Η λίστα των φοροφυγάδων μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά

Να αρχίσω, καταρχήν, από μια αυτονόητη ιδεολογική και δικονομική παραδοχή

Η λίστα των φοροφυγάδων μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά | tovima.gr

Να αρχίσω, καταρχήν, από μια αυτονόητη ιδεολογική και δικονομική παραδοχή για ένα δυτικό κράτος δικαίου. Δηλαδή, κανείς Υπουργός δεν δικαιούται να παρακρατά τη λίστα των φοροφυγάδων ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο (σε κανονική ή ηλεκτρονική μορφή) μέσα στο γραφείο του.

Σε ότι αφορά την νομική αντιμετώπιση του ζητήματος – δηλαδή εάν υφίστατο η δυνατότητα να αξιοποιηθεί αποδεικτικά η παράνομα αποκτηθείσα λίστα των φοροφυγάδων- θα ήθελα να σημειώσω τα ακόλουθα πράγματα :
Δυστυχώς, τον Αύγουστο του 2008 (όταν κατά περίεργη ιστορική σύμπτωση Υπουργός της Δικαιοσύνης ήταν ο Ν. Δένδιας) τροποποιήθηκε το άρθρο 177 του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας και έτσι σήμερα υφίσταται στη νομοθεσία μας μια απόλυτη (και θα έλεγα εξωφρενική) απαγόρευση αξιοποίησης όλων των παράνομων αποδεικτικών μέσων!

Τέτοια άκαμπτη νομοθετική ρύθμιση δεν υπάρχει ούτε στην Ευρώπη, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανάλογα με τις περιστάσεις οι δικαστές μπορούν να αξιοποιήσουν και παράνομα αποδεικτικά μέσα, όταν πρόκειται να αποκαλυφθεί η αθωότητα του κατηγορουμένου (ή άλλα σοβαρότερα εγκλήματα, όπως μια ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ή μια εμπορία ναρκωτικών) .

‘Έτσι, υπό τις σημερινές συνθήκες δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ενδεχόμενα – και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο για τις αξίες μας- μια μαγνητοταινία, στην οποία ένας μεγαλέμπορας ναρκωτικών ομολογεί ,ότι συμμετείχε στη εισαγωγή μιας μεγάλης ποσότητας ηρωίνης στην Ελλάδα (χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος ότι ηχογραφείται κρυφά).

Αυτά τα απίστευτα πράγματα ας τα «βλέπει» ο σημερινός Υπουργός Δημόσιας Τάξης (ο οποίος έκανε την παραπάνω τροποποίηση , απλώς για να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα και πολιτικά την τότε υπόθεση του αξιωματούχου του Υπουργείου Πολιτισμού, που προσπάθησε να αυτοκτονήσει).

Για αυτό και η νομολογία προσπαθεί να αμβλύνει αυτή την αλγεινή κατάσταση (και να περιορίσει και την αντίστοιχη συνταγματική απαγόρευση του άρθρου 19 παρ.3 του Συντάγματος μόνο στις περιπτώσεις, όπου αποσπάται μια ομολογία ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο με βασανισμό ή άλλο τρόπο , που προσβάλλουν καίρια την ανθρώπινη αξία).

Ενόψει αυτών των νομικών δεδομένων έχω την εντύπωση ότι η ορθή αντιμετώπιση της υποθέσεως έπρεπε να λάβει την ακόλουθη μορφή:

1. Το σχετικό ηλεκτρονικό υλικό (με τη λίστα των φοροφυγάδων) έπρεπε να παραδοθεί άμεσα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

2. Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές θα μπορούσαν να παραγγείλουν είτε προκαταρκτική εξέταση είτε να κινήσουν άμεσα την ποινική δίωξη (ανάλογα με το εάν διαπίστωναν την ύπαρξη κακουργηματικής ή πλημμεληματικής φοροδιαφυγής)

3. Σε κάποια διαδικαστική φάση οι αντίστοιχες δικαστικές αρχές θα μπορούσαν ενδεχόμενα να αξιολογήσουν την «παράνομη» λίστα των φοροφυγάδων , λαμβάνοντας υπόψη τους το μέγεθος που λέγεται «κατάσταση ανάγκης» ( με άλλα λόγια τη χρεοκοπία της χώρας ή την ανάγκη να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους σε μια τέτοια δύσκολη ιστορική στιγμή για το έθνος)!

Επομένως, όλα τα ενδεχόμενα ήταν «ανοικτά» και το μόνο που απαγορευόταν απόλυτα ( από εθνική, πολιτική και δικονομική άποψη) ήταν το να κρατηθεί η λίστα των φοροφυγάδων στα γραφεία κάποιων Υπουργών ή κάποιων προϊσταμένων του ΣΔΟΕ.

Όλες αυτές οι καταγραφές αποτυπώνουν απλώς την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (και μάλιστα, την ώρα που περικόπτονται αδυσώπητα και ανελέητα οι μισθοί και οι συντάξεις).

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Πρέπει να εκμεταλλευθούμε οποιοδήποτε νομικό μέσο, που μας επιτρέπει να καταπολεμήσουμε τη βδελυρή φοροδιαφυγή.

Μόνο έτσι θα υλοποιήσουμε τη φιλοσοφία του «συνταγματικού πατριωτισμού» (Verfassungspatriotismus), που είχε αναπτύξει παλιότερα ο γερμανός φιλόσοφος Χάμπερμας (κάτι που θυμήθηκε πολύ καθυστερημένα ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών).

Τέλος η μάχη τούτη πρέπει να δοθεί μέσα στην Ευρώπη (και άρα είναι απαραίτητο να απομονώσουμε ταυτόχρονα και όλες εκείνες τις εθνικιστικές φωνές που φλερτάρουν ανιστόρητα με την επιστροφή στη δραχμή)!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk