Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκανε ομάδα αστρονόμων στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες εντόπισαν την ύπαρξη δύο γειτονικών μελανών οπών στο εσωτερικό ενός σφαιρικού αστρικού σμήνους, γεγονός που ανατρέπει την κρατούσα θεωρία.

Η ανατροπή της θεωρίας

Με τον όρο σφαιρωτό αστρικό σμήνος ή σφαιρωτό σμήνος περιγράφεται μια πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι είναι πιθανό να δημιουργηθούν μαύρες τρύπες στο εσωτερικό ενός σφαιρικού αστρικού σμήνους, όμως οι δυναμικές αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσονται τις απομακρύνουν όλες από το σμήνος πλην μιας.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εντόπισαν την παρουσία δύο μελανών οπών στο σφαιρικό αστρικό σμήνος Μ22 που βρίσκεται στον γαλαξία μας. Μάλιστα οι δύο μαύρες τρύπες γειτνιάζουν.

Το φαινόμενο

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι δύο μαύρες τρύπες αυτή την χρονική περίοδο «ρουφάνε» κοσμική ύλη, κυρίως αέρια, η μάζα της οποίας είναι 10-20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ηλιου. Η ανακάλυψη ανατρέπει πλήρως την κρατούσα θεωρία αφού σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό σημαίνει ότι μπορεί στο εσωτερικό των σφαιρικών αστρικών σμηνών να συνυπάρχουν πολλές μαύρες τρύπες.

Οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμη να κάνουν κάποια εκτίμηση και αναφέρουν ότι μπορεί ένα σφαιρικό αστρικό σμήνος να φιλοξενεί πέντε μαύρες τρύπες αλλά ίσως να μπορεί να φιλοξενεί και εκατό. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».