Επεισόδια έξω από το ελληνικό προξενείο στη Μπολόνια

Σε όλη την Ιταλία ξεχύθηκαν μαθητές και φοιτητές διαδηλώνοντας κόντρα στις περικοπές στην εκπαίδευση «που στερούν σε εκατομμύρια νέους το δικαίωμα στις σπουδές, την εργασία, το μέλλον». Στις πορείες κατά της λιτότητας που οργανώθηκαν από το Μιλάνο έως το Παλέρμο ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας, με αρκετούς τραυματίες και προσαγωγές

Σε όλη την Ιταλία ξεχύθηκαν μαθητές και φοιτητές διαδηλώνοντας κόντρα στις περικοπές στην εκπαίδευση «που στερούν σε εκατομμύρια νέους το δικαίωμα στις σπουδές, την εργασία, το μέλλον». Στις πορείες κατά της λιτότητας που οργανώθηκαν από το Μιλάνο έως το Παλέρμο ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας, με αρκετούς τραυματίες και προσαγωγές.

Τη σημαία του ελληνικού προξενείου κατέβασαν φοιτητές στη Μπολόνια «σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό και όσους μάχονται το φασισμό», ρίχνοντας αβγά και μπογιές στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 20 πόλεις -ανάμεσά τους Ρώμη, Μιλάνο, Τορίνο, Μπολόνια, Παλέρμο, Νάπολη, Μόντενα και Μπέργκαμο- στην πρώτη μεγάλη πανιταλική κινητοποίηση του νέου εκπαιδευτικού έτους. Από το βορρά έως το νόμο μαθητές και φοιτητές εκφράζουν την οργή τους για τις πολιτικές λιτότητας και περικοπών της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

Στο Μιλάνο, το Τορίνο και τη Ρώμη ξέσπασαν συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι εφημερίδες La Repubblica και La Stampa μεταδίδουν στην ηλεκτρονική τους πύλη πληροφορίες για τον τραυματισμό ενός 15χρονου και αστυνομικών στη Ρώμη, ενώ έχουν αναφερθεί και τουλάχιστον πέντε τραυματίες στο Τορίνο, όπου πραγματοποιήθηκαν και αρκετές προσαγωγές.

Σε Μιλάνο, Παλέρμο, Τορίνο και Φλωρεντία επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο κατά τις διαδηλώσεις.

Στην ιταλική πρωτεύουσα η αστυνομία συγκρούσθηκε με νεαρούς διαδηλωτές στην περιοχή Πόρτα Πορτέζε, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επέβαλλαν αλλαγή κατεύθυνσης στην πορεία.

Στην Φλωρεντία, οι φοιτητές μπλόκαραν την κίνηση σε κεντρική περιοχή της πόλης, ενώ στο Παλέρμο της Σικελίας έκαψαν μπροστά στις κάμερες και τους φωτογράφους τα εκλογικά τους βιβλιάρια, διότι «δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική τάξη».

«Η γενιά μας βγαίνει στους δρόμους ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση και ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μαζί στερούν από εκατομμύρια νέους το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία και το μέλλον» δήλωσαν οι επικεφαλής των επιτροπών των διαδηλωτών.

Οι οργανώσεις Ιταλών μαθητών και φοιτητών τονίζουν ότι «από την στιγμή που μετά από χρόνια υποσχέσεων δεν παρέχεται καμία οικονομική στήριξη στην δημόσια Παιδεία, οι κινητοποιήσεις πρόκειται να συνεχισθούν».

Σε ρίψη αυγών και μπογιάς κατά της έδρας του ελληνικού προξενείου στη Μπολόνια της βόρειας Ιταλίας προχώρησαν περίπου 1.500 διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πανιταλική κινητοποίηση.

Ένας διαδηλωτής χρησιμοποίησε σκάλα κατεβάζοντας από τον ιστό την ελληνικό σημαία στο εξωτερικό του προξενείου, όπως αναφέρει η Corriere della Sera. Το σύνθημα που ακούστηκε επανειλημμένα στο κέντρο της Μπολόνιας ήταν «σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό και με όσους μάχονται το φασισμό».

Οι διαδηλωτές, έκαψαν, επίσης, μια σημαία στην ιταλική τράπεζα Banca Nazionale del Lavoro, φωνάζοντας «αυτό είναι το τέλος των τραπεζών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος