Τουρκία: Εθνική περηφάνεια και πίστη στον Αλλάχ

Οι Τούρκοι όχι μόνο είναι «εθνικά περήφανοι» για τη χώρα τους, αλλά συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο θρησκευόμενους πολίτες του κόσμου. Αυτό προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, από την οποία προκύπτει πως έχουμε αύξηση της θρησκευτικής πίστης στην χώρα. Προκυπτει όμως και κάτι άλλο: ότι η εθνική τουρκική περηφάνεια παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, καθως πλησιάζει κανείς προς τις κουρδικές περιοχές…

Οι Τούρκοι όχι μόνο είναι «εθνικά περήφανοι» για τη χώρα τους, αλλά συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο θρησκευόμενους πολίτες του κόσμου. Αυτό προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, από την οποία προκύπτει πως αύξηση της θρησκευτικής πίστης στην χώρα. Προκύπτει όμως και κάτι άλλο: ότι η εθνική τουρκική περηφάνεια παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς πλησιάζει κανείς προς τις κουρδικές περιοχές…
Συγκεκριμένα, το 90% των Τούρκων απάντησαν πως είναι περήφανοι γιά την τούρκικη καταγωγή τους, με το υπόλοιπο 10% να αρνείται κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό «Τούρκος». Το εθνικό συναίσθημα των Τούρκων διαφέρει, ωστόσο, από περιοχή σε περιοχή: το 78% των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης δηλώνουν περήφανοι, όπως και το 72% των κατοίκων της Σμύρνης, ενώ το αίσθημα της εθνικής περηφάνιας «χτυπάει κόκκινο» στις επαρχίες της Κεντρικής Ανατολίας, με το 85% του πληθυσμού να χαίρονται για την καταγωγή τους.
Στις νοτιοανατολικές επαρχίες όπου ζει η κουρδική μειονότητα, όμως, τα ποσοστά αντιστρέφονται: μόλις το 23% δηλώνουν «περήφανοι Τούρκοι».
Σύμφωνα με την μελέτη, που διεξήχθη σε 2.205 ανθρώπους σε 64 πόλεις της Τουρκίας, μεταξύ 2011-12, το 85% των τούρκων πολιτών αυτοαποκαλούνται «θρήσκοι», ένα ποσοστό που μέσα σε μια εικοσαετία έχει ανέβει δέκα μονάδες από το αντίστοιχο 75% του 1990. «Επιπλέον, τρεις στους δέκα πολίτες προσεύχονται πέντε ή περισσότερες φορές την ημέρα», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γιλμάζ Εσμέρ, προσθέτοντας πως «παρατηρείται μια αυξητική τάση στον θρησκευτικό συντηρητισμό».
Ο Εσμέρ συμπληρώνει ωστόσο πως το ποσοστό των «πολύ θρήσκων» Τούρκων μειώνεται, όσο αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο: έτσι τα υψηλότερα επίπεδα θρησκευτικότητας παρατηρούνται στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, σε αντίθεση με την δυτικη, όπου τα ποσοστά είναι κάπως πιό «ευρωπαϊκά».
Από τα άλλα ευρήματα της έρευνας ξεχωρίζει η οπισθοδρομική, σε σχέση με την Ευρώπη, αντίληψη των γυναικών γιά τον ρόλο τους στην κοινωνία, αφού το 71% των γυναικών που απάντησαν στις ερωτήσεις δήλωσαν πως «μιά γυναίκα πρέπει να υπακούει πάντα τον άντρα της και να ακολουθεί τις συμβουλές του».

Οσο για την πολιτική, εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αφού το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του 62% του τουρκικού λαού, από μόλις 29% σε αντίστοιχη έρευνα του 2001. Η λατρεία του «Σουλτάνου», πάντως, παραμένει μικρότερη από την εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις, που παραμένει στο 78%, αν και έχει χάσει πολύ έδαφος από το απόλυτο ρεκόρ του 1996 (94%).
Αντίθετα, η πίστη των Τούρκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνεται συνεχώς σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, έχοντας πλέον υποχωρήσει στο 39%.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk