Πανευρωπαϊκή άσκηση για την κυβερνοασφάλεια

Περισσότεροι από 300 ειδικοί της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο από όλη την Ευρώπη ένωσαν χθες, Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια προσομοίωση μαζικής κυβερνο-επίθεσης κατά τη διάρκεια της 2ης Πανευρωπαϊκής Άσκησης, στο πλαίσιο του Cyber Europe 2012.

Περισσότεροι από 300 ειδικοί της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο από όλη την Ευρώπη ένωσαν χθες, Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια προσομοίωση μαζικής κυβερνο-επίθεσης κατά τη διάρκεια της 2ης Πανευρωπαϊκής Άσκησης, στο πλαίσιο του Cyber Europe 2012.

Η άσκηση βασίστηκε σε εκτεταμένες δραστηριότητες, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των πληροφοριακών υποδομών ζωτικής σημασίας.

Πρόκειται για μία επιτραπέζια άσκηση που οργανώθηκε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA). Την άσκηση υποστηρίζουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δίκτυων και Πληροφοριών (ENISA) και η εσωτερική επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC).

Όπως εξηγεί στο «Βήμα online» ο κ. Ευάγγελος Ουζούνης, υπεύθυνος του Tμήματος Kρίσιμων Yποδομών και Eλαστικότητας Dικτύων του ENISA «στην άσκηση συμμετείχαν όλα τα κράτη – μέλη είτε ως παίκτες, είτε ως παρατηρητές και σε αυτή συμμετείχε για πρώτη φορά και ο ιδιωτικός τομέας, κυρίως από τον χώρο των τραπεζών και των εταιρειών παροχής ιντερνετικών υπηρεσιών».

Η άσκηση όπως τονίζει ο κ. Ουζούνης είχε τρεις στόχους :

– Να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα κλιμάκωσης των υφιστάμενων μηχανισμών, των διαδικασιών και της ροής πληροφοριών για τη συνεργασία των δημόσιων αρχών στην Ευρώπη.

– Να ερευνήσει τη συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στην Ευρώπη.

– Να αναγνωρίσει τα κενά και τις προκλήσεις για το πώς μεγάλης κλίμακας περιστατικά στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά στην Ευρώπη.

Το σενάριο για το Cyber Europe 2012 συνδυάζει διάφορες απειλές σε μία συγχρονισμένα κλιμακούμενη Κατανεμημένη Επίθεση Άρνησης Εξυπηρέτησης (Distributed Denial of Service Attack – DDoS Attack) σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Αν το σενάριο ήταν αληθινό θα σήμαινε τη διακοπή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το σενάριο ήταν αρκετά περίπλοκο. Ως το τέλος της άσκησης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν χειριστεί περισσότερες από 1000 επιθέσεις (προσομοιωμένα περιστατικά στον κυβερνοχώρο.

Τα πρώτα συμπεράσματα από την άσκηση, όπως εξηγεί ο κ. Ουζούνης, είναι ότι υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών της Ευρώπης. «Υπάρχουν βέβαια και κάποια περιθώρια βελτίωσης. Κάποιες διαδικασίες δούλεψαν, κάποιες όχι. Γενικά το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσων είναι καλό. Τα συμπεράσματα από την άσκηση θα χρησιμοποιηθούν σύντομα στη δημιουργία της νέας πανευρωπαϊκής πολιτικής για την κυβερνοασφάλεια» επισημαίνει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk