Απειλή για τη δημόσια υγεία το εμπόριο άγριας ζωής

Απειλή για τη δημόσια υγεία, την οικονομία και τη βιοποικιλότητα αποτελεί η εμπορία και κατοχή άγριων ζώων ως κατοικίδια, όπως καταδεικνύει μελέτη του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Aγριων Ζώων (ENDCAP).

Απειλή για τη δημόσια υγεία, την οικονομία και τη βιοποικιλότητα αποτελεί η εμπορία και κατοχή άγριων ζώων ως κατοικίδια, όπως καταδεικνύει μελέτη του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Aγριων Ζώων (ENDCAP).

Με αφορμή τα νέα στοιχεία ο ευρωβουλευτής κ. Κρίτων Αρσένης κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την απαγόρευση της εμπορίας άγριων ζώων για κατοικίδια προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Τα κατοικίδια άγρια ζώα μεταφέρουν 70 ασθένειες που είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Μάλιστα, μόνο τα ερπετά είναι φορείς περίπου 40 ασθενειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 90% των ερπετών (χελώνες, φίδια, σαύρες) που φτάνουν στα σπίτια ως κατοικίδια είναι φορείς σαλμονέλας.
Ο κατάλογος των αρνητικών επιπτώσεων της διατήρησης άγριων ζώων ως κατοικίδια δε σταματά στη δημόσια υγεία. Στην περίπτωση που διαφύγουν ή εγκαταλειφθούν από τους ιδιοκτήτες τους στη φύση οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστρεπτικές τόσο για την αγροτική παραγωγή όσο και για τη βιοποικιλότητα. Υπολογίζεται ότι τα ξενικά είδη προκαλούν ετησίως στην ΕΕ ζημιές ύψους τουλάχιστον 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο εμπόριο άγριας ζωής εμπλέκονται παγκόσμια κυκλώματα παράνομων δραστηριοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατατάσσεται στην τρίτη θέση του παγκόσμιου λαθρεμπορίου μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα. Η ΕΕ είναι ο δεύτερος εισαγωγέας άγριων ειδών παγκοσμίως. Στο παράνομο εμπόριο εμπλέκεται και η χώρα μας καθώς ελληνικά ενδημικά είδη όπως η οχιά της Μήλου, οι χαμαιλέοντες της Πύλου, χελώνες και άλλα ερπετά, ωδικά πτηνά και άλλα είδη πωλούνται σε ξένους συλλέκτες.
«Για λόγους υγείας, οικονομίας, περιβάλλοντος, νομιμότητας και ηθικής απαιτείται να απαγορεύσουμε την εμπορία άγριων ζώων στην ΕΕ», λέει ο κ. Αρσένης. Και καταλήγει: «Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν την υγεία τους, με την κατοχή ενός άγριου ζώου ως κατοικίδιο. Η εμπορία των άγριων ζώων είναι μια παράλογη πρακτική με υψηλό κοινωνικό κόστος και ήρθε η ώρα να σταματήσει».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk