«Εμβόλια, φαγητό και σχολείο για τα φτωχά παιδιά όλου του κόσμου!» είναι το κεντρικό σύνθημα με το οποίο η UNICEF καλεί δασκάλους, καθηγητές και μαθητές να λάβουν μέρος στο νέο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Σχολεία υπερασπιστές των παιδιών».

«Είναι ένα πρόγραμμα συμμετοχικό με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών για τα δικαιώματά τους και το πώς ζουν οι συνομήλικοί τους σε άλλες γωνιές του κόσμου» λέει στο «Βήμα» ο Ηλίας Λυμπέρης, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF.
Οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων όλων των βαθμίδων θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους ένα πρόβλημα, να το επεξεργαστούν και να προτείνουν λύσεις. Παράλληλα, μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα βασικά δικαιώματα του παιδιού όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της UNICEF, για περισσότερα από 10 χρόνια, προσπαθούν μέσα από το δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρεται στους εκπαιδευτικούς να «δώσουν στα παιδιά φωνή μέσα στο σχολείο και την τοπική κοινωνία», όπως λέει ο κ. Λυμπέρης. Εφέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά λόγω της κρίσης δίδεται ιδιαίτερο βάρος στις αξίες της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού, καθώς και στα φαινόμενα ρατσισμού που παρατηρούνται όλο και πιο έντονα στην ελληνική κοινωνία.
Τα προηγούμενα χρόνια έχουν δείξει στους ανθρώπους της UNICEF ότι τα παιδιά ευαισθητοποιούνται ιδιαίτερα στα πλαίσια αντίστοιχων δράσεων κι εκδηλώνουν την επιθυμία να προσφέρουν σε συνομήλικούς τους που έχουν ανάγκη, συγκεντρώνοντας χρήματα ή σπάζοντας ακόμα και τους κουμπαράδες τους.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στο τέλος της σχολικής χρονιάς, θα απονεμηθούν τα σχετικά βραβεία της UNICEF στα σχολεία που συμμετέχουν και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δουλειάς των παιδιών σε εκδηλώσεις που το κάθε σχολείο θα πραγματοποιήσει στο χώρο του.
«Στο πρόγραμμα που διενεργήθηκε την περασμένη σχολική χρονιά έλαβαν μέρος περίπου 500 σχολεία, ενώ και για φέτος αναμένεται μεγάλη συμμετοχή καθώς μόλις την πρώτη ημέρα κατατέθηκαν περισσότερες από 50 αιτήσεις» τονίζει ο Γενικός Διευθυντής.
Το πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών»έχει αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιούπου εδρεύει στη Γενεύη ως το καλύτερο που γίνεται στη χώρα μας για την προώθηση και ευρεία διάχυση του περιεχομένου της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και διενεργείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης, όπου μπορούν να ζητήσουν κι επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό.