Ελληνοαλβανική προσέγγιση μέσω του αγωγού αερίου

Σε νέα βάση φαίνεται ότι θέλει να οικοδομήσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη και την απαραίτητη συνεργασία των δύο χωρών για την υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline).

Σε νέα βάση φαίνεται ότι θέλει να οικοδομήσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη και την απαραίτητη συνεργασία των δύο χωρών για την υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline). Το κλίμα αυτό κατέστη σαφές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αλβανού υπουργού Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Ήταν η πρώτη επίσκεψη αλβανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα την τελευταία οκταετία.
«Είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε μέσα σε λίγες ημέρες και αυτό συμβολίζει την αμοιβαία επιθυμία μας για ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Δείχνει την πολιτική μας βούληση να εγκαινιάσουμε ένα καινούριο κεφάλαιο και να αξιοποιήσουμε το δυναμικό των ελληνοαλβανικών σχέσεων» τόνισε χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τόσο της τετ-α-τετ συνομιλίας όσο και της συνάντησης των αντιπροσωπειών τέθηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, όπερ σημαίνει και η μη επικυρωθείσα Συμφωνία για την Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών που μονογράφηκε επί κυβερνήσεως Καραμανλή το 2009.
Ωστόσο, στην κορυφή βρέθηκε το ζήτημα του αγωγού ΤΑΡ που διαγωνίζεται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στην ευρωπαϊκή αγορά. Την προηγούμενη εβδομάδα οι κκ. Αβραμόπουλος και Παναρίτι υπέγραψαν μαζί με τον ιταλό ομόλογό τους Τζούλιο Τέρζι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU) για να καταδείξουν την πολιτική στήριξη των τριών χωρών στον αγωγό. Αυτή την περίοδο διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις τόσο σε τεχνικό επίπεδο (στις οποίες τον πρώτο λόγο έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) όσο και πολιτικό επίπεδο ώστε να έχουν ρυθμιστεί όλες οι εκκρεμότητες μέχρι τις αρχές του 2013. Τότε αναμένεται η προκαταρκτική απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ για το ποιος αγωγός (ο ΤΑΡ ή ο Nabucco West) θα επιλεγεί για τη μεταφορά του αερίου.
Η Αθήνα επιδιώκει να έχει στενή επαφή με τα Τίρανα στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας λόγω όχι μόνο της γειτνίασης, αλλά και κρίσιμων ζητημάτων, όπως οι συνθήκες διαβίωσης της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε στις δηλώσεις του ότι ο σκοπός είναι να καθιερωθούν πολιτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών δύο φορές τον χρόνο ώστε να αποφεύγονται εμπλοκές στις διμερείς σχέσεις. Και επιπλέον, η διακυβερνητική συνεργασία να εμπεδωθεί και μεταξύ άλλων συναρμοδίων υπουργείων.
Από την πλευρά του, ο κ. Παναρίτι εμφανίστηκε πολύ θετικός στο να δοθεί μία ώθηση στις διμερείς σχέσεις. Αναφερόμενος στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι και οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες ότι είναι προς το συμφέρον τους να βρεθεί συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και τη συνταγματική τάξη στα δύο κράτη. Κάλεσε τέλος τον κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί την Αλβανία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk