Ιταλία: «Μαδάει μαργαρίτα» ο Μόντι για την πρωθυπουργία

Με νέα δήλωση για το πολιτικό του μέλλον «επιστρέφει» ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, επιτείνοντας τη σύγχυση σχετικά με τις προθέσεις του εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2013.

Με νέα δήλωση για το πολιτικό του μέλλον «επιστρέφει» ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, επιτείνοντας τη σύγχυση σχετικά με τις προθέσεις του εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2013. «Ελπίζω να αφήσουμε σε άλλους τη διακυβέρνηση της χώρας -μιας χώρας λιγότερο μοιρολατρικής και λίγο πιο γαλήνιας» είπε ο Προφεσόρε τη Δευτέρα μιλώντας στο Φόρουμ Διεθνών Σχέσεων στο Μιλάνο.

Η νέα δήλωση Μόντι ανατρέπει ή εν πάσει περιπτώσει τροποποιεί προγενέστερη αναφορά του ότι «σε περίπτωση που του ζητηθεί από τις πολιτικές δυνάμεις, είναι διατεθειμένος να αναλάβει και πάλι πρωθυπουργός μετά τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Άνοιξης» -αναφορά που και πάλι είχε ανατρέψει την αρχική δημόσια τοποθέτηση ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Οι Πιερφερντινάντζο Καζίνι και Τζανφράνκο Φίνι συνεχίζονται πάντως να «μάχονται» για μία δεύτερη θητεία Μόντι.

Ο επικεφαλής της κεντρώας δύναμης Udc Πιερφερντινάντο Καζίνι, επανέλαβε την Κυριακή την πλήρη υποστήριξή του στον Μόντι, θεωρώντας αναγκαία την παραμονή του στην πρωθυπουργία. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, ο οποίος έχει δημιουργήσει το μικρό, κεντροδεξιό κόμμα «Μέλλον και Ελευθερία» και ετοιμάζεται να συνεργαστεί με το Udc.

Αμφότερα τα κόμματα σκοπεύουν να ετοιμάσουν εκλογικούς καταλόγους με ευθεία αναφορά στον Μάριο Μόντι.

Ωστόσο, η κεντροαριστερά συνεχίζει να εκφράζει ενστάσεις για την παραμονή του Μόντι στην πρωθυπουργία.

«Δεν θέλω ο σημερινός πρωθυπουργός να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου ή να βγει στην σύνταξη, αλλά τώρα χρειάζεται να δραστηριοποιηθεί η πολιτική, διότι από την παραμονή σε βάλτο προκύπτει μόνο βάλτος» δήλωσε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Η κεντροδεξιά από την πλευρά της εμφανίζεται διχασμένη: στον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας (PDL), στενοί συνεργάτες του Καβαλιέρε όπως οι πρώην υπουργοί Φράνκο Φρατίνι, Μαρία Στέλλα Τζελμίνι και Μπέπε Πιζάνου, τάσσονται υπέρ μιας δεύτερης κυβέρνησης Μόντι.

Τα στελέχη, όμως, που προέρχονται από την πρώην άκρα δεξιά, θέλουν να παρουσιάσει το κόμμα έναν ισχυρό υποψήφιο πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να απομακρύνει τον κίνδυνο διάσπασης του Λαού της Ελευθερίας.

Είναι σαφές ότι μέχρι τις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης, οι ζυμώσεις πρόκειται να συνεχισθούν αδιάκοπα, και ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την οικονομική κατάσταση της χώρας και την βιωσιμότητά της.

Σειρά πολιτικών σχολιαστών υπογραμμίζει, πάντως, ότι αν τελικώς ο Μόντι δεν εξασφαλίσει νέα πρωθυπουργική εντολή, είναι πιθανό να είναι έναν από τους επικρατέστερους υποψήφιους για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι η θητεία του νυν προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2013.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk