Προβληματισμός για τη λίστα Λαγκάρντ – Και άγχος για τη δόση

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από την ένταση που καταγράφεται στο πολιτικό σύστημα από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ για τους Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, ενώ κυριαρχεί και ο πονοκέφαλος για τη μη συμφωνία με την τρόικα που επιφέρει και καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης, σε μια χρονική στιγμή που στερεύουν τα διαθέσιμα από τα κρατικά ταμεία.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από την ένταση που καταγράφεται στο πολιτικό σύστημα από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ για τους Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, ενώ κυριαρχεί και ο πονοκέφαλος για τη μη συμφωνία με την τρόικα που επιφέρει και καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης, σε μια χρονική στιγμή που στερεύουν τα διαθέσιμα από τα κρατικά ταμεία.

Η εσωτερική σύγκρουση στο ΠαΣοΚ για το συγκεκριμένο θέμα και οι πολιτικοί τριγμοί που δημιουργούνται προκαλούν αμηχανία στο πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς το κόμμα που ηγείται ο κ. Ευ. Βενιζέλος, έχει αντίκτυπο στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Πλέον, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα πρόβλημα, πέρα από την εμμονή της τρόικας για περαιτέρω περικοπές και απολύσεις στο δημόσιο και είναι υπαρκτός ο φόβος για βαθύ ρήγμα στην κοινοβουλευτική συνοχή της κυβέρνησης ενόψει και της ψήφισης του σκληρού πακέτου των μέτρων.

Οι αρνητικές επιπτώσεις από τη λίστα Λαγκάρντ και τους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου (ειδικά μετά και την εμφάνισή του το βράδυ της Τετάρτης στο δελτίο ειδήσεων του Μέγκα) προκαλούν σκεπτικισμό στον Πρωθυπουργό που δεν επιθυμεί μια ενδοκυβερνητική κρίση, ειδικά στην παρούσα χρονική περίοδο.

«Δεν φθάνει που έχουμε το μέγα πρόβλημα με την τρόικα που έχει αφηνιάσει, τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη μείζονα κρίση στο ΠαΣοΚ. Αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» τονίζει στο «Βήμα» κορυφαίος υπουργός που μιλά για τη διαμόρφωση ενός πολύ αρνητικού κλίματος εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας των μέτρων.

Το βασικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι πώς θα χειριστεί επικοινωνιακά την υπόθεση. Και αυτό, διότι πέρα από την κοινοβουλευτική στήριξη των μέτρων, χρειάζεται και η κοινωνική αποδοχή, που θεωρείται δύσκολο να εξασφαλιστεί, καθώς οι πολίτες από τη μια καλούνται να δεχθούν νέα σκληρά μέτρα, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, ενώ κυκλοφορούν λίστες, από τη μια του ΣΔΟΕ με σενάρια για πολιτικούς που πλούτισαν και από την άλλη της Λαγκάρντ για Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ, ειδικά μετά την αποχώρηση του κ. Ι. Ραγκούση από το κόμμα, αλλά και την κίνηση του κ. Ανδρ. Λοβέρδου και τη νέα πορεία που ξεκινά και υπάρχει φόβος για το πώς θα κινηθούν άλλοι βουλευτές την ώρα της ψηφοφορίας των μέτρων.

Ουσιαστικά, όπως σημειώνει κεντρικός υπουργός, η λίστα Λαγκάρντ σήμανε την πρώτη μείζονα κρίση της παρούσας κυβέρνησης, αφού αποσταθεροποίησε το ΠαΣοΚ που αποτελεί και βασικό πυλώνα του κυβερνητικού σχήματος και ήδη δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο θα αντέξει. «Μια κρίση στο ΠαΣοΚ που θα προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση θα επηρεάσει και τη στάση της ΔΗΜΑΡ. Αυτό μην το ξεχνάτε» τονίζει έμπειρος κοινοβουλευτικός της Ν.Δ.

Το άγχος για τη δόση

Σε αυτό το περίεργο κλίμα που ενισχύει την καχυποψία των πολιτών, κυριαρχεί το άγχος στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναγνωρίζουν ότι εάν δεν επιτευχθεί άμεσα συμφωνία όλα θα είναι στον αέρα και οι εξελίξεις απρόβλεπτες.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά κυβερνητικών στελεχών, ότι υπάρχουν περιθώρια περίπου τριών εβδομάδων ώστε η Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της χωρίς να λάβει την επόμενη δόση.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο τρέμουν στην ιδέα να υπάρξει αναβολή στην εκταμίευση της δόσης, εξέλιξη που θα επιδεινώσει την ήδη δραματική κλίμα στην αγορά και όπως λένε οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους τροικανούς είναι σε οριακό σημείο.

Είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία τα επόμενα 24ωρα όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που γίνονται είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, ότι «υπάρχει ένα μεγάλο κενό», αλλά και η αναφορά κυβερνητικών παραγόντων σχετικά με τον ακριβή χρόνο καταβολής της δόσης:«βλέποντας και κάνοντας».

Το…Συριακό όπλο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει σε αυτό το κλίμα και η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο Πρωθυπουργός στις τηλεφωνικές επαφές που έχει με Ευρωπαίους ηγέτες. Ο κ. Σαμαράς, εκτός από τη θεωρία περί μεγάλης προσπάθειας της χώρας σε δημοσιονομικό επίπεδο και την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, προβάλλει πλέον, με βάση και τις εξελίξεις στη Συρία και την επιθετική κίνηση της Τουρκίας, το σημαντικό ρόλο που έχει η Ελλάδα εκ των πραγμάτων στην περιοχή.

Σε όλες τις επαφές που γίνονται με τους ξένους ηγέτες και δανειστές αυτός ο πρωταγωνιστικός ρόλος επισημαίνεται. «Τους λέμε ότι δεν πρέπει να βλέπουν μόνο το οικονομικό θέμα της Ελλάδας, αλλά και το γεωστρατηγικό…Η Ελλάδα πρέπει να είναι προπύργιο για την ασφάλεια στην περιοχή, όχι η αχίλλειος πτέρνα» τονίζει συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk