Ορόσημο στη δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τις εκλογές στη Γεωργία, τονίζοντας ότι οι πολίτες έδειξαν πως επιθυμούν μία «ειρηνική μετάβαση», ενώ ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πολίτες της Γεωργίας επιθυμούν την αλλαγή.

«Οι Γεωργιανοί έδωσαν το παράδειγμα στην περιοχή και στον κόσμο, οργανώνοντας μία ανοιχτή προεκλογική εκστρατεία, εκφράζοντας ελεύθερα τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και επιμένοντας στη δέσμευσή τους για μία ειρηνική μετάβαση» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, σε ανακοίνωσή του.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε, επίσης, τον πρόεδρο Σαακασβίλι και τον δισεκατομμυριούχο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ηγέτη της αντιπολίτευσης που το κόμμα του αναδείχθηκε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, να εργαστούν σε ένα «πνεύμα εθνικής ενότητας» για να διασφαλίσουν «την πρόοδο όσον αφορά την προώθηση της Δημοκρατίας και την ανάπτυξη της οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η νίκη της αντιπολίτευσης στη Γεωργία δείχνει ότι οι πολίτες επιθυμούν την αλλαγή και καλωσόρισε την πιθανότητα να ενταχθούν περισσότερο «δημιουργικές δυνάμεις» στο Κοινοβούλιο.

«Εάν αυτό το αποτέλεσμα γίνει πραγματικότητα, τότε το πολιτικό σκηνικό στη Γεωργία θα διαφοροποιηθεί» πρόσθεσε.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία και οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε έναν σύντομο πόλεμο το καλοκαίρι του 2008.