Στις 22 Οκτωβρίου οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στις 22 Οκτωβρίου θα γίνουν οι εκλογές για τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από απόφαση των πρυτανικών αρχών του. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, ξεκινάει από αύριο Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 12 του μήνα.

Στις 22 Οκτωβρίου θα γίνουν οι εκλογές για τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από απόφαση των πρυτανικών αρχών του. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, ξεκινάει από αύριο Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 12 του μήνα.

Στο μεταξύ, απόφαση για εκλογές στις 24 Οκτωβρίου πήραν και τα πανεπιστήμια Αιγαίου και Γεωπονικό.
Προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν όμως πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια από την έλλειψη συμβασιούχων διδασκόντων που κάλυπταν σε πολλά Ιδρύματα μεγάλο μέρος των προγραμμάτων τους. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε ομόφωνα τη συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα η διοίκηση του Ιδρύματος θα δώσει και συνέντευξη τύπου για τα προβλήματα λειτουργίας του.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε πρόσφατη συνεδρίασή της, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «συζητήθηκαν διεξοδικά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, για τα οποία δεν έχει δοθεί λύση, αλλά αντίθετα, ορισμένα εξ αυτών οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας του σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ενώ άλλα είναι σίγουρο ότι αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, θα το οδηγήσουν με ταχύτατους ρυθμούς σε μαρασμό».
Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Ιδρυμα αναφέρει: «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αδυνατεί σε πολλές περιπτώσεις να υλοποιήσει τα προγράμματα σπουδών του λόγω του μηδενισμού των πιστώσεων για πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων του προεδρικού διατάγματος 407/80, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και ουσιαστικές διδακτικές ανάγκες σε ποσοστό τουλάχιστον 17% των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία ομαλής φοίτησης και ολοκλήρωσης των σπουδών μέσα στον προβλεπόμενο από το πρόγραμμα χρόνο.

Παράλληλα, δεν μπορεί να στηρίξει τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους φοιτητές, παρέχοντάς τους δωρεάν σίτιση, καθώς η επιχορήγηση για το υπόλοιπο του 2012 αρκεί μετά βίας για την κάλυψη του 29,5% των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης φοιτητών, σε σχέση με το μέγιστο αριθμό 3.500 φοιτητών που προβλέπεται στις συμβάσεις που έχει υπογράψει το Ιδρυμα από το 2010».
Τα μέλη της Συγκλήτου αναφέρουν ακόμη ότι το Ιδρυμα αιμορραγεί «από τον εντεινόμενο ρυθμό αποχωρήσεων τόσο του διοικητικού προσωπικού του όλων των κατηγοριών (έχασε το 17,15% την τελευταία τριετία και το 8,5% το τελευταίο χρόνο), όσο και του διδακτικού, χωρίς να γίνονται οι διορισμοί 48 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν» και «καταβάλλει προσπάθειες για την ολοκλήρωση έργων υποδομής και ανάπτυξης με μειωμένη την χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 52% σε σχέση με το 2011, που δεν καλύπτει ούτε τις συμβατικές υποχρεώσεις του Ιδρύματος για το 2012».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk