Ο κύβος ερρίφθη. Το βράδυ της Δευτέρας 1η Οκτωβρίου, η διεθνούς συμπαραγωγής ελληνική ταινία «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι» ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το εγχώριο κοινό στην πανελλήνια πρεμιέρα της στο Μέγαρο Μουσικής.

Τη σχεδόν κατάμεστη αίθουσα τίμησαν εκτός των άλλων με την παρουσία τους εκπρόσωποι από την πολιτιστική και πολιτική ζωή του τόπου, οι οποίοι στο τέλος συμμετείχαν από κοινού σε ένα θερμότατο χειροκρότημα που δεν έλεγε με τίποτε να σταματήσει.

Ο «Θεός αγαπάει το χαβιάρι» είναι η κινηματογραφική αναπαράσταση της ζωής και του έργου του Ιωάννη Βαρβάκη, του αγράμματου πειρατή από τα Ψαρά ο οποίος έγινε τρανός επιχειρηματίας σε ρωσικό έδαφος, διέδωσε το χαβιάρι, έχασε πολλά στην προσωπική ζωή του και αφοσιώθηκε στην ιδέα της επανάστασης του 1821.

Η πρεμιέρα έγινε παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και πολλών συντελεστών της, ανάμεσα στους οποίους ο γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ που υποδύεται τον Βαρβάκη, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και ο Ακης Σακελλαρίου.

«Εύχομαι και ελπίζω όλος αυτός ο πόνος, αυτός ο πόνος που περάσαμε αλλά και η αγάπη που μας χαρίστηκε από αυτήν την εμπειρία να γίνει δώρο απαλότητας ,ίσως και αθωότητας προς τις δικές σας ψυχές. Μακάρι» είπε στο κοινό ο σκηνοθέτης, λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι αρχής της ταινίας.

Μία επί της ουσίας κριτική της δεν είναι της ώρας καθώς ο «Θεός αγαπάει το χαβιάρι» θα διανεμηθεί στις αίθουσες στις 11 του τρέχοντος μηνός από τη Feelgood Entertainment.

Θα αρκεστούμε στο ότι σίγουρα πρόκειται για ένα πληθωρικά γυρισμένο επικό παραμύθι, πολύ εντυπωσιακό ως θέαμα και με εξαιρετική φωτογραφία του Αρη Σταύρου αλλά και με κάποια θέματα στο σενάριο, σε ό,τι αφορά τη δραματουργική ωρίμανση των ηρώων της.

Είναι πάντως ένα τεράστιο επίτευγμα που αυτή η ταινία κατόρθωσε να γυριστεί σε μια εποχή όπως η σημερινή δεδομένων των δύσκολων συνθηκών και της τραυματισμένης εθνικής μας υπερηφάνειας.