Εναρξη διαπραγματεύσεων ΕΕ – Σκοπίων θέλει η Επιτροπή

Με το βλέμμα στον Δεκέμβριο κινείται η Αθήνα στο Σκοπιανό εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η Έκθεση Προόδου της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου

Με το βλέμμα στον Δεκέμβριο κινείται η Αθήνα στο Σκοπιανό εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).Η Έκθεση Προόδου της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναλαμβάνει την πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα όμως, άνθρωποι με γνώση του παρασκηνίου σημειώνουν ότι εφέτος η Επιτροπή ενδέχεται να χρησιμοποιήσει στο κείμενό της πιο πολύ τον επιθετικό προσδιορισμό «μακεδονικός» σε ζητήματα όπως η γλώσσα, κάτι που σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε βρέθηκε για το θέμα αυτό τη Δευτέρα στην Αθήνα όπου είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Δ. Κούρκουλα.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις συνομιλίες του τσέχου επιτρόπου είναι ότι η τελική μορφή της Έκθεσης Προόδου θα περιέχει ξανά την εισήγηση για να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Θα επικαλείται δε την, κατά πολλούς επιφανειακή, πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα του κράτους δικαίου.
Όπως άλλωστε δήλωσε σε ερώτηση του «Βήματος» ο κ. Φούλε, η αξιολόγησή του σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις αυτές είναι «θετική» έπειτα από τον διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ – Σκοπίων. Ο κ. Φούλε χαρακτήρισε, απαντώντας στο «Βήμα» ως «ουσιώδους σημασίας την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας», αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Σε ομιλία του πάντως στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην Αθήνα, ο κ. Φούλε μίλησε για πολλά ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και είπε ότι υπάρχουν τρία στάδια για να βρεθούν λύσεις: ο διάλογος, η διαιτησία και, τέλος, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Είναι σαφές πάντως ότι το γραφείο του επιτρόπου έχει συγκεκριμένο σκεπτικό σχετικά με την πΓΔΜ. Η εκτίμηση είναι ότι η Αθήνα, διαθέτοντας δικαίωμα βέτο σε όλη τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, θα μπορούσε να το επικαλεστεί ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα επέτρεπε ίσως να διευθετηθεί το ζήτημα μέσα στο «ευρωπαϊκό κουκούλι».Την ίδια άποψη συμμερίζονται και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (ιδιαίτερα οι νεοενταχθείσες στην ΕΕ, πλην Βουλγαρίας και Μάλτας, η Βρετανία και η Σουηδία).
Η Αθήνα από την πλευρά της επιθυμεί και ενθαρρύνει την επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του ονοματολογικού υπό τον Μάθιου Νίμιτς.Ο κ. Αβραμόπουλος το κατέστησε σαφές και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα περιμένει από τα γειτονική χώρα μία κίνηση που να ανταποκρίνεται στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».Η ελληνική πλευρά πιστεύει άλλωστε ότι τα πάντα θα κριθούν τον Δεκέμβριο, καθώς η διεύρυνση εντάσσεται στη Σύνοδο Κορυφής και ευελπιστεί ως τότε να έχει διαμορφώσει θετικό κλίμα υπέρ της.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk