3 ώρες στο ΣΔΟΕ

Η πρώτη εικόνα: χάρτες στους τοίχους, οργανογράμματα κολλημένα με σελοτέιπ, σημειώσεις με μολύβι για να μπορούν να σβήνονται και να καταχωρίζονται νέα στοιχεία, τηλέφωνα που χτυπάνε διαρκώς, υπερθερμασμένοι υπολογιστές, καφέδες, πολλοί καφέδες, σε πολλά φλιτζάνια. Στα γραφεία του ΣΔΟΕ στην Πειραιώς έχουν δουλειά τον τελευταίο καιρό. Αυτό, όμως, δεν είναι είδηση.

Η καθημερινή ρουτίνα του ΣΔΟΕ είναι γεμάτη από οικονομικά εγκλήματα. Μικρά και μεγάλα. Κάποια μαθαίνονται, κάποια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κάποια άλλα όχι. Τις τελευταίες ημέρες, τα δημοσιεύματα για τη λειτουργία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που ξεκίνησε να λειτουργεί στις 10 Απριλίου 1997 είναι όλο και περισσότερα. Την προηγούμενη Τετάρτη, για παράδειγμα, η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκάλυψε πως ύστερα από 18 μήνες δεν έχει γίνει έλεγχος σε 54.246 φορολογουμένους που έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 22 δισ. ευρώ, ενώ κάποιοι από αυτούς δηλώνουν άνεργοι. Την ίδια ημέρα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη χαρακτήρισε «ρουφιανομάγαζο» τον ΣΔΟΕ, με αφορμή τις διαρροές για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε φορολογικά εγκλήματα. Τι ακριβώς συμβαίνει στα έγκατα του ΣΔΟΕ; Πώς αντιδρά ένας υπάλληλος όταν δέχεται προτάσεις χρηματισμού; Και το σημαντικότερο, πώς αντιμετωπίζεται η διαφθορά των αδιάφθορων; Τρεις ώρες στα άδυτα του ΣΔΟΕ μπορούν να σε κάνουν να καταλάβεις πολλά.

Ιστορίες διαφθοράς των αδιάφθορων

Η τηλεφωνική γραμμή στην οποία καταγγέλλονται οι επίορκοι υπάλληλοι, η 1517, χτυπάει συχνά, και στην άλλη άκρη ακούγονται εξοργισμένες φωνές. Πολύ συχνά γίνεται ΕΔΕ (Ενορκη Διοικητική Εξέταση) κατά υπαλλήλων σε ΔΟΥ, τελωνεία, Κτηματικές Υπηρεσίες και, φυσικά, στον ΣΔΟΕ, έπειτα από καταγγελίες για χρηματισμό, παράνομη οικονομική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό, μεγάλο ύψος καταθέσεων, συμμετοχή σε παράνομους εκτελωνισμούς κτλ. Πριν από λίγο καιρό εμφανίστηκε η περίπτωση ιδιοκτήτη τουριστικών επιχειρήσεων στους Παξούς που κατήγγειλε υπάλληλο του ΣΔΟΕ για χρηματισμό, «για τακτοποίηση φορολογικής υπόθεσης», με αποτέλεσμα τη σύλληψη του δωροδοκηθέντος με 30.000 ευρώ και την εξασφάλιση τριετούς ασυλίας για τον ίδιο, τουλάχιστον για τις επίμαχες υποθέσεις, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Ο υπάλληλος τέθηκε σε αργία και ακολούθησαν όλες οι προβλεπόμενες πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες. Πέρυσι τον Μάιο, στη φυλακή οδηγήθηκαν τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που συνελήφθησαν να χρηματίζονται, αντιμετωπίζοντας την κακουργηματική κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έπειτα από καταγγελία. Δεν είναι σπάνιο να εμφανιστούν και καταγγελίες απλώς για λόγους αντεκδίκησης. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι καταγγελίες πολιτών γίνονται για να λειτουργήσουν ως προπέτασμα καπνού προκειμένου να καλυφθούν μόνο οι δικές τους πιστοποιημένες φορολογικές παραβάσεις» λέει στο ΒΗmagazino στέλεχος της Διεύθυνσης της υπηρεσίας.

«Πήρες ποτέ μίζα;»

Αλήθεια, όμως, πόσο εύκολο είναι για έναν υπάλληλο της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να είναι τίμιος; Ενας υπάλληλος του ΣΔΟΕ που ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του λέει στο ΒΗmagazino: «Πηγαίνουμε σε κάποια επιχείρηση για διενέργεια ελέγχου, λείπουν κάποια παραστατικά, ο ιδιοκτήτης θα βάλει το χέρι στην τσέπη να μας δώσει χρήματα για να πιούμε μια μπίρα». «Σκέφτηκες κάποια φορά να πάρεις τα χρήματα;» τον ρωτώ ευθέως. Ανάβει τσιγάρο και απαντά: «Οταν έχεις παιδιά στο σχολείο, άνεργη γυναίκα και υποχρεώσεις που τρέχουν, θα το σκεφτείς. Για εκείνα, όμως, τα δευτερόλεπτα που πέρασε από το μυαλό μου να πάρω λεφτά, μίσησα τον εαυτό μου. Σε έναν ωκεανό κολυμπάμε στην υπηρεσία. Εργαζόμαστε σε συνθήκες δύσκολες, με λιγότερα λεφτά από όσα θα έπρεπε να αμειβόμαστε, αλλά δεν είναι γκρίνια αυτό. Παράπονο είναι, που γίνεται μεγαλύτερο όταν λέω σε παρέες πού δουλεύω και με αντιμετωπίζουν σαν να έχω χρηματιστεί. Είναι δύσκολο να μείνεις τίμιος, αλλά αυτή είναι η προσήλωση, το λειτούργημα που πρέπει να επιτελείς. Να είσαι “λευκός”, μέσα σε “μαύρα” λεφτά».

Πέρα από τις ομολογίες, την αξιοπρέπεια και την αλήθεια του καθενός, το πρόβλημα με τους επίορκους υπαλλήλους είναι υπαρκτό. Πώς ακριβώς αντιμετωπίζεται; Το αντίδοτο ακούει στο όνομα «Elenxis», που είναι το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ελεγκτικών υπηρεσιών. Με αυτό, το ΣΔΟΕ εισάγει νέα, ενιαία τεχνολογική υποδομή για τη διενέργεια ελέγχων. Με το Elenxis θα μπορούν να παρακολουθούν τι κάνει ο κάθε υπάλληλος, σε κάθε έλεγχο που διενεργεί. Ηδη έχει εγκατασταθεί και ελπίζουν να σταματήσουν το «λάδωμα» και τις εν γένει «βρώμικες» συναλλαγές.

Ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων στο ΣΔΟΕ ανέρχεται σε περίπου 1.800. Στατιστικά να το πάρεις, παντού, ανάμεσα στην πλειονότητα των καλών, θα υπάρχουν πάντα και οι «κακοί». Στο πρόσφατο παρελθόν, είχαμε τέτοιες περιπτώσεις. Υπάλληλοι που μπορεί να εξέταζαν, εξονυχιστικά, δηλώσεις εισοδήματος των φορολογουμένων ή μπορεί και να επέβαλλαν τσουχτερά πρόστιμα σε όσους ξεχνούσαν να τις υποβάλουν ή τις απέστελλαν καθυστερημένα, οι ίδιοι ωστόσο ξεχνούσαν να υποβάλουν τις δικές τους φορολογικές δηλώσεις. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τους 70 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που βρέθηκαν με τεράστια ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 800.000 έως 3 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας (!) – αν και το μέσο δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνούσε τις 50.000 ευρώ.

Πώς χάνει λεφτά το Δημόσιο

Το τέχνασμα των ελλήνων φοροφυγάδων, εδώ και μερικά χρόνια, είναι το στήσιμο επιχειρήσεων με μοναδικό αντικείμενο εργασιών την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Ενα κόλπο που χρησιμεύει για να προμηθεύουν νόμιμες επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να περιορίζουν τα καθαρά, φορολογητέα κέρδη τους. Περισσότερες από 2.200 τέτοιες εταιρείες εντοπίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στις Αχαρνές και στα Τρίκαλα εντοπίστηκαν εταιρείες με μπλοκ πλαστών τιμολογίων, τα οποία πωλούσαν προς κάθε επίδοξο φοροφυγά.

«Και αν πιαστούν οι φοροφυγάδες, τι γίνεται μετά;». Ενα στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης που δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά του, απαντά στο ΒΗmagazino: «Οι επιτυχίες του ΣΔΟΕ ξεχνιούνται πολύ γρήγορα στην Ελλάδα και δεν φταίνε οι πολίτες. Από τα 185 άτομα που συνελήφθησαν με φανφάρες και προβολή στα ΜΜΕ τους τελευταίους 15 μήνες – επειδή χρωστούσαν συνολικά 694,6 εκατ. ευρώ – το Δημόσιο δεν εισέπραξε απολύτως τίποτε. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει η τακτική του “στρίβειν διά των δικαστηρίων”, κατά την οποία οι οφειλέτες του Δημοσίου βγάζουν τις χειροπέδες, αλλά δεν καταβάλλουν ούτε ένα λεπτό του ευρώ στα δημόσια ταμεία. Οι συλληφθέντες παραπέμπονται σε τακτικές δίκες και αφήνονται ελεύθεροι, δίχως εγγυήσεις. Τα δικαστήρια δίνουν διορία περίπου δύο μηνών, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους οι υπόλογοι, αλλά αυτοί, στην πλειονότητά τους, “αμελούν”. Ενας ακόμη τρόπος για να αποφύγουν τη δίωξη και την αποπληρωμή των χρεών τους είναι η υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, που τους παρέχει ασυλία έναντι των φορολογικών και διωκτικών αρχών. Το μόνο που αποδίδει χρηματικά για το Δημόσιο από όλο αυτό, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων κάποιου φοροφυγά, είναι το κλίμα φόβου που δημιουργείται. Αμέσως μετά, πολλοί οφειλέτες σπεύδουν στις Εφορίες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Βασικά, προκειμένου να αποφύγουν τον κοινωνικό διασυρμό. Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας επικρατεί η τηλεοπτική δημοκρατία».

Η αντικατάσταση του Διώτη

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου, ο τότε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, βρισκόταν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα. Λίγες ώρες αργότερα μάθαινε πως είχε χάσει τη θέση του και πως ο αντικαταστάτης του θα είναι ο Στέλιος Στασινόπουλος.

Η ανακοίνωση της αλλαγής αποτέλεσε έκπληξη, προκάλεσε ερωτήσεις στη Βουλή και το γενικότερο κλίμα ήταν αμήχανο. Η θητεία του Ιωάννη Διώτη, «του κυρίου εισαγγελέα», του ανθρώπου που συνέβαλε στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» ήταν αξιοπρεπής, όλοι μιλούσαν για έναν ηθικό, ακέραιο άνθρωπο, ο οποίος είχε να επιδείξει έργο στην Υπηρεσία.

Το «γιατί;» αυτής της απόφασης συνεχίζει να πλανάται. Πολλοί σημείωσαν με νόημα ότι ο Στέλιος Στασινόπουλος «κατάγεται από τη Μεσσηνία, την ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά». Ηταν προϊστάμενος της Εφορίας της Μεσσήνης με πολυετή εμπειρία και έχει θητεύσει και στην Αυτοδιοίκηση, ως πρόεδρος της εταιρείας Διοκλής του Δήμου Καλαμάτας.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της αλλαγής, ξέσπασε η υπόθεση με την «εξέγερση» των καταστηματαρχών της Υδρας, κατά κλιμακίου του ΣΔΟΕ που συνέλαβε ιδιοκτήτρια εστιατορίου. «Η κατάλυση του κράτους δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» ήταν οι δηλώσεις του Στασινόπουλου. Πώς θα αντιμετωπίσει αντίστοιχα φαινόμενα με εκείνα στο νησί; «Αμεσα και παραδειγματικά. Κανείς δεν εξαιρείται από τους ελέγχους, κανείς δεν έχει ασυλία, ο μέσος πολίτης πρέπει να αισθανθεί ότι οι επιτήδειοι δεν θα έχουν καμία τύχη».

Το Big Brother της φοροδιαφυγής

Στα γραφεία του ΣΔΟΕ, πάντως, η δουλειά συνεχίζεται. Οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν είναι ενδεικτικές του ελληνικού φορολογικού παραλογισμού. Οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ διακριβώνουν, νυχθημερόν, τις οικονομικές συναλλαγές μεγαλοστελεχών επιχειρήσεων που κρύβουν τις αμοιβές τους για να εισπράττουν ακόμη και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης! Υπάρχουν, επίσης, μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων στα προάστια της Αττικής που δεν δηλώνουν τις πισίνες ή που συνεχίζουν να χρωστούν στην Εφορία. Νυχτερινά κέντρα που εμφανίζουν «κεσάτια», επικαλούμενα την οικονομική κρίση. Η φοροδιαφυγή διάγει την καλύτερή της εποχή στην Ελλάδα της τρόικας
– αν και, σύμφωνα με το μνημόνιο, από την πάταξή της αναμένονται έσοδα 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Οι εκτιμήσεις μελετητών ανεβάζουν τη διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη σχεδόν στα 50 δισ. ευρώ. Ποσό, το οποίο, αν εξασφαλιζόταν, θα εισέφερε κατά 9 δισ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ στα έσοδα του προϋπολογισμού, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας. Η Eurostat υπολογίζει μόνο τη φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ στο 30%. Τι σημαίνει αυτό; Οτι για κάθε 2 ευρώ που εισπράττονται, έχει «χαθεί» 1 ευρώ επιπλέον. Λίγο παραδίπλα υπάρχουν και οι «ευφυείς» φοροφυγάδες που έχουν στήσει μέχρι και επιχειρήσεις-μαϊμού, μέσω των οποίων προμηθεύονται τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια για τη μείωση του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος και του τελικού φόρου.

Ο κ. Νίκος Λέκκας, που έχει συνδέσει το όνομά του με τη διεύθυνση ελέγχων του ΣΔΟΕ, λέει στο ΒΗmagazino πως «υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης και συνεργασίας των τραπεζών για την πάταξη της φοροδιαφυγής». Και φαίνεται να συμφωνεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ξεσήκωσε κύματα αγανάκτησης εκφράζοντας την άποψη ότι «αν οι Ελληνες πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους, τότε το πρόβλημα της Ελλάδας θα είχε λυθεί». «Συμφωνώ απόλυτα με την κυρία Λαγκάρντ. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει φθάσει το 10%-15% του ΑΕΠ. Είναι γύρω στα 40 με 45 δισ. τον χρόνο. Αν μπορούσαμε να εισπράξουμε το μισό αυτού του ποσού, θα είχαν λυθεί τα προβλήματα της Ελλάδας. Απαιτεί, βέβαια, πολιτική βούληση. Οι πολιτικοί μας αρχίζουν να το καταλαβαίνουν» δήλωνε ο κ. Λέκκας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ διακρίνει, ωστόσο, μια μεταστροφή εδώ και έναν χρόνο, καθώς η φοροδιαφυγή δεν θεωρείται, πλέον, σπορ, αλλά έγκλημα. «Τους κατάλληλους νόμους τούς διαθέτουμε από το 1996, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ. Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της ασυλίας της ελίτ» υπογραμμίζει στο ΒΗmagazino ο κ. Λέκκας. Και ποιος μπορεί να διαφωνήσει μαζί του; Ο Μάιος του 2012 ήταν ο πιο επιτυχημένος μήνας – από συστάσεως της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος – με φορολογικά έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Ηταν η εποχή κατά την οποία ο κ. Νίκος Λέκκας καταγγέλλει την έλλειψη συνεργασίας των τραπεζών, παρά τα δισεκατομμύρια που έδωσαν οι Βρυξέλλες για να τις διασώσουν. Με τη γλώσσα των αριθμών, «από το ΣΔΟΕ έκαναν αίτηση για να ανοιχτούν λογαριασμοί σε περισσότερους από 5.000 υπόπτους και το πέτυχαν μόνο σε… 214 περιπτώσεις. Τα πρόστιμα που επέβαλλαν, πάντως, ήταν της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ».

Ο πάμπλουτος αντιδήμαρχος

Εσχατο παράδειγμα, αλλά σίγουρα όχι τελευταίο, αποτελεί η υπόθεση ενός αντιδημάρχου που έκανε χρυσές δουλειές με προμηθευτές και εργολάβους του Νομού Φθιώτιδας προτού πιαστεί στα δίχτυα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με μαύρο χρήμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Ο αντιδήμαρχος εντοπίστηκε να έχει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν δικαιολογείται από τα νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματά του. Αυτό αποτελεί το πρώτο «λαβράκι» που έβγαλαν οι έλεγχοι «πόθεν έσχες» που διενεργεί το ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 500 πολιτικών προσώπων, πρώην υπουργών, αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης κτλ. Για να ξεκινήσει η έρευνα, ο τετραψήφιος αριθμός 1517, για την αναφορά επίορκων λειτουργών, είχε χτυπήσει πολλές φορές, με ανώνυμες, αλλά και επώνυμες καταγγελίες, «για παράνομο πλουτισμό».

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται και άλλες υποθέσεις, σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το διάστημα τα στελέχη του έχουν επικεντρωθεί στους Δήμους Βύρωνα, Ζακύνθου και Πύργου Ηλείας. Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις και στα περιουσιακά στοιχεία πρώην υπουργών, βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων και συμβούλων έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2011, μέσω μιας μεγάλης λίστας που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ. Στέλεχος της υπηρεσίας αναφέρει: «Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε πολλές περιπτώσεις ο έλεγχος πηγαίνει ακόμη παραπέρα, καθώς έχει ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να διαπιστωθεί αν όσα καταγγέλθηκαν έχουν βάση». Ως τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, το ΣΔΟΕ είχε προχωρήσει στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και ακινήτων – που ανήκουν σε 121 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Οι καλλιτέχνες και η φοροδιαφυγή

Η υπόθεση απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα. Πόσα δηλώνουν οι σταρ της πίστας; Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αποκάλυψε τα εισοδήματα που δήλωσαν στην Εφορία διάσημοι τραγουδιστές, ως φυσικά πρόσωπα, για τα έτη 2008 και 2009. Ηδη υπάρχει μια μεγάλη λίστα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρμόδιων φορολογικών αρχών, που ερευνούν αν τα ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα που έχουν δηλωθεί από αρκετούς καλλιτέχνες δικαιολογούνται από τις υψηλές αμοιβές που επικρατούσαν στον χώρο αυτόν τη συγκεκριμένη περίοδο, δηλαδή προ κρίσης.

Τη διετία 2008-2009 διάσημοι τραγουδιστές, τα λεγόμενα «πρώτα ονόματα» της νυχτερινής Αθήνας, φέρονται να έπαιρναν τη βραδιά 8.000 με 12.000 ευρώ – «μαύρα», στο χέρι – ενώ για μεγαλύτερο αριθμό τραγουδιστών το πραγματικό νυχτοκάματο ήταν 5.000-6.000 ευρώ. Ετσι, το εβδομαδιαίο εισόδημα σταρ της πίστας μπορούσε να φθάνει τα 48.000 ευρώ και το μηναίο τα 192.000 ευρώ, για όσους μήνες τραγουδούσαν. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι μετριοπαθείς, αφορούν κυρίως καλλιτέχνες πίστας – στις μουσικές σκηνές τα ποσά είναι κατά πολύ χαμηλότερα – και δεν περιλαμβάνουν συναυλίες και έκτακτες εμφανίσεις. Από την άλλη, κάποιοι δήλωσαν χαμηλά εισοδήματα στις ελληνικές αρχές καθώς έχουν ιδρύσει οffshore εταιρείες με έδρα στην Κύπρο – και σε άλλες χώρες – ώστε να μην πληρώνουν υψηλό φόρο στο ελληνικό κράτος. Και αυτό δεν αφορά μόνο καλλιτέχνες με κυπριακή καταγωγή. Aρκετοί καλλιτέχνες, εκτός από την προσωπική φορολογική δήλωση, στην οποία δηλώνουν μόνο τα προσωπικά έξοδα, περνούν τις αμοιβές τους μέσω εταιρειών, προσωπικών ή μη, που δεν βρίσκονται στη λίστα του ΣΔΟΕ.

Τα πολιτικά πρόσωπα

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, απέστειλε έγγραφο στη Βουλή με το οποίο επιβεβαιώνει ότι «32 υποθέσεις πολιτικών προσώπων ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, καθώς εμφανίζουν περίεργο πλουτισμό». Την εντολή στον υπουργό Οικονομικών να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα φάκελος του ΣΔΟΕ – με στοιχεία πολιτικών προσώπων που ελέγχονται – έχει δώσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Υπάρχει, όμως, μια σημαντική λεπτομέρεια: τα πολιτικά πρόσωπα που πιθανώς να ακουστούν ότι ελέγχονται δεν ταυτίζονται κιόλας με διαπιστωμένες, έκνομες συμπεριφορές. Στο πλαίσιο της αποστολής, η οποία είναι τώρα σε πλήρη εξέλιξη, το ΣΔΟΕ ελέγχει πρώην υπουργούς
– τουλάχιστον 12 –, πρώην υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, καθώς και δημόσιους λειτουργούς – που άσκησαν, από διάφορες θέσεις, κρατική εξουσία – μέχρι στελέχη Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώην και νυν. Αυτά, πέραν των 32 ή 33 προσώπων που ήδη ελέγχονται.

Το ζήτημα είναι ότι η εμπλοκή των ονομάτων του προέδρου της Βουλής, κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, όπως και των πρώην υπουργών, κ. Γιώργου Βουλγαράκη και κ. Μιχάλη Λιάπη, κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Ο πρόεδρος της Βουλής, μάλιστα, ανέστειλε την εκτέλεση των καθηκόντων του ως τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Και οι τρεις διαψεύδουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξή τους σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αρνούμενοι τις αποκαλύψεις του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού, ο οποίος σε κατάθεσή του εμπλέκει στην υπόθεση τους τρεις πολιτικούς. Η πιο διάσημη «πολιτική» υπόθεση φοροδιαφυγής παραμένει η ιστορία του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Η υπόθεση Σπινέλλη

Η διαδικασία ελέγχου του ΣΔΟΕ σε μια υπόθεση, όσο μεγάλη ή μικρή και αν είναι, είναι αρκετά χρονοβόρα. Σε αυτή συνδράμει τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσο και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), της οποίας προΐστατο ο κ. Διομήδης Σπινέλλης. Ο οποίος είχε μιλήσει – σε ανοιχτή εκδήλωση – για «εκτεταμένη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό». Ο καθηγητής Πληροφορικής, ακριβώς μετά την παραίτησή του από τη ΓΓΠΣ, παρέδωσε τις καταγγελίες του για μη απόδοση προστίμων, σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων. Ως την ηχηρή παραίτησή του, ο κ. Σπινέλλης είχε προλάβει να διαπιστώσει ότι για κάθε 100 ευρώ φορολογικού προστίμου, τα 40 είναι η έκπτωση, ακόμη 40 καταλήγουν στην τσέπη του ελεγκτή και μόνο 20 καταλήγουν, τελικά, στα ταμεία του κράτους. Αυτά, καθώς και άλλες κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, είχε αποκαλύψει στον οικονομικό εισαγγελέα, κ. Γρηγόρη Πεπόνη. Ηταν αυτές που οδήγησαν, τελικά, στην – εξίσου ηχηρή – παραίτηση του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, κ. Γιάννη Καπελέρη, λίγες εβδομάδες αργότερα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων στις ΔΟΥ κατέθεσε μήνυση εναντίον του κ. Διομήδη Σπινέλλη για τις δηλώσεις του περί διαφθοράς. Ο ίδιος κάλεσε τους φίλους του στα social media να καταθέσουν τα δικά τους περιστατικά διαφθοράς σε Εφορίες, προς επίρρωσιν των όσων είπε. H μάχη είχε ξεκινήσει, αλλά στα άδυτα του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για σχολιασμό: Το «ο χρόνος είναι χρήμα» σε αυτή την περίπτωση είναι κυριολεκτικό. Υστερα από τρεις ώρες στο ΣΔΟΕ μαθαίνει κανείς πολλά για τις αμφιλεγόμενες υποθέσεις και κυρίως διαπιστώνει ότι η προσπάθεια για την επικράτηση της νομιμότητας δεν θα σταματήσει ποτέ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ

Tο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ο ειδικός ελεγκτικός κλάδος του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, δημιουργήθηκε το 1997 και ξεκίνησε να λειτουργεί στις 10 Απριλίου του ίδιου χρόνου. Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ειδικής ελεγκτικής υπηρεσίας έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα κατά το οποίο υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Δημήτρης Τσοβόλας, με την ΥΠΕΔΑ, την Υπηρεσία Ελέγχου Διακίνησης Αγαθών. Ακριβώς επάνω στο μοντέλο λειτουργίας της υπηρεσίας αυτής, ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος ίδρυσε το ΣΔΟΕ. Επτά χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2004, το ΣΔΟΕ μετονομάστηκε – από την κυβέρνηση Καραμανλή – σε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ), αλλά τον Απρίλιο του 2010 επέστρεψε το αρκτικόλεξο «ΣΔΟΕ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk