Σαμαράς στη Handelsblatt: «Εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει μας περιμένει το χάος»

Λέγοντας πως δίνει «τη μάχη τη ζωής του», ο πρωθυπουργός επισημαίνει στη γερμανική εφημερίδα πως η χώρα είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες και «να σφίξει τα δόντια, αν και έχουμε χάσει σε πέντε χρόνια το ένα τρίτο του βιοτικού μας επιπέδου», αλλά πρέπει «να καταστεί σαφές πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση της χώρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη γερμανική Handelsblatt, λέγοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται «προ της μεγαλύτερης ίσως πρόκλησής της». Εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει, είπε, «μας περιμένει το χάος», τονίζοντας πως η χώρα είναι μεν έτοιμη να κάνει θυσίες αλλά πρέπει να είναι σαφές πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

Η κοινωνία, ανέφερε επίσης, απειλείται ως σύνολο από «λαϊκιστές της άκρας Αριστεράς» και από την άνοδο «ενός ακροδεξιού, θα μπορούσε κανείς να πει φασιστικού, νεοναζιστικού κόμματος», παραλληλίζοντας μάλιστα την συγκυρία με εκείνη της Βαϊμάρης.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα που δημοσιεύεται την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η κοινωνική συνοχή «κινδυνεύει λόγω της αυξανόμενης ανεργίας όπως στη Γερμανία στο τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει «μας περιμένει το χάος». Η πολιτική του, υποστήριξε, βρίσκει συμφωνία ακριβώς επειδή «ο κόσμος γνωρίζει πως αυτή η κυβέρνηση είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας».

Λέγοντας πως δίνει «τη μάχη τη ζωής του», ο πρωθυπουργός επισημαίνει στη γερμανική εφημερίδα πως η χώρα είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες και «να σφίξει τα δόντια, αν και έχουμε χάσει σε πέντε χρόνια το ένα τρίτο του βιοτικού μας επιπέδου», αλλά πρέπει «να καταστεί σαφές πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί «φτάνουν μέχρι το κόκαλο», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η χώρα «έχει φτάσει στο όριο του τι μπορεί να ζητήσει από τους πολίτες της».

Όσον αφορά τις σχέσεις με την γερμανική κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς εξήρε τον «σωστό τόνο» που βρήκε εσχάτως η Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως θεωρεί σημαντικό να επισκεφτεί η καγκελάριος την Ελλάδα.

Πιο επικριτικός, ωστόσο, εμφανίστηκε απέναντι στον Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής του μικρότερου κόμματος στο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, λέγοντας πως «δεν είναι προφανώς και o καλύτερος σύμμαχός μας».

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί η χώρα χωρίς τη δόση

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει πέραν του Νοεμβρίου εάν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση, αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναφερόντας ως πιθανή βοήθεια την επιλογή της ΕΚΤ να δεχθεί μετακύλιση της ωρίμανσης ελληνικού χρέους που διακρατεί. Ο Σαμαράς ανέφερε επίσης ως «σημαντική ελάφρυνση» το ενδεχόμενο η ελληνική τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση να γίνει απευθείας από τους μηχανισμούς στήριξης, όπως εξετάζεται για την Ισπανία.

«Το κλειδί είναι η ρευστότητα, για αυτό είναι τόσο σημαντική η επόμενη δόση» δήλωσε ο Σαμαράς στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την επόμενη δόση, απάντησε: «Έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μετά το ταμείο θα έχει αδειάσει».

Η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει εάν αποδεχθεί χαμηλότερα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα ή εάν εγκρίνει τη μετακύλισή τους όταν αυτά λήξουν, συμπλήρωσε.

«Επίσης, η ανακεφαλαιοποίση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να γίνει απευθείας μέσω του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), όπως εξετάζεται και για την Ισπανία. Αυτό θα ήταν μεγάλη ανακούφιση» είπε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Σαμαρά

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk