Γιόακιμ Γκάουκ: «Δεν είμαστε οι παιδαγωγοί της Ευρώπης»

«Δεν είμαστε εμείς οι παιδαγωγοί της Ευρώπης», δήλωσε, με αφορμή την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschland Radio. Οι Γερμανοί μπορούν να προσφέρουν τη δική τους εμπειρία, αλλά όχι να πουν αυτοί στους Έλληνες τί να κάνουν, γιατί, εξήγησε ο γερμανός Πρόεδρος, «κανένα έθνος δεν επιτρέπει να του γίνονται μαθήματα από ένα άλλο έθνος, πόσο μάλλον όταν αυτό το έθνος ήδη νωρίτερα έχει καταφερθεί εναντίον του, όταν αυτό που πρέπει να μάθει πονάει».

«Δεν είμαστε εμείς οι παιδαγωγοί της Ευρώπης», δήλωσε, με αφορμή την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschland Radio.

Οι Γερμανοί μπορούν να προσφέρουν τη δική τους εμπειρία, αλλά όχι να πουν αυτοί στους Έλληνες τί να κάνουν, γιατί, εξήγησε ο γερμανός Πρόεδρος, «κανένα έθνος δεν επιτρέπει να του γίνονται μαθήματα από ένα άλλο έθνος, πόσο μάλλον όταν αυτό το έθνος ήδη νωρίτερα έχει καταφερθεί εναντίον του, όταν αυτό που πρέπει να μάθει πονάει».

Η ακριβής δήλωσή του για την Ελλάδα έχει ως εξής:

«Μπορώ να υποθέσω ότι ορισμένοι θα θεωρούσαν πως θα βοηθούσε. Άλλοι θα την εκλάμβαναν ως μια προσπάθεια να ασκήσουμε πολιτική επικυριαρχίας. Ως Πρόεδρος της ΟΔΓ θα σκεφτώ πολύ προσεκτικά το πότε θα επισκεφθώ την Ελλάδα. Αλλά το σημαντικό δεν είναι να πουν οι Γερμανοί στους Έλληνες τι πρέπει να γίνει. Το σημαντικό είναι να δρομολογηθεί στην Ελλάδα μια συζήτηση που θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα. Χωρίς γνώση των δεδομένων δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η αλήθεια ως προς την επικρατούσα κατάσταση. Και κανένα έθνος δεν επιτρέπει να του γίνονται μαθήματα από ένα άλλο έθνος, πόσο μάλλον όταν αυτό το έθνος ήδη νωρίτερα έχει καταφερθεί εναντίον του, όταν αυτό που πρέπει να μάθει πονάει. Στις χώρες όπου είναι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις η συζήτηση αυτή πρέπει να ξεκινήσει από το εσωτερικό. Εμείς μπορούμε μόνο να πούμε, δείτε τις δικές μας εμπειρίες, αλλά δεν μπορούμε να εμφανιστούμε ως οι παιδαγωγοί ολόκληρης της Ευρώπης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk