Ιερώνυμος: «Ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα»

«Μας λείπει το όραμα και το αναζητούμε όλοι, στη χώρα». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.

«Μας λείπει το όραμα και το αναζητούμε όλοι, στη χώρα». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις των μητροπολιτών επικεντρώνονται στην οικονομική κρίση, στις συνέπειές της στην κοινωνία, αλλά και στον ρόλο της Εκκλησίας.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος αναφορικά με τους κληρικούς και την αποστολή τους:

«Πρέπει να ομολογήσουμε ότι πολλοί από εμάς, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, έχουμε κλειστεί στο παρελθόν, αρνούμαστε να δούμε τη στενόχωρη αλήθεια που μας περιβάλλει».

Εκανε την προτροπή «να κοιτάξουμε στους πνευματικούς μας καθρέπτες και να παρακαλέσουμε τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος να μας δώσει αυτομεμψία. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει πρώτα να ομολογήσουμε τη δική μας κρίση και να πάρουμε τις ευθύνες μας. Η κρίση μας κρίνει, φέρνει στην επιφάνεια τα λάθη, τις παραλείψεις μας, τις αδυναμίες μας» συνέχισε και πρόσθεσε:

«Και για να μιλήσουμε για ποιμαντική, θα πρέπει, πρώτα, να έχουμε την αυτογνωσία ποιοι πραγματικά είμαστε και πώς μας βλέπει ο κόσμος, όχι μόνον ο στενός μας κύκλος, αλλά αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε, δηλαδή όχι μόνον όσοι δηλώσουν Ορθόδοξοι, αλλά και όλοι οι Ελληνες. Να η αποστολή, η ποιμαντική της Εκκλησίας μας. Δεν εξαντλείται σε καμιά υλική βοήθεια, αλλά δυναμώνει τις λυγισμένες ψυχές, δίνει το νόημα της ενότητας, εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία, δημιουργεί πρότυπα, προβάλλει το Όραμα. Το όραμα που μας λείπει και το αναζητούμε όλοι στη χώρα μας».

Οι εργασίες της Ιεραρχίας θα συνεχιστούν έως την Παρασκευή και οι εισηγήσεις που θα αναπτυχθούν έχουν σχέση με την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ο αρχιεπίσκοπος έχει κατ΄επανάληψη δηλώσει ότι θέλει να γίνει προς όφελος του λαού.

Την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων, θα γίνουν οι εκλογές για την πλήρωση των μητροπόλεων Πρεβέζης και Ιερισσού

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk