Χριστιανοδημοκράτες κατά Μέρκελ επειδή στηρίζει Ελλάδα

Σαρανταδύο ευρωβουλευτές των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της Γερμανίας CDU και CSU σηκώνουν παντιέρα κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ.

Σαρανταδύο ευρωβουλευτές των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της Γερμανίας CDU και CSU σηκώνουν παντιέρα κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ.

Δυσαρέσκεια προκάλεσε για παράδειγμα η υπόσχεση της καγκελαρίου να κρατήσει πάση θυσία την Ελλάδα στους κόλπους της ευρωζώνης. Εάν μια χώρα της ευρωζώνης «δεν καταφέρει να μειώσει το χρέος της, τότε θα πρέπει να υπάρχουν δυνατότητες για μια προσωρινή έξοδο της χώρας αυτής από την Νομισματική Ενωση», αναφέρεται σε έγγραφο τους σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική, το οποίο ενέκρινε η ομάδα αυτή προχθές το απόγευμα. Στο έγγραφο αυτό, το οποίο είναι στην κατοχή της της εφημερίδας «Handelsblatt» υπογραμμίζεται ότι η ευρωζώνη χρειάζεται «μια συντεταγμένη διαδικασία για την χρεοκοπία κρατών». Η ΕΕ θα πρέπει να κρατάει βέβαια στους κόλπους της τη συγκεκριμένη χώρα (που εξέρχεται από την ευρωζώνη), για να αποφευχθούν οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές. Ωστόσο, υπογραμμίζεται, «το ευρώ δεν θα καταρρεύσει εξαιτίας της χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους».

Οι ευρωβουλευτές των CDU/CSU εκφράζονται επίσης επικριτικά και για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών που μαστίζονται από κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι, ναι μεν αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια «χρονικά και οικονομικά περιορισμένη διάσωση», ωστόσο αυτή η ενέργεια «μεσοπρόθεσμα ενέχει και τον κίνδυνο για κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού». Επιπλέον η ΕΚΤ απομακρύνεται με μια τέτοια ενέργεια ολοένα και περισσότερο από τον βασικό της ρόλο και αναλαμβάνει τον ρόλο του χρηματοδότη κρατών.

Πέραν τούτου, οι παραπάνω γερμανοί ευρωβουλευτές αντιτίθενται ξεκάθαρα στην ένταξη νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν επιθυμούμε διευρύνσεις της Ε.Ε., η Ευρώπη χρειάζεται ένα διάλειμμα για να μπορέσει να πάρει μια ανάσα», αναφέρεται στο έγγραφο τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk