• Αναζήτηση
 • Κινητικότητα στη ΔΗΜΑΡ

  Σε κινητικότητα βρίσκονται οι Πασοκογενείς της ΔΗΜΑΡ, εντός κι εκτός κοινοβουλίου, λίγες ημέρες πριν από τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 6-7 Οκτωβρίου. Άλλοι προχωρούν στην οργανωτική τους ένταξη, ως μέλη πλέον του κόμματος, και άλλοι συνεχίζουν να διαφοροποιούνται με δημόσιες παρεμβάσεις τους

  Σε κινητικότητα βρίσκονται οι Πασοκογενείς της ΔΗΜΑΡ, εντός κι εκτός κοινοβουλίου,  λίγες ημέρες πριν από τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί το  διήμερο 6-7 Οκτωβρίου. Άλλοι προχωρούν στην οργανωτική τους ένταξη, ως μέλη πλέον του κόμματος, και άλλοι συνεχίζουν να διαφοροποιούνται με δημόσιες παρεμβάσεις τους.

  Την Πέμπτη (4 Οκτωβρίου), 101 στελέχη της Κίνησης «Ελεύθεροι Πολίτες», μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής κ. Β. Οικονόμου, συνυπέγραψαν κείμενο στο οποίο δηλώνουν ότι εντάσσονται πλήρως στη ΔΗΜΑΡ, ως μέλη του κόμματος.
  Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης έκανε ένα ακόμα βήμα διαφοροποίησης από το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη, στηρίζοντας την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
  Ο κ. Μιχελογιαννάκης συνεχίζει να ακολουθεί μια… sui generis κοινοβουλευτική τακτική, διαφοροποιούμενος για μια ακόμα φορά από τη γραμμή της ΔΗΜΑΡ.  Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Βουλή, την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη «νέα σεισάχθεια», τοποθετήθηκε υπέρ της πρότασης νόμου (η γραμμή της ΔΗΜΑΡ ήταν «παρών», αν και διαδικαστικά δεν γίνεται ψηφοφορία).
  Όπως επεσήμανε ο κ. Μιχελογιαννάκης, μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» , «η διαφοροποίηση αυτή δεν δημιουργεί κανένα πολιτικό θέμα. Αποτελεί συνέπεια στις αρχές μου και στο πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ». Μάλιστα, επεσήμανε  ότι «ζήτησα ορισμένες τροποποιήσεις  και,  από το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι υπήρξε εκ μέρους τους αποδοχή των προτάσεών μου».

  Όταν τον ρωτήσαμε αν «κοιτάζει» πολιτικά προς το ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Γιατί η συνέπεια στις αρχές μου πρέπει να υποκρύπτει υστεροβουλία;»….
   Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ολική διαγραφή των τραπεζικών χρεών για δανειολήπτες με εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας, μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό ίδιο με τη μείωση των εισοδημάτων των δανειοληπτών στα δυόμισι χρόνια του μνημονίου και διαγραφή της μηνιαίας δόσης των δανείων τους ως προς το ποσό που υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.
  Έτσι, ο κ. Μιχελογιαννάκης, με ανακοίνωσή του, είχε εξηγήσει ότι, στη βάση και των θέσεων της ΔΗΜΑΡ, θεωρεί αδιανόητο να μην ψηφίσει μια πρόταση, που, μεταξύ άλλων,  δίνει την δυνατότητα ώστε  η υποχρέωση της  μηνιαίας δόσης να μην υπερβαίνει το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος, διαγράφει το δάνειο όταν έχει ήδη αποπληρωθεί το κεφάλαιο συν ένα εύλογο κέρδος και μειώνει το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών.
  Εν τω μεταξύ,  η πλειοψηφία  των στελεχών που στήριξαν την κίνηση «Ελεύθεροι Πολίτες» αποφάσισαν να συστρατευθούν με τη ΔΗΜΑΡ και να συμμετέχουν μέσα από τις οργανώσεις της από εδώ και πέρα για την επίτευξη των στόχων που είχαν θέσει, προ διετίας , μετά την αποχώρησή τους από το ΠαΣοΚ.

  Έτσι, προχώρησαν στην πλήρη ένταξή τους στο κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη 101 στελέχη της Κίνησης «Ελεύθεροι Πολίτες», που προέρχονται από το αντιμνημονιακό ΠΑΣΟΚ και μετείχαν  ενεργά στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στελεχώνοντας σε όλη την Ελλάδα τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Αριστεράς.

  Πλέον θα συμμετέχουν στις οργανώσεις της ΔΗΜΑΡ, ως μέλη του κόμματος, στελέχη μεταξύ άλλων, όπως ο επικεφαλής των «Ελεύθερων Πολιτών» και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Βασ. Οικονόμου, ο πρώην βουλευτής κ. Νίκος Γαλανός κ.ά.  

  Η κίνηση αυτή συνδέεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και με τη συζήτηση που θα ανοίξει πιο έντονα στα συλλογικά όργανα της ΔΗΜΑΡ για την οργανωτική  διεύρυνση του κόμματος και την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
  Εντύπωση δημιούργησε το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει το κείμενο ένταξης στο κόμμα του κ. Κουβέλη, η βουλευτής  της ΔΗΜΑΡ κυρία Κατερίνα Μάρκου, η οποία είχε προταθεί για το ψηφοδέλτιο της Β΄Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ από τους «Ελεύθερους Πολίτες». Το «Βήμα» επικοινώνησε με την κυρία Μάρκου, η οποία δήλωσε τα εξής: «Εφόσον κατέβηκα στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ και έχω εκλεγεί ως βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είναι τυπική υπόθεση και δεν έχει να κάνει με την ουσία το αν θα ενταχθώ στο κόμμα. Ηθικά και πολιτικά είμαι ΔΗΜΑΡ. Εφόσον μου το ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Φ. Κουβέλης φυσικά και θα το κάνω».
  Πολιτική