Ενα νέο σημαντικό σύμμαχο έχουν πλέον οι επιστήμονες στην εξερεύνηση του Σύμπαντος. Το τηλεσκόπιο Australia Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) τέθηκε σε λειτουργία την Παρασκευή. Το τηλεσκόπιο είναι εγκατεστημένο σε μια απομονωμένη περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας.

Το ASKAP είναι ένα ραδιοτηλεσκόπιο που αποτελείται από μια συστοιχία 36 κεραιών κάθε μια εκ των οποίων έχει διάμετρο 12 μέτρων. Η εγκατάσταση καλύπτει μια έκταση 50 χιλιάδων τετραγωνικών χλμ (ίση με αυτή της Κόστα Ρίκα) και έχει 120 άτομα προσωπικό. Βασική αποστολή του ASKAP είναι η συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τη γέννηση του Σύμπαντος.

Κομμάτι τηλεσκοπικού παζλ

Το ASKAP συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο τηλεσκόπιο στον κόσμο. Στην πραγματικότητα αποτελεί τμήμα του SKA, ενός γιγάντιου τηλεσκοπίου που θα ενώνει την ισχύ μεγάλων εγκαταστάσεων όπως το ASKAP και όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του θα είναι το ισχυρότερο και πιο σύνθετο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εγκατάσταση του SKA θα βρίσκεται στη Νότιο Αφρική και οι εργασίες κατασκευής του έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το 2016. Ο αριθμός των κεραιών του ASKAP θα αυξάνεται προοδευτικά ώστε να φτάσουν κάποια στιγμή στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε τις 96 που είναι και ο τελικός στόχος.