Σύνταξη στα… 90

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται και οι συντάξεις θα εξακολουθήσουν να μειώνονται. Οποιος εργαζόμενος αποζητά αξιοπρεπή συντάξιμα χρόνια – όταν αυτά έρθουν – θα πρέπει να φροντίσει για αυτά μόνος του και να μην εφησυχάζει πιστεύοντας πως το κράτος πρόνοιας θα του διασφαλίσει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης.

Σύνταξη στα… 90 | tovima.gr

Eτος 2023. ένα ζευγάρι στα 70 του, που μόλις έχει συνταξιοδοτηθεί, επισκέπτεται τον γιατρό. «Γιατρέ μου, θέλουμε να ξέρουμε αν κάνουμε έρωτα σωστά. Θα μας εξετάσετε;» λέει ο άνδρας. «Εμπρός, ξεκινήστε» απαντά ο γιατρός. Το ζευγάρι ξεκινά παθιασμένα και ύστερα από κάποια ώρα ολοκληρώνει τη συνεύρεση. «Τα κάνατε όλα εξαιρετικά. Δεν έχω να παρατηρήσω τίποτε» τους δηλώνει ο γιατρός και ζητάει τα 6,48 ευρώ της επίσκεψης τα οποία δικαιούται ως αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Για έξι συνεχείς εβδομάδες το ζευγάρι των συνταξιούχων επαναλαμβάνει την ίδια επίσκεψη στο ιατρείο. Στην έβδομη επίσκεψη ο γιατρός τούς ρωτάει: «Γιατί επανέρχεστε; Σας ξεκαθάρισα πως τα κάνετε όλα άψογα». Και ο άνδρας τού απαντά: «Γιατρέ μου, η φίλη μου δεν μπορεί να έρθει στο σπίτι μου και εγώ δεν μπορώ να πάω στο δικό της. Ενα φθηνό δωμάτιο στα ξενοδοχεία ημιδιαμονής κοστίζει 20 ευρώ. Εσείς μας χρεώνετε 6,48 ευρώ. Ελπίζω να εξακολουθήσετε να δείχνετε κατανόηση…».

Η παραπάνω φανταστική ιστορία αποτελεί μια υπόθεση για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα για τους συνταξιούχους στο κοντινό μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται και οι συντάξεις θα εξακολουθήσουν να μειώνονται. Οποιος εργαζόμενος αποζητά αξιοπρεπή συντάξιμα χρόνια – όταν αυτά έρθουν – θα πρέπει να φροντίσει για αυτά μόνος του και να μην εφησυχάζει πιστεύοντας πως το κράτος πρόνοιας θα του διασφαλίσει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης.

Η διεθνής χρεοκοπία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης καταδεικνύει την έλλειψη πρόνοιας όλων όσοι γνώριζαν τις δημογραφικές πιέσεις και παρ’ όλα αυτά σφύριζαν αδιάφορα μη προχωρώντας εγκαίρως στις απαραίτητες προσαρμογές και οι οποίοι με ανεύθυνες πολιτικές επέτρεψαν το Ασφαλιστικό να καταστεί βραδυφλεγής δημοσιονομική βόμβα. Τώρα, λοιπόν, που η κρίση χρέους έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εν μέσω ύφεσης τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι ατιθάσευτα, οι ιθύνοντες της ΕΕ αποφάσισαν να ασχοληθούν ενεργά με το ασφαλιστικό σύστημα.

Προ μηνών – και προτού η τρόικα θέσει θέμα της αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη – ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, πρότεινε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν στη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων τους, συνδέοντας τη συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής. Η σοβαρή αυτή πρόταση πέρασε τότε σχεδόν απαρατήρητη. Σήμερα, ωστόσο, απασχολεί κάθε μεσήλικο Ελληνα και κυρίως τους παλιούς ασφαλισμένους, δηλαδή όσους έχουν ασφαλιστεί ως τις 31-12-1982 και αυτό γιατί στην πλειονότητά τους βγαίνουν στη σύνταξη με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.

Αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που συνέταξε πρόσφατα αναφέρει πως ο οικονομικός κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής είναι πιθανώς υποτιμημένος και θα επιβαρύνει πολύ τα δημόσια οικονομικά μεγέθη των αναπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν ως το 2050 το προσδόκιμο έχει πλέον αυξηθεί κατά μέσο όρο μια ολόκληρη τριετία, το κόστος από τη γήρανση, που ήδη είναι υψηλό, θα ανατιμηθεί σε ποσοστό 50%. Σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας για τις επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων καταβάλλει περίπου 14 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 των συνολικών δαπανών (εξαιρουμένων τοκοχρεολυσίων). Επαλήθευση του σεναρίου του ΔΝΤ θα οδηγούσε στα 21 δισ. ευρώ το κόστος στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος (το 10% του ΑΕΠ), ποσό που θα τίναζε στον αέρα τα δημόσια οικονομικά.

Στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής είναι για τους άνδρες τα 77,8 έτη και για τις γυναίκες τα 82,7 έτη. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη συνεπάγεται για τον Ελληνα ότι θα έχει μπροστά του μόλις δέκα χρόνια για να χαρεί την απομαχία του από την εργασία και τη σύνταξή του. Ωστόσο, πρέπει να μη λησμονούμε μια κρίσιμη παράμετρο. Σήμερα, για τη λήψη πλήρους σύνταξης, απαιτείται η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Δηλαδή, για να πάρει κάποιος πλήρη σύνταξη στα 60, θα πρέπει να δουλεύει αδιάλειπτα από 20 ετών. Καθώς, όμως, η ανεργία των νέων αναδεικνύεται σε μάστιγα και όλο και λιγότεροι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν πριν από τα 30, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όσοι στο μέλλον πιάσουν το όριο των 67 ετών ενδεχομένως να μη λάβουν πλήρη σύνταξη. Εκτός και αν το όριο των 67 ετών ανέβει στο κοντινό μέλλον στα 70 έτη!

Αλλά και αυτό δεν πρέπει να το αποκλείουμε. Μελέτες που δημοσιεύτηκαν στη γνωστή ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet» επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα καταγράφηκαν στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες τεράστιες αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής, που αντιστοιχούν σε πάνω από 30 χρόνια. Οπως υποστηρίζουν οι έρευνες, αν συνεχιστούν οι παρούσες τάσεις, οι περισσότεροι από αυτούς που γεννιούνται σε εύπορες χώρες από το 2000 και μετά είναι πιθανό να γιορτάσουν τα 100ά γενέθλιά τους. Δηλαδή θα αποτελέσουν τους εργαζόμενους που θα έχουν το σπάνιο προνόμιο να συνταξιοδοτηθούν στα 90! l

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk