Τραπεζικοί λογαριασμοί 60.000 πολιτών ανοίγουν τον χρόνο

Οι τράπεζες υποχρεώνονται να ανοίγουν τους λογαριασμούς περίπου 60.000 ατόμων το χρόνο. Υπολογίζεται ότι την τελευταία τριετία έγινε άρση του τραπεζικού απορρήτου 200.000 πολιτών ακόμη και για «ασήμαντον αφορμή»

Οι τράπεζες υποχρεώνονται να ανοίγουν τους λογαριασμούς περίπου 60.000 ατόμων το χρόνο. Υπολογίζεται ότι την τελευταία τριετία έγινε άρση του τραπεζικού απορρήτου 200.000 πολιτών ακόμη και για «ασήμαντον αφορμή».
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την λίστα του ΣΔΟΕ με την έρευνα σε τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 35 πολιτικών αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Ο αριθμός των αιτημάτων που αποστελλονται σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα για να ελεγχθούν -με ταχύρυθμες διαδικασίες- λογαριασμοί πολιτικών, δημάρχων, κρατικών λειτουργών, δημοσιογράφων, ιδιωτών κ.λπ, είναι τεράστιος.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων «κάθε ημέρα μας έρχονται περίπου 40 έως 60 αιτήματα από δεκάδες ελεγκτικούς φορείς για άρσεις απορρήτου λογαριασμών. Μιλάμε για υπερπληθώρα ελέγχων σε λογαριασμούς και μάλιστα σε μεγάλο χρονικό βάθος. Αιτήματα διατυπώνουν η Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος, εκατονταδες τμήματα του ΣΔΟΕ, Εφορίερς, η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό, δεκάδες δικαστικοί λειτουργοί και πολλοί άλλοι. Έχουν υπάρξει αιτήματα-κυρίως από Εφορίες – που μόνο το καθένα μπορεί να απαιτεί το άνοιγμα λογαριασμών από 100 έως 250 πολιτών. Κατα μέσο όρο λοιπόν σε κάθε αίτημα απαιτείται άνοιγμα λογαριασμών τριών έως πέντε ατόμων, κι αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο, πρωτοφανή κύκλο ερευνώμενων προσώπων. Επιπλέον όλα τα αιτήματα έχουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, χωρίς να εξηγείται πως και γιατί… ».
Οπως προκύπτει από αναφορές κρατικών λειτουργών που χειρίζονται τέτοιου είδους έρευνες «ίσως γίνεται κατάχρηση στην άρση απορρήτου των λογαριασμών και αποτελεί για πολλούς ελεγκτές μια εύκολη λύση. Όταν παραδείγματος χάρη έρχεται μια καταγγελία επώνυμη ή ανώνυμη στον ΣΔΟΕ που αναφέρει κάτι το επιλήψιμο για έναν ιδιώτη, η πρώτη κίνηση του ελεγκτή είναι να στείλει αίτημα για άρση απορρήτου των λογαριασμών του. Κι αυτό χωρίς να εξετάσει στοιχειωδώς τη βασιμότητα της καταγγελίας. Επειδή γνωρίζει ότι όλες οι απαντήσεις από τράπεζες θα καθυστερήσουν, αρχίζει την έρευνα του από την υποβολή των αιτημάτων κι ύστερα ότι ήθελε …προκύψει. Επιπλέον πολλοί πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι μπορεί να έχουν ανοιχθεί οι λογαριασμοί τους, χωρίς να το γνωρίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι διακρίναμε ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν ηχηρές δηλώσεις για την άρση του απορρήτου των λογαριασμών των πολιτικών προσώπων, κάποιους που κι αυτών έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί λογαριασμοί για διάφορους λόγους…».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk