Νέα μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δείχνει ότι οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν σε συρρίκνωση τα ψάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το μέγεθος κάποιων ειδών θα μειωθεί σε ποσοστά που θα φτάσουν το 24%.

Η μελέτη

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση της θερμοκρασίας τις προσεχείς δεκαετίες (μέχρι το 2050) σε περισσότερα από 600 είδη ψαριών. Θεωρούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων θα μειώσει τα επίπεδα του οξυγόνου, γεγονός που θα έχει αρνητική επίδραση στο μέγεθος των ψαριών. Αναφέρουν επίσης ότι η αποτυχία του ελέγχου των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα από εκείνες που εκτιμούσε η επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων και ειδικά των ωκεάνιων υδάτων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αναπαραγωγή των ψαριών αλλά και στη μετακίνηση των πληθυσμών τους. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά για αρνητικές επιπτώσεις και στο μέγεθός τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα σε άρθρο τους ότι αν και οι μεταβολές θερμοκρασίας στα βάθη των ωκεανών θα είναι πολύ μικρές, θα είναι ωστόσο ικανές να έχουν «αναπάντεχα μεγάλες» επιπτώσεις στο μέγεθος των ψαριών. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».