Ένας νέος τριπλοεστιακός ενδοφθαλμικός φακός που προσφέρει μεγάλη κοντινή, ενδιάμεση αλλά και μακρινή οπτική οξύτητα, υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καταρράκτη.

Μέχρι σήμερα, πολλοί ασθενείς με καταρράκτη στους οποίους τοποθετείται τεχνητός φακός για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους, μπορούν να δουν καλά μακριά αλλά για παράδειγμα η ενδιάμεση όρασή τους – όταν δηλαδή κοιτάζουν τον υπολογιστή – είναι θολή. Το αποτέλεσμα είναι τελικώς ότι χρειάζεται και πάλι να φορούν γυαλιά για να καλύψουν αυτό το κενό.

Κατάργηση της χρήσης γυαλιών

Τώρα η τοποθέτηση του τριπλοεστιακού φακού προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα καταργώντας την ανάγκη χρήσης γυαλιών, όπως αναφέρει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Μπόμπι Κιουρέσι ο οποίος χρησιμοποιεί το νέο εμφύτευμα σε ασθενείς στο London Eye Hospital. «Οι παραδοσιακοί πολυεστιακοί φακοί υπάρχουν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία ωστόσο συνδέθηκαν με κακή φήμη. Και αυτό διότι ενώ προσφέρουν καλή κοντινή και μακρινή όραση δεν προσφέρουν καλή ενδιάμεση όραση, σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τη χρήση υπολογιστή. Παράλληλα μετά την τοποθέτησή τους πολλοί ασθενείς βλέπουν θαμπά. Ο νέος τριπλοεστιακός φακός υπερπηδά αυτά τα δύο βασικά εμπόδια προσφέροντας καλή ενδιάμεση όραση και σχεδόν καθόλου θάμπωμα στα μάτια».

Ο φακός διαθέτει τρία διαφορετικά μέρη εστίασης – για την κοντινή, την ενδιάμεση και τη μακρινή όραση. Ο δρ Κιουρέσι εξηγεί ότι μοιάζει με τον στόχο τοξοβολίας που διαθέτει ομόκεντρους κύκλους. «Με τον τριπλοεστιακό φακό ο κεντρικός κύκλος αφορά την εστίαση μακριά, ο επόμενος την κοντινή όραση και ο επόμενος την ενδιάμεση όραση. Ο εγκέφαλος ενστικτωδώς επιλέγει σε ποιο τμήμα του φακού πρέπει να εστιάσει και ποιο να αγνοήσει. Τελικώς ο ασθενής μπορεί να δει τόσο κοντά, όσο και μακριά αλλά και σε μέση απόσταση σε αντίθεση με το αν φορούσε πολυεστιακά ή διπλοεστιακά γυαλιά. Ο καινούργιος φακός αποτελεί επίσης μια τέλεια επιλογή για τα δραστήρια άτομα με μυωπία τα οποία θέλουν να ‘ξεφορτωθούν’ τα γυαλιά τους».

Επέμβαση χωρίς νυστέρι

Η διαδικασία τοποθέτησης του τριπλοεστιακού φακού είναι ελάχιστα επεμβατική καθώς δεν απαιτείται νυστέρι. Διεξάγεται με τοπική αναισθησία και με τη χρήση ενός λέιζερ που καθοδηγείται από υπολογιστή ενώ δεν διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά.

Το λέιζερ θρυμματίζει τον φυσικό φακό του ματιού ενώ παράλληλα κάνει μια μικρή τομή με μέγεθος αντίστοιχο με εκείνο μιας τελείας στο μάτι. Μέσω αυτής της μικρής οπής αφαιρούνται τα μικροσκοπικά τμήματα του φυσικού φακού με έναν πολύ λεπτό σωλήνα. Στη συνέχεια γίνεται από την ίδια τομή η εισαγωγή του τριπλοεστιακού φακού στο μάτι.

Διαφορά στην όραση σε 24 ώρες

Ο δρ Κιουρέσι σημειώνει ότι «οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους την επόμενη ημέρα της επέμβασης ενώ η διαφορά στην όρασή τους φαίνεται μέσα σε 24 ώρες, αν όχι νωρίτερα. Καθώς μάλιστα ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η όραση βελτιώνεται ακόμη περισσότερο. Τα δε καλά αποτελέσματα διαρκούν εφ’όρου ζωής».

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του εμφυτεύματος κοστίζει από 2.500 λίρες (περίπου 3.100 ευρώ) για κάθε μάτι.