1 Η γιορτή του τρύγου

Και ειδυλλιακή και μεγαλοπρεπής, η γαλλική πρωτεύουσα είναι ένας προορισμός για κάθε εποχή. Ωστόσο, ο Οκτώβριος φαντάζει ιδανικός για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς, στο Παρίσι θα γεμίσετε τις μπαταρίες σας πριν από την επέλαση του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Επειτα οι Γάλλοι έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητά τους και η πόλη βάζει τα δυνατά της για να κάνει την προσαρμογή τους πιο ελκυστική – μαζί και την επίσκεψή σας. Η οποία, ανάμεσα σε πολλά άλλα, μπορεί να συμπεριλάβει μια βόλτα δίπλα στον Σηκουάνα, έναν περίπατο στους Κήπους του Λουξεμβούργου, μια έκθεση στο Musée d’Orsay, μια κούπα café noir στο Les Deux Magots – στο τραπέζι του Σαρτρ ή της Μποβουάρ –, μια βραδιά στο μποέμ Σεν Ζερμέν και μια παράσταση στην Οπερα. Αλλά όχι μόνο. Οσο εμείς εδώ περιμένουμε το νέο Beaujolais να φθάσει στα μπαρ πέριξ του Συντάγματος, οι μετρ του οίνου Γάλλοι δεν θα άφηναν τον μήνα του τρύγου να περάσει σιωπηλά και αδιάφορα. Διότι η νέα σοδειά είναι λόγος για γιορτή: η γαστρονομία κατακλύζει τη Μονμάρτρη με προϊόντα και σπεσιαλιτέ που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους να συνοδεύονται από εκθέσεις και συναυλίες (10-14/10,
fetedesvendangesdemontmartre.com).

Στην πιο γραφική – και την πλέον τουριστική – συνοικία του Παρισιού, ανάμεσα στους πλανόδιους ζωγράφους, δίπλα στο σπίτι του Τουλούζ-Λοτρέκ και κάτω από το αντίπαλο δέος της Notre Dame, τη Sacré-Coeur, τι καλύτερο από το να τριγυρνάτε με ένα ποτήρι καλό κρασί στο χέρι; Μάλιστα, αν πιείτε αρκετά, μπορεί μόλις πέσει η νύχτα να δώσετε ευκολότερα το βράδυ τα 100 ευρώ που χρειάζονται για να περάσετε το κατώφλι του Moulin Rouge, το οποίο βρίσκεται δύο βήματα μακριά.

2 Η Λευκή Νύχτα

Στις 6 Οκτωβρίου το Παρίσι δεν θα κοιμηθεί. Εικαστικά έργα και παραστατικές τέχνες θα έχουν την τιμητική τους ως το ξημέρωμα – με μουσεία, βιβλιοθήκες, μνημεία, σινεμά, πάρκα και πανεπιστήμια να μένουν ανοιχτά. Αναμειχθείτε, λοιπόν, με τους Γάλλους που θα ξεχυθούν στους δρόμους μέχρι να χορτάσετε (σύγχρονη) τέχνη. Μεταξύ πολλών άλλων σημείων με πανοραμική θέα, θα βρείτε ανοιχτή την ταράτσα του Tour Morland (στο 4ο διαμέρισμα) και τη Bιβλιοθήκη FranÇois-Mitterrand (στο 13ο διαμέρισμα) για να χαζέψετε την Πόλη του Φωτός… αφ’ υψηλού, καθώς και τον κήπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, με έργα του Ζεράρ Γκαρούστ και της Λουίζ Μπουρζουά. Ακολουθήστε τη διαδρομή δίπλα στο ποτάμι, από το Δυτικό ως το Ανατολικό Παρίσι, όπως την επιμελήθηκε ο Λορέν Λεμπόν του Centre Pompidou-Metz, διευθυντής της εφετινής «Nuit Blanche», η οποία, όπως λένε οι Γάλλοι, λαμβάνει χώρα «ανάμεσα στον ουρανό και στον Σηκουάνα».

3 Τσάι στο Μαρέ

Ας είμαστε ειλικρινείς, ένας καλός λόγος για να πάτε στο Κέντρο Ζορζ Πομπιντού είναι ότι από εκεί μπορείτε να πάρετε με τα πόδια τον δρόμο για τη δημοφιλή συνοικία του Μαρέ, που αν δεν τη δείτε, θα έχετε χάσει κάτι από το Παρίσι: Ως το απόγευμα είναι το «meeting point» όσων γοητεύονται από τις εμπορικές στοές που φιλοξενούν design studio, γκαλερί και οίκους μόδας. Το βράδυ είναι και πάλι το σημείο συνάντησης, αυτή τη φορά για ένα ποτήρι κρασί ή τσιμπολόγημα, ίσως στο Café Hugo με θέα στη μαγευτική Place des Vosges. Αλλά νωρίτερα θα πρέπει να έχετε περάσει από την τσαγερί Dammann Frères (www.dammann.fr) για τις προμήθειες του χειμώνα. Εκεί, σε περιβάλλον που θυμίζει την πολυτέλεια ενός καλού κοσμηματοπωλείου, θα χρειαστείτε κάποια ώρα για να διαλέξετε ανάμεσα στις πολλές ποικιλίες τσαγιού που διαθέτει. Και αν δεν πίνετε τσάι, η Dammann Frères είναι ένας λόγος για να ξεκινήσετε τις προσπάθειες.

4 Παρέλαση με αυτοκίνητα αντίκες

Είτε είστε φίλοι του αυτοκινήτου και παθιάζεστε με την ιστορία του τετράτροχου design είτε είστε λάτρεις του ρετρό και γοητεύεστε από ένα Citroën 2CV που θα βρεθεί στον δρόμο σας την Κυριακή για να σας ταξιδέψει στον χρόνο, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το προάστιο Μπουρζέ, στις 13 ή στις 14 Οκτωβρίου, για να χαζέψετε από γαλλικά καμπριολέ του 1930 ως κλασικά αμερικανικά των 70s (www.automedon.fr). Καλύτερα είναι, βέβαια, να απολαύσετε στους παριζιάνικους δρόμους τις περίπου 100 αντίκες που θα παρελάσουν στις 13/10, με αφετηρία την Place du Maréchal Joffre, απέναντι από την École Militaire, στις 10 π.μ. Αν δεν το συνδυάσετε με πρωινό στον Πύργο του Αϊφελ, φροντίστε να κάνετε τη βόλτα σας στη Champs-Élysées πλάι σε μία Porsche… εποχής. Και αν πάλι δεν τα καταφέρετε, κατευθυνθείτε για έναν καφέ στα στέκια πέριξ της Place de l’Opéra – κάποια στιγμή θα περάσουν από μπροστά σας!

5 Radiohead α λα γαλλικά

Ενας λόγος για να βρεθείτε στο Palais Omnisports de Paris-Bercy πριν από την τελική φάση του Eurobasket 2015 είναι οι – πλέον αγαπημένοι, αν και τόσο ταπεινοί – Radiohead, οι οποίοι θα δώσουν ένα ηχηρό «παρών» στη γαλλική πρωτεύουσα στις 11 και 12 Οκτωβρίου. Οι φειδωλοί στις εμφανίσεις τους (και ακριβοθώρητοι στη χώρα μας, με μόλις μία επίσκεψη, το 2000) εναλλακτικοί της ροκ μπαλάντας θα ταξιδέψουν τους Παριζιάνους υπό τους ήχους του «Creep» και του «Karma Police». Εσείς θα λείπετε όταν τα πλήθη θα αλαλάζουν;