίου.

Δυσχερές είναι το κλίμα στις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma κ. Κωνσταντίνο Ευριπίδη. Ο κ. Ευριπίδης είναι επίσης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με αρμοδιότητα επί των ομολόγων και των χρεών του Δημοσίου.
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις πόσο ακόμη αντέχουν να πιστώνουν το ελληνικό κράτος;
«Δεν αντέχουν. Οι ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου και οι μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια όλες οι εταιρείες του κλάδου μας προκαλούν ασφυξία και διαμορφώνουν τις συνθήκες για συρρίκνωση της αγοράς και των εταιρειών μας. Με χρέος 1,8 δισ. των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ζημιά 1 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» των ομολόγων, που μας δόθηκαν υποχρεωτικά για αποπληρωμή παλαιών συσσωρευμένων χρεών, καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν αντέχει πλέον να επιδοτεί για πολύ ακόμη τη δημόσια υγεία».
Μιλήστε μας για τη δική σας εταιρεία; Πόσο έχει πληγεί από τις πιέσεις της τρόικας και τα μέτρα της κυβέρνησης;
«Η GENESIS Pharma έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του κλάδου από τα οριζόντια μέτρα της τελευταίας διετίας, τα ομόλογα και τα συσσωρευμένα χρέη του Δημοσίου. Μάλιστα από το «κούρεμα» των ομολόγων (PSI) έχουμε υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά μετά τις μεγάλες τράπεζες από οποιαδήποτε εταιρεία στη χώρα μας και η οποία φτάνει στα 170 εκατ. ευρώ. Λόγω της ιδιαιτερότητας των προϊόντων μας, τα οποία είναι βιοτεχνολογικά φάρμακα που προορίζονται αποκλειστικά για νοσοκομειακή χρήση, για παλαιότερα συσσωρευμένα χρέη των νοσοκομείων λάβαμε το 2010 ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου. Το κόστος αυτών των ομολόγων μετά την υπαγωγή τους στο PSI καθιστά για τη δική μας εταιρεία τις πωλήσεις των τελευταίων 10 ετών στα νοσοκομεία ζημιογόνες».
Το κλίμα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι δυσχερές. Πώς μπορεί να αντιστραφεί;
«Κατ’ αρχάς, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την άμεση αποπληρωμή όλων των χρεών των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές, βάσει ενός πλάνου χρηματοδότησης των νοσοκομείων και των Tαμείων και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εντός του 2012. Παράλληλα, είναι υψίστης σημασίας το θέμα της επέκτασης του συμψηφισμού των χρεών των νοσοκομείων με απαιτήσεις του κράτους προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα από βεβαιωμένους φόρους ή για την πληρωμή rebate. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως ο ΣΦΕΕ έχει ήδη αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένη πρόταση νομοθετικής και κανονιστικής ρύθμισης που είναι κρίσιμο να εφαρμοστεί άμεσα. Επιπλέον είναι κρίσιμο να γίνουν παρεμβάσεις ώστε δεκάδες εταιρείες, οι οποίες είχαν μεγάλη έκθεση στα ομόλογα που εντάχθηκαν στο PSI, να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο μέγεθος της ζημιάς. Σημαντική είναι η άμεση πληρωμή των οφειλών ΕΟΠΠΥ και νοσοκομείων προς αυτές τις εταιρείες για ποσά μέχρι του ισόποσου του κουρέματος των προ PSI ομολόγων που κατείχαν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk