Ψώρα, κονδυλώματα, σκοπιμότητες

Πριν από μερικά χρόνια η γραμματέας δημάρχου τηλεφωνούσε σε δημοσιογράφους. Η εισαγωγή

Ψώρα, κονδυλώματα, σκοπιμότητες | tovima.gr

Πριν από μερικά χρόνια η γραμματέας δημάρχου τηλεφωνούσε σε δημοσιογράφους. Η εισαγωγή γνωστή: «παίρνω εσάς που κάνετε τόσο καλή δουλειά…» το οποίο στον κλάδο μας μεταφράζεται «ψάχνω ένα κορόιδο να βγάλει το φίδι από την τρύπα». Η είδηση ήταν ότι είχε εντοπιστεί ψήστης με φυματίωση σε κεντρικό οβελιστήριο της πόλης. Στο ερώτημα γιατί δεν εκδίδεται μια ανακοίνωση, γιατί ο δήμαρχος παριστάνει τον ανήξερο, η απάντηση ήταν ότι δεν θέλει να κατηγορηθεί για ρατσισμό γιατί ο ασθενής ήταν Αλβανός.

Τα τελευταία χρόνια ήταν υπερβολικά δύσκολο να ακριβολογήσει κάποιος για κοινωνικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα για την πορνεία στους δρόμους. Αν γινόταν αναφορά στα κοριτσάκια που ακροβολίζονται δεν έπρεπε επ’ ουδενί να συσχετιστεί με την αφρικανική ή ανατολικοευρωπαϊκή προέλευση. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος στο τέλος της θητείας του επισήμανε την αύξηση των αφροδίσιων σε οικογενειάρχες, μίλησε για τις αλλοδαπές, εντόπισε εταίρες με aids και δημοσίευσε τις φωτογραφίες τους δημιουργώντας μείζον πολιτικό ζήτημα. Με τη βοήθεια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ιατρικό απόρρητο των ιεροδούλων.

Το πόσες αρρώστιες κυκλοφορούν και ποιοι τις κουβαλάνε μπορεί να γίνει πρόσφορο πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης ή ναρκοπέδιο. Καθένας επιλέγει πώς θα το χειριστεί ανάλογα με την χρονική στιγμή. Τώρα ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος διαβίβασε στη Βουλή εργασίες του ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ενδιαφέρεται για την πορεία υλοποίησης προγραμματικής σύμβασης του υπουργείου Υγείας και του δήμου Αθηναίων.

Να πούμε για την ιστορία ότι το 2007 οι δυο φορείς είχαν συνάψει μνημόνιο συνεργασίας για τα δημοτικά ιατρεία, για θέματα πρόνοιας και δημόσιας υγείας. Πριν από δυο μήνες ο νυν δήμαρχος και ο νυν υπουργός συμφώνησαν να συσταθεί εκ νέου η ομάδα επαφής. Με αφορμή την ερώτηση Κακλαμάνη στη Βουλή ανασύρθηκαν εργασίες του ΚΕΕΛΠΝΟ που δημοσιεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης με τίτλους όπως «Εξαφανισμένες ασθένειες θερίζουν το κέντρο της Αθήνας», «Υγειονομική βόμβα η Αθήνα». Αναφέρουν λοιπόν ότι πέρα από το aids ανιχνεύτηκαν ελονοσία, φυματίωση, όλο το αλφάβητο της ηπατίτιδας, σύφιλη, βλεννόρροια, κονδυλώματα, ψώρα και η φθειρίαση.

Στο πόρισμα που κατατέθηκε στη Βουλή γίνεται συσχετισμός της αύξησης λοιμωδών με το μεταναστευτικό και τις 20.000 πόρνες που δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας. Να σημειωθεί κάτι: όλες αυτές οι πληροφορίες που κλονίζουν και τρομάζουν τους κατοίκους της Αθήνας δεν προκύπτουν από ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη που να παρέχει αξιόπιστες απαντήσεις και στατιστικά δεδομένα. Είναι πληροφορίες σκορποχώρι που διοχετεύονται για να απαντηθεί μια ερώτηση δευτέρας διαλογής ενώ παραμένει επί μήνες αναπάντητη άλλη ερώτηση, από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το Κέντρο ελέγχθηκε δυο φορές από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μέσα σε λίγους μήνες. Την πρώτη φορά ήταν όλα πλασματικά υπέροχα, την δεύτερη βρέθηκαν εικονικά τιμολόγια, καταγράφηκαν παράνομες συναλλαγές και φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Το «Κίνημα για τη Διαφάνεια κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής» ζήτησε από τη Βουλή την κατάργηση του Κέντρου καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένας φορέας εκτός δημοσίου λογιστικού, ο οποίος όμως χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Δημόσιο και ο οποίος σπαταλάει ιδιαίτερα μεγάλα ποσά ανεξέλεγκτα και πολλές φορές παράνομα. Διασπαθίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε υπερτιμολογήσεις, υπερκοστολογήσεις, δώρα σε ημετέρους, φίλους. Είναι επί έτη ολόκληρα εκτός ΑΣΕΠ και προσλαμβάνει, παραβιάζοντας όχι μόνο το δίκαιο αλλά και την ηθική». Να αναφέρουμε ότι οι υπάλληλοι έφτασαν τους 1200 ενώ όσο διεξάγονται οι έλεγχοι παραμένουν στη θέση τους τα στελέχη και η πρόεδρος κυρία Τζένη Κρεμαστινού, σύζυγος του πρώην υπουργού Υγείας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ καλείται να απολογηθεί για ορισμένες παράξενες ιστορίες του. Μια από όλες αφορά την αγορά κτηρίου, το οποίο με αντικειμενική αξία 3,5 εκατομμύρια αγοράστηκε έναντι 11 εκατομμυρίων (δόθηκαν άλλα 2,5 για επισκευές). Μια άλλη υπόθεση, που αποκαλύπτεται από το ΣΔΟΕ αφορά αγορά σαρωτών, την εποχή που κυκλοφορούσε η θανατηφόρα γρίπη H1N1. Ο σαρωτές, που θα εντόπιζαν άτομα με πυρετό στα αεροδρόμια αγοράστηκαν με απευθείας ανάθεση λόγω κατεπείγοντος. Μόνο που δεν ήταν εντελώς «απευθείας» η αγορά.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι σαρωτές έκαναν μεγάλη διαδρομή. Ο εισαγωγέας τους πούλησε σε ντόπια εταιρεία με κέρδος περίπου 20%. Στη συνέχεια πουλήθηκαν σε άλλη εταιρία με κέρδος 15%. Ξαναπουλήθηκαν σε άλλη εταιρία που έκανε την εγκατάσταση με κέρδος 60%. Στο τελικό τιμολόγιο μπήκε επιπλέον καπέλο 30%_ όλα αυτά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Με τα πολλά φτάνουμε στα κουνούπια, στον ιό του Δυτικού Νείλου. Αρχές Αυγούστου ο κ. Λυκουρέντζος έδωσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ εντολή για την αγορά απαραίτητων αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχου του αίματος. Επρόκειτο για μια δαπάνη στο πλαίσιο καθηκόντων του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο είχε πάρει προ δεκαμήνου επιχορήγηση 7,7 εκατομμύρια. Η οδηγία του υπουργού ήταν να μην ξεπεραστεί το όριο των 300.000 ευρώ, γιατί πέρσι ο μοριακός έλεγχος του αίματος κόστισε στη χώρα 2,3 εκατ. ευρώ.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, που τόσα χρόνια επιδίδεται σε απευθείας αναθέσεις αντί να προχωρήσει στην αγορά του υλικού από την εταιρεία που μειοδότησε (γιατί κατατέθηκαν προσφορές) άρχισε να συκοφαντεί την υφυπουργό Υγεία, την κυρία Σκοπούλη. Μπαίνουμε σε λεπτομέρειες για να φανούν οι σκοπιμότητες: το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για τον μοριακό έλεγχο επέλεξε τη μέθοδο των μικροδεξαμενών με κόστος 7,5 ευρώ για τα έξι δείγματα από εταιρεία Roche. H άλλη εταιρεία, η Chiron, έδωσε προσφορά για μοριακό έλεγχο σε μονήρες δείγμα με κόστος 17,22 ευρώ.

Κι ενώ ο ιός εξαπλωνόταν και οι μέρες περνούσαν σε βάρος των πολιτών, η αγορά δεν προχωρούσε για σκοπιμότητες, πολιτικές και άλλες. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς διατεινόταν ότι έχει εξασφαλίσει 20.000 δωρεάν αντιδραστήρια από την ακριβή εταιρεία, χωρίς να διευκρινίζει ότι για να παραδοθούν τα «δωρεάν» έπρεπε να αγοραστούν χρυσά τα 100.000 που χρειάζονταν.

Συμπέρασμα: κάθε φορά που η κυρία Τζένη Κρεμαστινού ανακοινώνει επιδημία πανώλης θα πρέπει να ανησυχούμε για την ανησυχία μας. Δεν θα είμαστε ποτέ σίγουροι εάν εξαπλώνεται μια αρρώστια στα αλήθεια, αν η ανακοίνωση λειτουργεί πιεστικά προς κάποιους πολιτικούς ή αν υπάρχει παράμετρος κάτι που σχετίζεται με προμήθειες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk