Το Euronews στο τρίγωνο των … Αθηνών

Ακόμα ένα λαμπρό παράδειγμα του παραλογισμού που επικρατεί στο ελληνικό κράτος είναι και το «θρίλερ» που διαδραματίζεται αυτές τις ημέρας ανάμεσα στην Αθήνα, τη Λευκωσία και τη Λυών σχετικά με την τύχη του ελληνόφωνου Euronews.

Ακόμα ένα λαμπρό παράδειγμα του παραλογισμού που επικρατεί στον ελληνικό δημόσιο τομέα είναι και το «θρίλερ» που διαδραματίζεται αυτές τις ημέρας ανάμεσα στην Αθήνα, τη Λευκωσία και τη Λυών σχετικά με την τύχη του ελληνόφωνου Euronews.

Το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό κανάλι είχε την ατυχή, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, ιδέα να εγκαινιάσει τη νέα του πολιτική δημιουργίας «τοπικών» γραφείων, στα οποία θα απασχολούνται εγχώριοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί από την … Αθήνα.

Την Τρίτη 26 Ιουνίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Μάικλ Πίτερς πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Euronews, ο τότε πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Στ. Στεφάνου, ο τότε διευθύνων σύμβουλος κ. Λ. Ταγματάρχης και ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ κ. Θέμις Θεμιστοκλέους ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός γραφείου στην Αθήνα το οποίο θα μεταφράζει στα ελληνικά το πρόγραμμα του Euronews, αλλά και θα παράγει ειδήσεις και ρεπορτάζ από την Ελλάδα. Η σκέψη ήταν ότι οι Έλληνες θα είχαν καλύτερη ενημέρωση για την Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι μια πιο καθαρή εικόνα για την ελληνική επικαιρότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα του Euronews οι έλληνες τηλεθεατές μπορούν να το παρακολουθούν μέσω της ΕΡΤ, αλλά όχι στην ελληνική γλώσσα. Επίσης η ΕΡΤ και το ΡΙΚ ανήκουν στους ιδρυτικούς φορείς και είναι μέτοχοι στο Euronews,

Οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος είχαν εκφράσει την επιθυμία τους, αλλά και τη βεβαιότητά τους, ότι το ελληνόφωνο πρόγραμμα του Euronews θα ήταν έτοιμο να αρχίσει να μεταδίδεται τον προσεχή Δεκέμβριο, στα πλαίσια της Κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Euronews ανέθεσε σε σχετική εταιρεία την ανεύρεση κτιρίων για τη στέγαση και εξοπλισμό του αθηναϊκού γραφείου και στη συνέχεια εξέδωσε προκήρυξη για τη στελέχωσή του. Συνολικά περισσότεροι από χίλιους έλληνες και κύπριους δημοσιογράφους και τεχνικούς έκαναν αίτηση και μετά από τη διαδικασία επιλογής 21 από αυτούς έμαθαν χθες, 2 Οκτωβρίου, ότι είχαν τελικά επιλεγεί για την επάνδρωση του γραφείου.

Βέβαια, το προηγούμενο βράδυ είχαν μάθει ότι η ΕΡΤ με μία ανακοίνωση που ξάφνιασε τους πάντες, εκτός από εκείνους που έχουν απελπιστεί εντελώς από το ελληνικό δημόσιο, τίναξε στον αέρα τη συμφωνία, αμφισβητώντας τη νομιμότητά της, αφήνοντας υπόνοιες για ποινικές ευθύνες και δηλώνοντας ότι θα επανεξετάσει τα πάντα σχετικά με τη μετάδοση. Όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν στην ανακοίνωση «το Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. ουδέποτε προέβη σε απόφαση παραχώρησης ψηφιακής συχνότητας στο EURONEWS ή δέσμευσης για τη μετάδοση ελληνόφωνου προγράμματος δίχως τη συμμετοχή της σε αυτό».

Είναι εμφανές ότι η μη συμμετοχή της ΕΡΤ στο ελληνικό γραφείο του Euronews δεν άρεσε σε εκείνους που θα το ήθελαν ακόμα ένα «μαγαζάκι για να βολεύουμε τα δικά μας παιδιά».

Από την πλευρά του Euronews τονίζουν ότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν επίσημα πάνω στο θέμα δεδομένου όταν δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί από την ΕΡΤ και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν αυτό που άρχισαν και συμφώνησαν με την προηγούμενη διοίκηση

Η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται να είναι οργισμένη με την εξέλιξη αυτή.

Οι 21 έλληνες εργαζόμενοι που φοβούνται ότι τα πάντα θα τιναχτούν στον αέρα παρακολουθούν το θέμα με κομμένη την ανάσα.

«Ίσως να πρόκειται για παρεξήγηση» δήλωσε αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Πίτερς.

Ίσως και όχι κ. Πίτερς.

Καλωσορίσατε στην ελληνική πραγματικότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk