«Μπαίνει το νερό στο αυλάκι» στα πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία αναμένεται έως το τέλος του μήνα να έχουν εκλέξει τα νέα Συμβούλια Διοίκησής τους. Ηδη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προκηρύχθηκαν εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησής του για τις 17 Οκτωβρίου, ενώ σχετικές αποφάσεις αναμένεται να πάρουν μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε και τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Πειραιώς.

Από τη Δευτέρα και έως το τέλος της εβδομάδας μάλιστα, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα μπορούν να κατατίθενται οι αιτήσεις των υποψηφίων για την εκλογή τους στο Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος.
Όπως είναι γνωστό, σε περίπτωση κινητοποιήσεων φοιτητών, καταλήψεων κλπ. οι πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων έχουν τη δυνατότητα της «ηλεκτρονικής» ή «επιστολικής» ψήφου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των τριών μεγαλύτερων Ιδρυμάτων της χώρας, Πανεπιστήμιο Αθήνας, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που αναμένεται όμως ότι θα προχωρήσουν και αυτά σύντομα στην προκήρυξη εκλογών.
Όλα αυτά, ενώ η ένταση δεν υποχωρεί στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, με Ιδρύματα να… κλείνουν λόγω της έλλειψης προσωπικού, αλλά και την Ομοσπονδία των καθηγητών τους να προσφεύγει στα δικαστήρια για το θέμα της μείωσης μισθών.
Απεργία διαρκείας εξήγγειλαν από σήμερα Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που επίσης κανονικά θα έμπαινε τις επόμενες ημέρες σε …τροχιά εκλογών. Οι καθηγητές του Ιδρύματος καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται σε αδυναμία να λειτουργήσει, ενώ η έλλειψη συμβασιούχων καθηγητών οδηγεί στην αναστολή σειράς μαθημάτων και την αποδιοργάνωση των προγραμμάτων σπουδών.
Αποτελεί, βέβαια, στρέβλωση του συστήματος το γεγονός ότι αρκετά πανεπιστήμια στη χώρα λειτουργούσαν επί σειρά ετών κατά βάση με συμβασιούχους καθηγητές, κυρίως λόγω της πολυδιάσπασης των τμημάτων τους.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ωστόσο, θεωρείται ότι έχει «στρατηγικό» ρόλο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, οπότε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και παρόμοια προβλήματα άλλων πανεπιστημίων της χώρας θα μελετηθούν σε βάθος από τη νέα ηγεσία της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας της χώρας (ΑΔΙΠ) που θα κληθεί σύντομα να καταθέσει προτάσεις για τον σχεδιασμό στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας τα επόμενα χρόνια.
«Με τη διαφαινόμενη κατάργηση των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80, θα στερηθούμε του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου περισσότερων από 100 συναδέλφων, που θα βρεθούν άνεργες/οι, ενώ εκατοντάδες μαθήματα δεν θα προσφερθούν, αποδιαρθρώνοντας τα προγράμματα σπουδών. Την ίδια στιγμή δεκάδες εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματός μας παραμένουν αδιόριστα και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη. Επιπλέον, οι συνεχείς περικοπές των τακτικών προϋπολογισμών οδηγούν σε σημαντικότατα λειτουργικά προβλήματα» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Μεγάλο μέρος των φοιτητριών και των φοιτητών μας δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν τις σπουδές τους εξαιτίας των περικοπών στις δαπάνες για σίτιση και στέγαση και της σχεδιαζόμενης κατάργησης των δωρεάν συγγραμμάτων» αναφέρουν στη συνέχεια.
Κάνουν ακόμη λόγο για «εξευτελισμό της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης» και τελικά ζητούν «να μην περάσουν τα νέα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και Τρόικα».
Οι καθηγητές του Ιδρύματος θα συνεδριάσουν ξανά στις 5 Οκτωβρίου για να εκτιμήσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.
Στα δικαστήρια η ΠΟΣΔΕΠ
Ταυτόχρονα, την πρόθεσή τους να προσφύγουν στα δικαστήρια, εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου να διασφαλίσουν τις αποδοχές τους, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ).
Οι καθηγητές της ΠΟΣΔΕΠ αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι θα προχωρήσουν άμεσα «στις επιβαλλόμενες δικαστικές ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να διασφαλισθούν οι ελάχιστες εκείνες απολαβές, που αναλογούν στο λειτούργημα του Πανεπιστημιακού Δασκάλου, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να αποφευχθεί η σημαντική διαρροή επιστημόνων (brain drain) σε Ιδρύματα του εξωτερικού και να συνεχισθεί η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού οικοδομήματος της χώρας».
Η ΠΟΣΔΕΠ στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρεται σε απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη διαμόρφωση των μισθών των Πανεπιστημιακών Καθηγητών και τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι έλληνες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, παρά τις περί του αντιθέτου εντυπώσεις που τεχνηέντως καλλιεργούνται για ποικίλους λόγους και από διάφορες πλευρές, δεν ανήκουν στις ευνοημένες ομάδες των ειδικών μισθολογίων, καθώς η αμοιβή τους έχει καθηλωθεί στις αποδοχές του 2004.