Ιράν: Επικρίσεις κατά Αχματινετζάντ για «φιλοαμερικανικές» δηλώσεις

Επικρίσεις για «φιλοαμερικανικά» σχόλια κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δέχεται ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από το περιβάλλον του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, βουλευτές της κυβέρνησης και τον Τύπο.

Επικρίσεις για «φιλοαμερικανικά» σχόλια κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δέχεται ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από το περιβάλλον του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, βουλευτές της κυβέρνησης και τον Τύπο.

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε μέσα ενημέρωσης, Αχμαντινετζάντ έθεσε θέμα επανάληψης των διπλωματικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που φαίνεται πως έχει εξοργίσει τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεδομένου ότι βάσει του Συντάγματος ανήκουν αποκλειστικά στον ανώτατο

«Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει ένα βήμα για να υπάρξει κατανόηση ανάμεσα στα δύο κράτη, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη να επανεξετάσει την αρνητική στάση της σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ και να συμβάλει να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες γρηγορότερα» είπε ο Αχμαντινετζάντ στο περιθώριο των εργασιών της 67ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ιρανός πρόεδρος προσέθεσε ότι θα προτιμούσε να γίνουν διαπραγματεύσεις σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του μόνον με τις ΗΠΑ, παρά να συνεχιστούν αυτές που διεξάγονται ήδη και στις οποίες συμμετέχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Κίνα.

Ωστόσο, το Σύνταγμα του Ιράν ορίζει πως για κρατικά θέματα στρατηγικής σημασίας τις αποφάσεις λαμβάνει αποκλειστικά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Οποιαδήποτε απόφαση για την επανάληψη των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες εναπόκειται αποκλειστικά στην δικαιοδοσία του ανώτατου ηγέτη» δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Εξωτερική Πολιτική Αλαεντίν Μπορουτζερντί.

Ο σύμβουλος του Χαμενεΐ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί ανέφερε από την πλευρά του ότι δεν έχει υπάρξει καμιά αλλαγή σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συμπλήρωσε πως ακόμα κι αν είχε υπάρξει, αυτό θα ανακοινωνόταν από τον ανώτατο ηγέτη, όχι τον πρόεδρο.

Η εφημερίδα Καϊχάν, η οποία θεωρείται ότι ασκεί σημαντική επιρροή στη χώρα, σχολίασε σε κύριο άρθρο της ότι ο Αχμαντινετζάντ ντροπιάστηκε και εξέθεσε το Ιράν, προσφέροντας την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων χωρίς να έχει πάρει κάτι σε αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk