Ρομπάι: Να ισχύσει κεντρικός προϋπολογισμός για τις χώρες της Ευρωζώνης

Τη δημιουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και την υπογραφή μνημονίων μεταξύ των 17 χωρών της και των Βρυξελλών, με τα οποία οι θα δεσμεύονται σε συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων σχέδιο έκθεσης του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Τη δημιουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και την υπογραφή μνημονίων μεταξύ των 17 χωρών της και των Βρυξελλών, με τα οποία οι θα δεσμεύονται σε συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων σχέδιο έκθεσης του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 του μηνός.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η έκθεση αποτελεί μέρος της προσπάθειας του κ. Ρομπάι να υπάρξει έως το τέλος του έτους ένα σχέδιο για την οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης και έχει διανεμηθεί στις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Η υπογραφή δεσμευτικών μνημονίων, που μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για τις χώρες που λαμβάνουν χρηματοδοτική βοήθεια, θα ικανοποιήσει -εφόσον εγκριθεί το σχέδιο- το αίτημα της Γερμανίας για αυστηρότερο έλεγχο των οικονομιών, όπως της γαλλικής και της ιταλικής, οι οποίες έχουν ανάμικτες επιδόσεις όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Μεταξύ των πιο φιλόδοξων προτάσεων της έκθεσης είναι η δημιουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, αυτός ο προϋπολογισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθά τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τη στήριξή τους σε έναν τέτοιο πολυεθνικό προϋπολογισμό, ως έναν τρόπο άντλησης εθνικών πόρων χωρίς προσφυγή στην αμοιβαία ανάληψη κρατικών χρεών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί υπέδειξε τον περασμένο μήνα ότι ένας τέτοιος κοινός προϋπολογισμός θα μπορούσε να διαχειρίζεται τα επιδόματα ανεργίας στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, αξιωματούχοι που μετείχαν στις συζητήσεις που έγιναν, ανέφεραν ότι αν και αυξάνεται ο ενθουσιασμός μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών-μελών σχετικά με τον κεντρικό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει κοινή άποψη για το πώς θα χρηματοδοτηθεί ή χρησιμοποιηθεί.

Οι προτάσεις που γίνονται στην έκθεση αντανακλούν την άποψη ορισμένων ηγετών της Ευρωζώνης που πιστεύουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερος συγκεντρωτισμός στη λήψη των αποφάσεων. Πρόκειται για μία αλλαγή, για την οποία πολλοί συμπεραίνουν ότι θα απαιτήσει μία γενική αλλαγή στις συμφωνίες της ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk