Bρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια τεχνική διάρκειας μόλις 15λεπτών και μηδαμινού κόστους, η οποία αφορά στην απόξεση της «φόδρας» της μήτρας, έναν μόλις μήνα πριν την εξωσωματική, εκτινάσσει τα ποσοστά επιτυχίας στα ύψη.

Τα ευρήματα

Από την εξέταση επιστημονικών στοιχείων φάνηκε ότι η συγκεκριμένη τεχνική οδηγούσε σε επιτυχή κύηση σε μια στις δύο γυναίκες. Συγκεκριμένα οι ειδικοί μελέτησαν τα στοιχεία που αφορούσαν σε μια ομάδα 499 γυναικών οι οποίες είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική. Από αυτές οι 128 βίωσαν τελικώς τη μητρότητα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 26%. Στη συνέχεια εξέτασαν τα στοιχεία μιας δεύτερης ομάδας 412 γυναικών, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε απόξεση πριν από την εξωσωματική. Είδαν λοιπόν, στην περίπτωση αυτή οι γεννήσεις σκαρφάλωναν στις 198, δηλαδή στο 48%.

Τώρα οι ειδικοί του Νοσοκομείου Guys and St Thomas έχουν ξεκινήσει έναν μεγαλύτερο κύκλο δοκιμών προκειμένου να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Στόχος τους, αν όλα πάνε καλά, είναι να ενταχθεί στις επεμβάσεις ρουτίνας σε περίπου τρία με πέντε χρόνια από σήμερα.

Η αιτία της επιτυχίας

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ξύνοντας το επιθήλιο της μήτρας ενεργοποιούνται αυξητικοί παράγοντες και φυσικοί μηχανισμοί επιδιόρθωσης, οι οποίοι αυξάνουν τις πιθανότητες πρόσδεσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στα τοιχώματα της μήτρας.

Όπως εξηγούν, η όλη διαδικασία απαιτεί μόλις 15 λεπτά και μπορεί να πραγματοποιηθεί από μια εξειδικευμένη νοσοκόμα με τη βοήθεια απλού εξοπλισμού που ήδη υπάρχει σε όλες τις κλινικές. Εκτιμούν ότι το κόστος της μικρής επέμβασης δεν θα ξεπερνά τα 125 ευρώ.

«Η απόξεση ενδομητρίου απαιτεί απλό και οικονομικό εξοπλισμό που ήδη υπάρχει σε κλινικές και νοσοκομεία και η χρήση του οποίου είναι γνωστή στους γιατρούς – οπότε οι επιπλοκές είναι σπάνιες» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Τάρεκ Ελ-Τούκχι.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να διπλασιάσει το ποσοστό της επιτυχούς κύησης από εξωσωματική. Επόμενος στόχος είναι να δούμε κατά πόσον ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί και σε γεννήσεις. Περίπου το 1/3 των θεραπειών εξωσωματικής οδηγούν στη γέννηση ενός μωρού. Η αύξηση της πιθανότητας αυτής θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά με τη βοήθεια της συγκεκριμένης μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» καταλήγει ο ειδικός.