Μασάζ; μήπως τρελάθηκες, χριστιανή μου; Μέσα σε ημέρες δυσπραγίας μάς προτείνεις να κάνουμε πολυτέλειες; Σταθείτε, βρε παιδιά. Μαλάξεις υπάρχουν λογής λογής. Εδώ, θα σταθούμε αποκλειστικά στο θεραπευτικό μασάζ. Μπα, υπάρχει και τέτοιο; Βεβαίως, αναφέρομαι στα μασάζ αποθεραπείας. Εκείνα που βοηθούν σε μια ταχύτερη αποκατάσταση ή στο να πάρουμε λιγότερα φάρμακα. Αποβάλλοντας τοξίνες και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας. Αγαπημένο μου τέτοιο μασάζ το λεμφικό. Το καλύτερο το δοκίμασα στο Μπιαρίτζ, στο ΗÔtel du Palais, από μια κυρία 65 ετών, που σήκωνε το δέρμα της κοιλιάς 30 πόντους από τη θέση του! Ρώτησα τι έχει στα χέρια της. «Την ενέργειά μου!» αποκρίθηκε. Τόσο εντυπωσιάστηκα, που γύρεψα να πάω την επομένη. Είπε πως πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο ημέρες για να επαναληφθεί. «Αχ! Θα έχω φύγει». «Οχι, πάντως, εγώ δεν θα σας εκμεταλλευτώ. Θέλω να δείτε το αποτέλεσμα». Μάλιστα!

Το δεύτερο καλύτερο λεμφικό μασάζ το δοκίμασα στο ξενοδοχείο Splendido στο Πορτοφίνο, από μια Βορειοϊταλιδούλα ξανθή και γαλανή σαν αγγελούδι. Τα χεράκια της έκαναν θαύματα. Οταν σηκώθηκα, φορούσα ένα νούμερο μικρότερο ρούχα. Αποτέλεσμα του καλού λεμφικού μασάζ – είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά – η άφθονη αποβολή υγρών, ξέρετε τώρα. Λίτρα ολόκληρα, με τα οποία φεύγει η τοξικότητα. Κοιτάτε στον καθρέφτη και δεν πιστεύετε το νέο σας σώμα.

Μα και στην Ελλάδα βρήκα ικανούς χειρομαλάκτες, όταν τους χρειάστηκα. Ο Πέτρος κατ’ αρχάς. Διδάσκει ρεφλεξολογία σε μια ειδική σχολή. Η ιστορία του, άκρως ενδιαφέρουσα. Αντιμετώπισε τον καρκίνο δύο φορές. Εκανε κάθε είδους θεραπεία, εν τέλει όμως θεραπεύτηκε στο Αγιον Ορος, με την πίστη του, μαθαίνοντας ταυτόχρονα πράγματα που εμείς δεν γνωρίζουμε. Αν κάτι σοβαρό σάς συμβαίνει, θεωρώ τον Πέτρο τον ιδεώδη μασέρ. Πέραν της ρεφλεξολογίας, που είναι ένα είδος μασάζ στις πατούσες, θα σας βοηθήσει με γνώσεις διατροφής και καλής καθημερινότητας. Φεύγει από το σπίτι σας και νιώθετε πιο δυνατοί, μέσα και έξω. Εκείνος μου συνέστησε τον μαγικό χυμό: παντζάρι, καρότο, σέλινο, μαϊντανό, λιωμένα στο multi, ένα ποτήρι κάθε πρωί. Τονώνει ακριβώς το ανοσοποιητικό μας, βοηθώντας τον οργανισμό μας να παλέψει μόνος του. Ο,τι ακριβώς χρειαζόμαστε ετούτες τις δύσκολες ώρες.

Η φίλη μου, φαρμακοποιός, Ελένη Πρίφτη, μου συνέστησε τη Μάγδα, που εξειδικεύεται στη φάσια, μα και στο λεμφικό. Ενα κοριτσάκι, θαρρείς του δημοτικού. Η Μάγδα, όπως όλοι οι καλοί σεφ, που δεν μυρίζουν ούτε δοκιμάζουν το κάθε πιάτο τους, μόλις σας δει, καταλαβαίνει πού πρέπει να σας αγγίξει. Τα χεράκια της κατευθύνονται ακριβώς εκεί. Και αφού κάνει αυτό που νομίζει, απελευθερώνεστε από κάθε βάρος. Χοροπηδάτε, έχετε ήδη γίνει καλά. Θέλετε κάτι να αντιπροσφέρετε για όλη την ανακούφιση που σας χάρισε. Να ’ναι καλά η κοπελίτσα.

Τελευταία χειρομαλάκτρια που συνάντησα, η Νίνα. Μου την… έκανε δώρο για τη γιορτή μου η φίλη μου η Αλίκη! Οχι την ίδια, τα χρυσά της χέρια. Η Νίνα διδάχτηκε όλων των ειδών τα μασάζ στην πατρίδα της, την Κριμαία, όπου οι άνθρωποι μορφώνονται σωστά. Βρίσκεται στην Ελλάδα 30 χρόνια, παντρεύτηκε, έχει έναν γιο που μόλις τελειώνει το Πολυτεχνείο. Θεωρώ τη Νίνα την ιδανική μασέζ για άνδρες, καθώς έχει τα πιο δυνατά δάχτυλα που με ακούμπησαν ποτέ. Μια τόση δα μικροκαμωμένη κοπέλα και μπορεί να σε κόψει στα δύο. Για τους σκληρόπετσους κυρίους, η Νίνα είναι ό,τι πρέπει. Για εμάς με τα θηλυκά και πιο ευαίσθητα δερματάκια, βάζει λιγότερη δύναμη. Με τον επαγγελματισμό και τους καλούς τρόπους της, η Νίνα μπαίνει στα καλύτερα σπίτια της Αθήνας. Η ίδια, από σεμνότητα, ουδέποτε αναφέρεται σε ονόματα. Η άκρα διακριτικότητα.

Προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που τόσο μας βοηθούν να νιώσουμε και να ξαναγίνουμε υγιείς, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου μέσα από την καρδιά μου.